SG.hu

Nem hisz a Facebooknak a Facebook-generáció

Fura paradoxonok sorát hozta ki a magyar fiatalok médiahasználatát vizsgáló felmérés. Nem olvasnak, és még kevésbé hisznek a leírtakban.

A tévé még ma is a legnézettebb média, de a fiatalok - a rádióhoz hasonlóan - inkább háttérzajként tekintenek rá. A státus és az iskolázottság növekedésével szerepe csökken, rengeteg diplomás nem is fogyaszt így tartalmat - kezdte a sajtóbeszélgetést Bokor Tamás, a Budapesti Corvinus Egyetem adjunktusa, a tanulmány vezető kutatója. Persze mindezt nehéz mérni, egészítette ezt ki Pulai András, a Publicus Intézet ügyvezetője, hiszen sokan az interneten néznek tévés tartalmat, de milliók elérésének ma is a tévé a legjobb eszköze. Papír újságolvasó viszont alig maradt, ez látszik is az eladási adatokból, és annak nincs is háttérfogyasztása.

"A 18-29 éves korosztály közéleti témákkal legnagyobbrészt csak a Facebookon találkozik. Egy online hírportál cikkét azért nyitják meg, mert az a falukon felbukkan, mert a Facebook algoritmusa beválogatta oda, mert a profil alapján úgy gondolta a rendszer, hogy ez az egyén érdeklődésére számot tarthat. A fókuszcsoportok alapján ennél sokkal ritkább a doménnév alapú direkt megnyitás. Ez irtó veszélyes tendencia. A közösségi médiában működik egy un. visszhangkamra jelenség, aminek a lényege, hogy a múltbeli választásaim alapján találja ki a rendszer, hogy nekem mi tetszik, magyarán a preferenciáim alapján kínál fel a jövőben hasonló tematikájú cikkeket. Ez egy spirálhatást vált ki, egyre inkább ugyanarra tanul rá a rendszer, magyarán egyre kevésbé fogok találkozni olyan tartalmakkal, amik a korábbiaknak ellentmondanak, más forrásokból származnak, mint amit megszoktam." - mondta Bokor Tamás.


"Azonban nagyon-nagyon érdekes paradoxont jelent, hogy a hírfolyamos fogyasztás ellenére a Facebook, mint információforrás hitelessége a béka feneke alatt van a 18-29 éves generáció fejében. Ezt az ellentmondást még nem nagyon tudjuk feldolgozni." - egészítette ki az adjunktus. Martin József Péter, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója, a Transparency International Magyarország ügyvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a Facebookon látható tartalmakat nem az amerikai cég állítja elő. "Olyan tartalmakból lesz pénzük, melyeknek a költségeit nem ők viselik. Szerepüket tehát az egyéb médiumoktól lehet is külön kezelni, meg nem is."

Pulai András kicsit megvédte a platformot, mondván ők is tudatában vannak ennek a visszhang-jelenségnek, és igyekszenek egyéb tartalmak beengedésével oldani azt, más kutatások szerint pedig az gyengébb, mint eddig gondoltuk. "Ez, hogy az emberek azokat a tartalmakat fogyasztják, ami visszaigazolja az ő saját elképzeléseiket, más médiánál is látszik." Martin József Péter egy új szempontot is behozott, a Budapest - vidék ellentétet. "Budapesten kívül nagy számban vannak jelen azok, akik csak az állami televízióból tájékozódnak, onnan viszont elég szűrt információkat kapnak."

Pulai András elmondta, hogy közéleti tartalom fogyasztása terén 40 év körül van egy határozott törésvonal, afelett sokkal inkább érdeklik az embereket a mindennapi életüket befolyásoló döntések. Hitelesség tekintetében az állami média és a hazai rádiócsatornák a sereghajtók, a sort pedig a külföldi hírportálok vezetik, őket követik a magyar híroldalak és a magyar magazinok. "Idősebbeknél nyilván más adatokat kapnánk. A rádiócsatornák lesújtó eredménye nyilván az állami frekvenciakiosztásnak köszönhető." - mondta Bokor Tamás. "Persze mindezt szkeptikusan kell kezelni, mert hiába teljesítenek jól a külföldi csatornák, ennek az égvilágon semmi köze ahhoz, hogy azt egyébként az egyén fogyasztja-e. Vagy mit tekintenek egyáltalán külföldi forrásnak: egy angol blogot vagy mondjuk a Washington Postot. A minőségi differencia a mérésben nem jelent meg, mint ahogy a nyelvtudás, a tényleges megértés sem. Véleményekről, attitűdökről beszélünk."


