Berta Sándor

500 millió dollárt fizethet a Facebook és az Oculus

A két cég elveszítette az ellenük indított jogi vita első felvonását.

2014 március végén a Facebook 2 milliárd dollárt fizetett az Oculus VR-ért, majd a ZeniMax Media igényt jelentett be az Oculus 3D-szemüvegébe integrált különleges technológiára. Álláspontja szerint ugyanis John Carmack - aki korábban az ő munkatársuk volt - illegális módon magával vitte és megosztotta az Oculus fejlesztőivel a szellemi tulajdonukat. Miután a két cég nem tudott dűlőre jutni, ezért a ZeniMax pert indított az Oculus VR, Inc. és annak alapítója, Palmer Luckey ellen. Az ügy esküdtjeit azonban csak nemrég jelölték ki, így csupán januárban kezdődhetett el a per.

A jogi vita első fele lezárult, miután az ügyben eljáró dallasi bíróság kihirdette az első fokú ítéletét, amelynek értelmében a Facebook és Oculus köteles 500 millió dollár kártérítést fizetni a ZeniMax Mediának. Az indoklás alapján nem volt jogos a felperes ellopott üzleti titkokkal kapcsolatos felvetése, de a ZeniMaxnak legalább részben igaza volt. John Carmack valóban magával vitte a távozásakor a forráskódokat, továbbá több merevlemezt és számos más adathordozót is. Minderre ráadásul azután került sor, hogy a felperes vádjai nyilvánosságra kerültek. Egy IT-szakértő azt mondta a tanúvallomásában, hogy emellett a szakember előzetesen még a Google keresőjében is rákeresett arra, hogyan lehet megvalósítani az adatok lemásolását.

A bíróság végül az Oculust az úgynevezett Non-Disclosure Agreements (NDA) megsértése miatt 200 millió dollár, míg a szerzői jogsértések miatt további 50 millió dollár pénzbüntetés megfizetésére kötelezte. Az Oculus és Palmer Luckey ezenkívül hamis adatok megadása miatt egyaránt 50-50 millió dollárt, míg Brendan Iribe, az Oculus társalapítója 150 millió dollárt fizethet. A vállalkozás jelezte, hogy fellebbez az ítélet ellen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Cryalot #6
    320x200 -as felbontással egyenértékű képért leszámolni kétezerakárhányszor akármennyit 90hertzen a luxus :DDD

    Valve jól levizsgázott hogy ennek se voltak képesek utánamenni, ráadásul duplán rábasztak a palmerrel mert nem csak hogy meglopta őket a gyerek közben nagyon súlyos dolgok derültek ki róluk.
  • ozimak #5
    Ettől a kis "bulitól" még olcsóbb lesz az Oculus :/
    Az elterjedésének korlátai: ár,ár,ár... sokaknak nem drága a 2-300 ezer ft egy ilyen cuccra, de van akinek még a PC-je is kevés hozzá. És már arra is súlyos tízezreket vagy rosszabb esetben százezreket kell költeni, hogy egyáltalán képes legyen (élvezhetően/értelmesen) futtatni a delikvens egy VR eszközt. Amíg nem megy tartósan 100 alá az ára addig csak a gazdagok/tehetősebbek tehetik meg ezt a "luxust" (igen az).
  • Kryon #4
    Lehet, hogy befürödtek ezzel a VR dologgal? Valahogy nem látom azt a nagy népszerűséget és gyors elterjedést amit jósoltak neki. Erre még kiperelnek belőlük egy rakat pénzt is.
  • hungi #3
    Lol azért az hogy egy Carmack-nak gugliznia kellett a másoláshoz eléggé meredeken hangzik...
  • overseer-7 #2
    az egész csak a pénzlehúzásról szól
  • codaco #1
    "a szakember előzetesen még a Google keresőjében is rákeresett arra, hogyan lehet megvalósítani az adatok lemásolását."

    copy c:\szellemi_tulajdon\*.* a: