Berta Sándor

Új operációs rendszert fejleszt a Google

A szoftver egyelőre kísérleti szakaszban van.

A Fuchsia nevű operációs rendszer egyaránt futhat majd okostelefonokon és táblagépeken, ugyanakkor teljesen másként kell kezelni, mint az Androidot és mind kívül, mind belül teljesen különbözik attól.

A Google már hosszabb ideje dolgozik a Fuchsia megalkotásán, a folyamat teljesen nyilvános. A webes konszern ugyanis tavaly augusztus óta nyilvánosságra hozza a program kódját a Githubon. Igaz, eddig az operációs rendszer csak egyetlen parancssorból állt és csak nemrég óta rendelkezik felhasználói kezelőfelülettel is, amelynek neve Armadillo. A tapasztalt Android-használók számára a Hotfix.neten található egy leírás.

A kezelőfelület demó verziójában nincsen Homescreen, van viszont egy olyan hosszú, függőleges lista, amelyen a felhasználók átgörgethetnek és amely hasonlít a Facebook hírfolyam funkciójára. Nincsenek lájkok sem, mindössze három elem van: egy információs és beállítási terület, több demó alkalmazás és a Google Now kibővített keresési funkciója.

Az új operációs rendszer középpontjában az adott nap, a felhasználó és az általa használt eszköz áll. A Fuchsia megmutatja az illető profilképét, az adott napot, a pontos időt és helyet, valamint az akkumulátor aktuális állapotát. Egyetlen mozdulattal még pontosabb információk kaphatók az akkumulátorról, a WLAN- és a többi hálózati kapcsolatról. Emellett a felhasználók beállíthatják a készülékük hang- és fényerejét, aktiválhatják a repülési üzemmódot és megváltoztathatják a képernyő elrendezését. Ezek a funkciók az Androidban is elérhetők, de a Fuchsiában jobban láthatók és ezáltal egyszerűbben érhetők el.

Az új szoftvernél az alkalmazások akár egymás mellett vagy felett is elhelyezhetők, ha például valaki egy videót akar megnézni, miközben egy dokumentumot szerkeszt. Erre eddig csak az Android legújabb változata képes, az viszont még nem érhető el minden eszközre. Ezenkívül van egy olyan funkció is, amellyel az emberek a különböző programok között válthatnak oda és vissza, éppúgy, mint ha honlapok között váltanának.

Az információs központ alatt található a keresési mező. A Google megpróbál a személyes adatokból (tartózkodási hely, naptárbejegyzések stb.) hasznos információkat kiszedni és ezáltal megkönnyíteni a felhasználók életét. A cél az, hogy az emberek egyetlen pillanat alatt láthassák például az időjárást, a repülőgépük indulását és azt, hogyan jutnak el a legegyszerűbben az A-ból a B pontba.

A Fuchsia nem a Linuxra épül, hanem a Google által fejlesztett Magenta nevű kernelre. Mindez azt jelenti, hogy az új operációs rendszer nem az Android bővítése vagy módosítása, hanem egy teljesen önálló fejlesztés. Az egyelőre kérdéses, hogy mi a Google célja a szoftverrel: leváltani az Androidot vagy sem, illetve azt sem lehet tudni, hogy a Fuchsia végül hogyan néz majd ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Macropus Rufus #14
  "Én azért kíváncsi leszek, hogy milyen áron tudják a linuxot mellőzni? Mondjuk az apple meg tudja csinálni (1 vason...)."
  iOS alapja a BSD, ami meg unix, az meg a linux nagy tesó. Nem tudta megkerülni :) csak ő a nagytesóval kezdett.