"A rádiófrekvenciákkal való a mutyizást egyértelműen korrupciónak tekintik a fiatalok, tehát nem igaz az a hiedelem, hogy az emberek nem tudják mi történik az országban. A gazdagabbak, a városban élők, az iskolázottabbak tudatosabbak a kérdésben." - mondta Pulai András. "A fiatalok 70 százaléka szerint korrupció nélkül nem lehet érvényesülni Magyarországon, kétharmaduk szerint nem érdemes becsületesnek lenni. Ezzel szemben a közéleti döntéseiknél ezt már nem veszik ezt figyelembe; 60 százalékuk szerint minden politikus korrupt, ezért ez nem is szempont. Kialakult egy apatikus helyzet, amikor a választók érzékelik a jelenséget, nem tetszik nekik, de a politikai döntéseiket érdemben nem befolyásolja. Ez egy nagyon érdekes paradoxon." - tette hozzá.

"Markánsan válnak szét az un. hétköznapi ügyek a tőlünk távol eső nagykutyás történetektől. Az, hogy a számlát nem kérem a mesterembertől, hogy ÁFA-nélkül fizessek, az egy win-win szituáció, mind a ketten jól járunk, ezért ez az emberek szerint nem korrupció. A hálapénz ott korrupció, ahol az orvos egyébként is sokat keres; nővérnek, ápolónak adni ugyanúgy nem korrupció." - mondta Bokor Tamás. Az apátiából sikerélményekkel lehet kitörni, ha a bűnösők bűnhödnek, és az állampolgárok és az intézmények közötti bizalom erősödik. - mondta Martin József Péter. Rengeteg oknyomozó cikk jelenik meg, de utána nem történik semmi, az emberek elfásultak, beárazták ezt.

"Milliárdos nagyságrendű lopások helyett a miniszter egymilliós hotelszámlája üti át az ingerküszöböt. Minél részletesebb, minél hosszabb, minél jobban kibontott, minél alaposabb egy anyag, annál kevesebben olvassák el." - emelte ki Bokor Tamás. A több tizmilliárdos MET-sztori ismertsége a legalacsonyabb, ez bonyolult, az emberek nem értik, az összeget végképp nem is tudják felfogni. A megjelentek reményei szerint ez a lefelé tartó spirál oktatással, és másfajta tálalási móddal, a nagy ügyek kisebbre bontásával megfordítható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #104
    Jézus Krisztus tanításaiban a mostani (negatív) eseményekre sok utalás van, de pl. János jelenéseinek könyvében konkrétabban említve van a jelen, illetve a jövő - mint már említettem -, ahogy a Koránban és hadíszokban is hasonló leírás található, de a védikus írások is magyarázzák.
  • TokraFan #103
    "Nem sorolom a forrásokat, egyrészt mert neked tök felesleges..."

    Innentől mondjuk nehéz téged komolyan venni -ebben a témában-, pedig tényleg próbáltam...

    "A hírhedt eseteket az egyházellenesség felfújta, propagandaként terjsztette, mintha általános lenne."

    Ha megkérdezel egy olyan hithű kommunistát, aki a rendszert tökéletesnek tartja, minden vérengzést és brutalitást más számlájára fog írni, vagy a nyíltan kommunista-ellenes egyházak lejárató propagandájára keni. ;-) Ugyanmár...
    Másrészt, az általad írottakat a történészek egy része állítja, egy másik része meg az ellenkezőjét! Egyéni preferencia kérdése, hogy ki merre hajlik, nyilván aki szépnek akarja látni ezt a korszakot, az a pozitívabb kicsengésű adatokkal oldja fel a kognitív disszonanciáját. Objektív gondolkodásra még képes emberek viszont megegyeznek abban, hogy pontos és hiteles adatok az elkövetett brutális kínzások számáról nem léteznek, nem is létezhetnek, ismerve a kor "adatrögzítési" lehetőségeit!

    "Néhány ezer ember haláláról van szó"

    Mások szerint sokkal többről. Az én olvasatomban egyetlen ártatlan ember ilyen szintű brutális eszközökkel való kínzása is mindent elmond a rendszerről és azok működtetőiről. Több ezer pedig egyenesen megbocsáthatatlan!

