Berta Sándor

Nem így képzelte az ingyenes internetet New York

Az amerikai metropolisz minden lakójának ingyen internethozzáférést akar kínálni több ezer WLAN-oszlop segítségével. A felhasználók az adataikkal fizethetnek.

Judith Barnes egyáltalán nem örül a lakása előtt elhelyezett 3 méter magas WLAN-oszlopnak. A nő attól tart, hogy az ambíciózus New York-i internetprojekt miatt könnyen megfigyelhetővé válik. Pedig a település vezetői elszántak, mindenképpen okosvárossá akarják átalakítani New Yorkot. Eddig közel 1000 WLAN-oszlopot helyeztek el a LinkNYC nevű program keretében, a terv összesen 7500 ilyen hozzáférési pont létrehozása. Mindez semmibe sem kerül a lakosoknak és a városnak, minden költség a Google-t terheli. A felhasználók azonban cserébe az adataikkal fognak fizetni.

2012-es terv volt, hogy WLAN-hotspotokat hoznak létre a New York-i telefon­fülkékben a helyi lakosok és a turisták számára, s a program öt városrészt (Manhattan, Bronx, Brooklyn, Queens, Staten Island) érintett. 2014 novem­berében kiderült, hogy lehetővé tennék, hogy ezeken az állomá­sokon a helyi lakosok ingye­nesen folytat­hassanak belföldi telefon­beszélgetéseket, elérhessék a város külön­böző szolgál­tatásait és feltölthessék a mobil készü­lékeiket. 2015-ben arról írtunk, hogy a Google leány­vállalata folytatja a LinkNYC projektet, miközben ismertté vált, hogy a telefon­fülkés WLAN-hotspotok nem váltak be.

A LinkNYC a város és a Citybridge nevű konzorcium közös projektje. A konzorciumot az Intersection nevű cég vezeti, amely a Sidewalk Labs nevű társasághoz tartozik. Az utóbbi pedig az Alphabet leányvállalata. A Citybridge 200 millió dollárt költ csak a WLAN-oszlopokban elhelyezett kábelekre. A projektet reklámbevételekből finanszírozzák, a felhasználók - a személyes adataikért cserébe - személyre szabott hirdetési ajánlatokat láthatnak a hotspotokon elhelyezett kijelzőkön. Becslések alapján minden egyes WLAN-oszlop évente 30 000 dollár reklámbevételt generál majd.


Az összeg egy része a New York-i költségvetésbe kerül. Emellett a 279 metróállomáson is kialakítottak egy nyilvános WLAN-hálózatot, így naponta közel 6 millióan tudnak ingyen böngészni. A város továbbá szerződést kötött a Charter Communications nevű internetszolgáltatóval, amely a helyi szegényeknek havonta 15 dollárért kínál internetelérést.

Azonban az emberek nem igazán úgy reagáltak a kezdeményezésre, ahogy azt a vezetők elképzelték. Sokan szabályosan kiköltöztek a WLAN-oszlopok elé, sört ittak, meccseket néztek a képernyőkön, míg a hajléktalanok zenéket hallgattak és pornót néztek. A különböző szűrők egyáltalán nem segítettek. A LinkNYC vezetői végül kénytelen voltak néhány hónap után kikapcsolni a hozzáférési pontokon futtatható böngészőt. A korlátozások miatt a WLAN-hotspotokat az okostelefonnal nem rendelkezők gyakorlatilag nem tudják használni.


Aki igénybe akarta venni a szolgáltatásokat, köteles az e-mail címével bejelentkezni és még abba is bele kellett egyeznie, hogy a LinkNYC az adatait és a böngészési előzményeit 12 hónapon át tárolhatja. A New York Civil Liberties Union (NYCLU) tiltakozott a gyakorlat ellen és végül sikereket ért el, megváltoztatták a felhasználási feltételeket. De máris újabb harc kezdődött a megfigyelések ellen. Amennyiben ugyanis mind a 7500 WLAN-oszlopot felszerelik, akkor 15 000 új kamera fogja figyelni a New York-i embereket. Ez pedig sokaknak nem tetszik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Cryalot #5
    juppizmus
  • NEXUS6 #4
    +1
    Amúgy mondja már meg valaki, hogy mi a fax pontosan az az okosváros?
  • lammaer #3
    Vajon mi lehetett ennek a betühalomnak a mondanivalója?
  • kvp #2
    Az egesz ingyen wifi hotspot es ingyenes internet terminal nem igazan ertelmezheto a gyakorlatban. A wifi jol jon a turistaknak es a mobilnetet megfizetni nem tudo vagy akaro embereknek, de a terminalok csak azoknak kellenek igazan akiknek meg egy okostelefonra se telik, tehat a nagyon szegenyeknek, jellemzoen a hajlektalanoknak. Innentol nagyjabol adott, hogy oket nem fogja erdekelni csak a fent leirt tartalom. Ha egy ingyen tv-t raknak ki, az is hasonlo eredmennyel jart volna.

    ps: A gond ott van, hogy egy egyszerubb okostelefon az 5 es 20 ezer forint kozotti arszegmensben van (itthon, a magas afaval egyutt), azaz 20 es 80 dollar kozott. (de talaltam 12.99-ert is) Na most 20 dollar az annyira keves, hogy kb. 3 big mac menu vagy 2 db hatos csomag sor jon ki belole New Yorkban, tehat csak azoknak nincs okostelefonjuk akik nem akarnak vagy ennyire nagyon szegenyek. A varosvezetes egyertelmuen nincs tisztaban a valosaggal. (az aktualis polgarmestert nezve ez annyira nem is meglepo)
  • Skylake #1
    Hát igen, van egyfajta preapokaliptikus bája annak, hogy a járdán ott van az önmagában is információ-hozzáférés prominenciáját hirdető WLAN oszlop. Okostechnológia! Okosváros! Fejlődés! Célszerű lenne növelni a kijelzők méretét, ne csak egy tablet-et tegyünk a két interaktív reklámtábla közé!

    Így is történik, a következő fejlesztési körben. Kihelyezés után nem sokkal az oszlop még nagyobb és még jobb felbontású, immár telebvízió-méretű kijelzőjén meg éppen megy az „adás” amit egységsugarú userke behívott: a kis hölgyet éppen ebben a pillanatban sztereóban tolják, és mindez könnyen látható mindenki számára az új, közel embernagyságú kijelzőn. Az emberi ivarszervek kétségtelenül jól láthatók ebben méretben!Vagy, ha a pornót megunta az userke (esetleg még nyilvánosan rá is rántott, miért is ne!), esetleg olyan, kétségtelenül szintén nagyon értékes, kifinomult informatikai technológiák segítségével szállított tartalmak jelennek meg, amelyeket én „proli műsorkészítésnek” nevezek: a kétségtelenül nagyon valódi kamubalesetektől kezdve olyan csodálatos testi dolgok kimerítő megjelenítéséig, mint hányás különböző ágensek hatására, vagy például az un. „orosz zsebkendő” használata.