Berta Sándor

Video­feldolgozó startupot vett a Facebook

Az óriáscég a megvásárolt startup technológiáját integrálhatja a meglévő ajánlataiba vagy újakat is létrehozhat.

A Facebook tulajdonába került az erfurti székhelyű fayteq. A 2011-ben alapított és André Münnich, Jan Herling, valamint Wolfgang Broll által vezetett vállalkozás videofeldolgozó rendszerekkel foglalkozik. A fayteq által kifejlesztett és szabadalmaztatott Diminished Reality-System segítségével valós időben változtathatók meg a filmek és más videók. Például lehetőség van arra, hogy valaki tárgyakat távolítson el az élő videostreamekből vagy virtuális objektumokat helyezzen el élő videóadásban. A tranzakció kiválóan illeszkedik Mark Zuckerberg stratégiájába, amelynek lényege, hogy a közösségi portál egyre erősebben a videofelvételek használatára épít, ezért is hozták létre a nemrég bejelentett Watch nevű platformot.

A társaság megerősítette az üzletkötés tényét, de az akvizíció pénzügyi részleteit a felek nem közölték. A Facebook a megvásárolt technológiával egyebek között videó-szerkesztési funkciókat kínálhat felhasználóinak, vagy a hirdetők számára teheti lehetővé, hogy a Facebook felhasználók videóit - beleegyezésükkel, térítés ellenében - saját termékeik reklámozására használják.

A Facebook pontosan tisztában van azzal is, hogy ha hirdetésekkel árasztják el a közösségi honlapot, akkor ellentétes hatást érhetnek el, mint amit akarnak és a tagok egy része hátat fordíthat a Facebooknak - ebbe a hibába esett korábban a MySpace is. Amire építeni lehet, az a hatalmas felhasználói tábor jelentette piac, egy reklámügynökségnek vagy filmproducernek ennél nagyobb ösztönzés aligha kellhet. S az is az együttműködés mellett szól, hogy a partnerek részesedhetnek a (reklám)bevételekből. Emellett a társaság exkluzív videókat készíttetne és videochat-eszközt fejleszt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!