Berta Sándor

New York - nem váltak be a telefonfülkés WLAN-hotspotok

A néhány évvel ezelőtt elindított projekt egyik részét leállították.

A kedvezőtlen tapasztalatok miatt nehéz helyzetbe került a New York-i Link NYC program. A WLAN-hotspotokká átalakított telefonfülkékbe ugyanis előfordult, hogy hajléktalanok költöztek be és volt, aki az utcán így nézett pornófilmeket.

2012-es terv volt, hogy WLAN-hotspotokat hoznak létre a New York-i telefonfülkékben a helyi lakosok és a turisták számára, s a program öt városrészt (Manhattan, Bronx, Brooklyn, Queens, Staten Island) érint. 2014 novemberében kiderült az is, hogy lehetővé tennék, hogy ezeken az állomásokon a helyi lakosok ingyenesen folytathassanak belföldi telefonbeszélgetéseket, elérhessék a város különböző szolgáltatásait és feltölthessék a mobil készülékeiket. Tavaly pedig arról írtunk, hogy a Google leányvállalata folytatja a Link NYC projektet.


A mostani hír azért érdekes, mert a terv nagyon ambiciózus volt és egyáltalán nem tűnt lehetetlen feladatnak a 7500 meglévő telefonfülke átalakítása. Ráadásul nyolc hónappal ezelőtt már sikerült is az első ilyen WLAN-hotspotot létrehozni és mostanra már 400 telefonfülkét alakítottak át. Sok helyi lakosnak áldást jelentettek az új hotspotok, míg másoknak inkább átkot. Voltak ugyanis olyanok, akik nem csupán pár percig álltak meg, hanem órákon át használták a szolgáltatást, akár pornófilm nézésére is, miközben senkitől és semmitől nem zavartatták magukat.

A város és az üzemeltetők végül megunták az áldatlan állapotokat, s döntés született a szolgáltatás internetes részének a leállításáról. A hivatalos indoklás alapján a felhasználók "monopolizálták" a telefonfülkéket és azokat "nem megfelelő módon" használták. A térkép- és a hotspotfunkció ugyanakkor továbbra is elérhető marad, a Link NYC pedig olyan megoldásokon gondolkodik, amelyekkel megakadályozhatná a további visszaéléseket, például korlátozná az internethozzáférések időtartamát. Más panaszokat is kivizsgáltak, így a lakossági észrevételeknek köszönhetően mérsékelték a telefonfülkék világítását és az éjszakai maximális hangerőt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #1
    A jelenseg ismert. Egy helyen Pesten is van nehany srac akik rendszeresen egy regebbi tarsashaz elott az egyik magasemeleti lako altal nyitva hagyott wifi korul lognak ejjelente (isznak, fuveznek, arulnak ezt-azt kis zsacskokban, penzt 'kernek' az arra jaroktol). Elzavarni el lehet ugyan oket (fellepes kerdese), de visszajonnek. A wifi kulso 'segitseggel' torteno lezarasa eseten pedig a tulaja rendszeresen ujranyitja, gondolom elvi alapon vagy micsoda. A fizikai eroszak alkalmazasan kivul (mind a bandatagokkal, mind a lakas tulajaval szemben) nem sok lehetoseg van, mivel jogilag a wifi megosztasa joreszt legalis es ha valaki ingyen wifi-t osztogat nem tehet rola ha utanna joreszt hajektalanok meg bandatagok fogjak hasznalni. Persze attol meg nem idealis a helyzet es ebbol lett elege a new york-i varosvezetesnek is. Magyarorszagon viszont a jogi helyzet nem olyan, hogy ez konnyen es legalisan kezelheto lenne.