  "Ha ezt is millió platformon akarják használni, akkor nagyon jól jön a linux. Bár inkább a hardvergyártókat szívathatják meg ezzel. "
  és akkor még arról nem is tettél emléítést, hogy mi lesz az appokkal? Most minden linuxra van fejlesztve. Ez a fuchsia meg nem kompatibilis az androiddal. Tehát kell egy emulator ami áthidalja a problémát. Kíváncsi leszek, hogy egy mobil milyen esélyekkel fut neki egy emulációnak. Kénytelenek lesznek támogatni a mobilok a virtualizációt? Gyak. pillanatok alatt le fognak merűlni a cuccok, hiszen párhuzamosan kell két rendszert futtatniuk... Ááá nem gondolták át ezt tlejesen. Véleményem szerint ez a kernel is a Midori sorára fog jutni.
 • Macropus Rufus #13
  ez a magenta kernel érdekes... amit erről a fuchsia-ról találtam abban szó nincs magenta nevű kernelről, ellentében emlegetnek egy zircon nevű mikrokernelt ami a fuchsia alapja. Akkor meg a fene ez a magenta?
 • VolJin #12
  Bemrég tudtam meg, hogy a blackberry QNX-alapú.
 • kvp #11
  Ez egy teszt mikrokernel es az arra raepitett gui koncepcio. Open source, szoval barki letoltheti es forgathat maganak belole sajat peldanyt. Driver az nem nagyon lesz semmihez, de demonak jo.

  A linux hatalmas elonye az, hogy van hozza driver tamogatas, tehat szinte barmin el tud futni. Az android is erre epit, tehat se a Google, se a gyartok nem nagyon keszitenek meghajtoprogramot, hanem a komponensek gyartoi megcsinaljak linux ala a tamogatast, aztan az android-os gyartok meg hasznaljak, ahogy eppen sikerul ossze lego-zniuk a keszulekuket.

  Az Apple se irt sajat kernelt, nekik meg a meg regebbi Mach kernel van az osx es az ios alatt, raadasul abbol is a regebbi nem teljes mikrokernel-es valtazat. Erre jon ra a BSD alapu operacios rendszer es az Apple fele grafikus felulet. A Google eseten Linux a kernel es az operacios rendszer is, Google fele Android grafikus felulettel. Az Apple tulajdonkeppen regebbi es elavultabb technologiat hasznal, jobban egy buta beagyazott kornyezetre szabva, mig a Google gyakorlatilag egy desktop operacios rendszert szallit, szerver komponensekkel (pl. adatbaziskezelok), de mobilra butitott grafikus felulettel. Az Android igy alapbol tobbet tud (amit aztan nem hasznalunk ki), de cserebe eroforrasigenyesebb is.
 • codaco #10
  Vajon mennyi idő alatt terjed majd el ez az új op. rendszer? Hányan fognak fejleszteni rá? Milyen nyelven? Mert külső fejlesztők programjai nélkül nem fog sokat érni.

  A Samsungnak is ott a Tizen op. rendszer. Nem nagyon hallok róla.
 • Yagami #9
  "kuglitól nem kő semmi"

  Mert ha mástól van valamid, az biztosan nem kerülhet az NSA ellenőrzése alá, vagy a másik "16 kémcég" kezei közé. Á, dehogy. Mint a föld, te is olyan buta vagy...hirdesd csak :)
 • xyl #8
  A kérdés ismét az, ami miatt Tannenbaum és Linus összekapott anno: Mikrokernel, vagy monolitikus kernel. Bár a monolitikus kernel is betölt egy csomó mindenféle kernel modult. Várható, hogy toldozni-foldozni kell majd azt, ami koncepció szinten még nagyon jónak tűnt.
 • Caro #7
  Én azért kíváncsi leszek, hogy milyen áron tudják a linuxot mellőzni? Mondjuk az apple meg tudja csinálni (1 vason...).
  Ha ezt is millió platformon akarják használni, akkor nagyon jól jön a linux. Bár inkább a hardvergyártókat szívathatják meg ezzel.
 • MerlinW #6
  Magenta tudtommal egy régi mikrokernel, de nem állítom, gugli biztos tud róla többet:) Mindegy, csinálják csak, bármi értelme is legyen:)
  Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2017.05.29. 20:17:54
 • T2k #5
  Ez nem csak az nsa-hoz, hanem a 16 másik kémcéghez is be lesz huzalozva?

  kuglitól nem kő semmi.