Berta Sándor

Bejelentette video­platformját a Facebook

Mások hozzák a tartalmat, ők biztosítják a közönséget. Reklámokat raknak bele, amivel a készítő jól jár, de persze azért a Facebook még jobban.

A Facebook bemutatta új videoplatformját, amelynek a neve Watch és amely egyelőre csak az Amerikai Egyesült Államokban érhető el. A szolgáltatás olyan élőben adott vagy felvett sorozatok támogatására készült, melyek egy adott témát vagy történetvonalat követnek. A Watch egyaránt hozzáférhető böngészőből, mobil alkalmazásból és az okostévés Facebook-programokból. Az internetezőknek egy műsorlista segít abban, hogy rendszerezni tudják a kedvenc sorozataikat és azoknak mindig a legújabb epizódjait nézhessék meg.

A Facebook - ugyanúgy, mint a YouTube - különböző témakategóriákat határozott meg, mint az ajánlott vagy mások által mulatságosnak talált anyagok, így próbálják elérni azt, hogy az emberek új videókat fedezzenek fel. A felvételekhez megjegyzéseket lehet fűzni és közben csetelhetünk más nézőkkel, akár közvetlenül, akár egy Facebook-csoporton keresztül.


Daniel Danker, a Facebook termékigazgatója a blogbejegyzésében kiemelte, hogy a Watch kifejezetten olyan alkotóknak és kiadóknak készült, akik közönséget keresnek a tartalmaik számára és lehetőséget a projektjeik finanszírozására. A Watch egyik első partnere az Észak-Amerikai Profi Baseball Liga (MLB), amely a jövőben hetente egy játékot a Facebookon keresztül fog közvetíteni. A menedzser további példákként egy gyerekekkel készült főzőműsort és egy motivációs edző videóit említette. Hiszik, hogy a Watch a különböző valóságshow-, humoros és sportműsorok otthonává válik. A filmkészítők inspirálásának és az ökorendszer erősítésének a céljából a közösségi oldal maga is finanszíroz néhány produkciót. A platform egyre több felhasználó és tartalomszolgáltató számára lesz elérhető, majd végül mindenki előtt megnyílik.

A Facebook azt szeretné, ha a jövőben egyre több videót hoznának nyilvánosságra az oldalain és saját maga is meg akar jelentetni exkluzív felvételeket. A társaság videókat akar vásárolni az olyan cégektől, mint a Buzzfeed, a Vox Media, az ATTN, a Group Nine Media (Thrillist, NowThis, The Dodo) és más nagy médiapartnereitől. Az erőteljes nyomulásuk biztosan érinteni fogja a YouTube-ot, de nyilván nem lesz sosem a Netflix konkurenciája. Lesz hely nekik, mert a piac stabilan növekszik, és míg tévés műsorokból egyre több van, addig az online szféra a videók szemétlerakójává vált. Többségük béna, szűrés nincs, csak rápillantunk egy másodpercre aztán megyünk tovább a következőre. Természetesen az egész a reklámokról, azaz a pénzről szól, és ugyan biztosan lesz némi minőségi tartalom, inkább csak véleményvezérek videóira számítsunk, akik arról mesélnek hogyan készítsünk minőségi tartalmat.

A harc az emberek idejéért folyik, és a tartalomgyártás megkezdése radikális szakítás az eddigi "mi csak egy platform vagyunk" mantrával, melyet ismételgetve eddig megpróbáltak magukra tech-cégként, nem pedig médiavállalatként hivatkozni. Azzal, hogy bevetik magukat a nappaliba, és megpróbálnak maguknak a tévéken helyet kikönyökölni ugyanazt az ugrást akarják végrehajtani, mint anno az asztali gépekről a mobilokra tettek, nagyon sikeresen. Hatalmas bevételt jelentene számukra, ha a tévéreklámokat párosíthatnák a profilokkal, mert minden eddiginél pontosabb célzást tudnának kínálni. Új játékosok, és egyelőre felesleges esélyeket latolgatni, de azért emlékezzünk arra, hogy régen az Amazon is csak könyvet szállított házhoz a Netflix pedig egy DVD-kölcsönzőként indult.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sequoyah #5
    Es ezek kozul melyik fizet olyan jo penzt a keszitoknek mint a youtube?
  • MerlinW #4
    Ott a Twitch, Vimeo, Dailymotion, Buzznet, Flickr, Vidme, Metacafe és még számtalan. Hidd el van élet a YT-n kívül is.
  • Sequoyah #3
    En komolyan aggodok a Youtube hegemoniaja miatt. Nagyon jo csatornak indultak, akik jol megelnek a Youtubebol, es ezert minosegi tartalmat kinalnak. De ha barmi tortenik a Youtubebal, akkor nekik mind annyi, es mi sem tudunk mit nezni. Nincs masik medium a kozelukben sem, ami atvehetne a szerepet.
    Tul nagy a hatalom ezzel a Google kezeben, kicsit diverzifikalni kell. Ugyhogy udvozlom a Facebook beszallasat.
  • MerlinW #2
    Ki beszél eredeti ötletről? Ott ülnek 2+ milliárd potenciális ügyfelen. Hülyék lennének nem kihasználni.
  • dzsagon #1
    Én meg majd talán egyszer kitalálok valami eredeti ötletet is és nem lopok mint Steve Jobs.