    Mert az igazi kereszténység az, ha Jézus tanításait követjük. Ilyen esetben pedig senki nem feszít spanyolcsizmát a másikon

    Csak megint kifelejted, hogy nem valamilyen felsőbb hatalom hatására tértek le erről az útról emberek tömegei, hanem pusztán emberi mivoltuk miatt. Mert minden ember más, minden ember más utat jár be, más ingerek érik, más környezetben nevelkedik, és ami a legfontosabb, más a genomja!! Ez utóbbi teljesen lényegtelenné teszi, hogyan neveled, milyen környezetben fejlődik, mert a hozott gének kombinációja mindig valami egyedit generál és létrejönnek olyan emberek, akik máshogy gondolkodnak, mgkérdőjeleznek, felismernek, átértékelnek stb. stb. Tehát visszakanyarodunk oda, hogy nem létezik olyan rendszer, melyet mindenki követni fog! Ezek mind utópisztikus vágyálmok, melyek nem veszik figyelembe az emberi lét sajátosságait. A hívők szerint Isten szabad akarattal "teremtette" meg az embert. De ha Jézus tanításai ezzel nem kalkulálnak, akkor annak Isteni mivolta is erősen megkérdőjelezhető, a helyessége meg méginkább.
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2016.11.27. 23:33:51
  • Tetsuo #102
    Nem sorolom a forrásokat, egyrészt mert neked tök felesleges, másrészt mert akit érdekel könnyen megtalálja.
    Ha van a közelben történész, kérdezheted őt is, nem fog ellentmondani nekem (ebben az ügyben). ;-)

    De most nem tudom, mire akarsz kilyukadni. Szakemberek szerint nem vitatott tény, hogy az inkvizíció gyakran nem is járt brutális büntetéssel. A hírhedt eseteket az egyházellenesség felfújta, propagandaként terjsztette, mintha általános lenne.
    Néhány ezer ember haláláról van szó, ezen esetek többsége pedig nem is a középkorban, hanem a korai újkorban történt, tehát a már nagyon megrontott és a humanizmus hatása alatt álló pápaság tehető felelőssé... annyiban, hogy nem vizsgálták pontosan a történteket, amiket a főinkvizítorok követtek el, mint kiskirályok.

    Sokkal jobb példa lenne a "missziós tevékenység közbeni" mészárlás Ázsiában és Amerikában, hiszen ott nagyságrendekkel több az áldozat és nyilvánvalóbb a cselekmény.
    De ezek valójában - a vita szempontjából - lényegtelen - dolgok, hiszen már az elején kijelentettem, hogy a katolikus egyház =/= Jézus tanításainak követésével, vagyis egyértelmű, hogy tévúton jár az egyház ma is, és mindenki, aki őket követi.
    Mert az igazi kereszténység az, ha Jézus tanításait követjük. Ilyen esetben pedig senki nem feszít spanyolcsizmát a másikon, még ha boszorkánynak is véli; vagy öl milliószám indiánokat aranyat remélve és halmoz kincseket a Vatikánban rogyásig.
  • TokraFan #101
    "egyháztörténeti tényekre utalok ez ügyben."

    Az inkvizíció -illetve a keretein belül elkövetett brutalitás- egyháztörténeti tény! ;-) A mértékét illetően tőled sem jött több tény, mint tőlem. Csak egy kijelentést tettél, mely szerint el van túlozva. _Hiteles_ forrást enek alátámasztására nem láttam.
    ostoros mandiner blogja meg egy vélhetően keresztény fanatikus által valahogyan megszerkestett wikipedia nem sorolható a hiteles forrásaok közé. Ellenirányú cikkek tömegeit én is tudom linkelni...
  • Tikal #100
    Egyháztörténeti tény: férfiak és gyerekek egy intézményben »»» pedofília.

    Egyébként te hiszel a teremtéstörténetben, kreacionista vagy? Csak mert annyira leragadtunk itt a Bibliánál :)
  • Tetsuo #99
    Hülyeséget írsz.
    Miért ne lehetne valaki becsületes? Miért nem lehetséges az, hogy a győztesek tényleg túloznak egy háborús "hőstettet" illetően?
    Érvelési hibák sorozata helyett inkább ne térj el a tárgytól és konrétumokat írj - ha javasolhatom.
    Én például nem vállalok közösséget a Római Katolikus Egyházzal, még a középkorival sem, bár azt jobbnak tartom, mint a jelenlegit; Így nem magyarázkodok, nem önámítok, hanem egyháztörténeti tényekre utalok ez ügyben.

    Megértelek. Nehéz kiigazodni a sok dezinformáció között, így egyszerűbb, ha negálsz bizonyos fontos dolgokat - egy darabig.
  • TokraFan #98
    "Maga az inkvizíció, pontosabban az autodafé erősen el volt és van túlozva"

    Erről beszéltem. A saját nézeteink keretében elkövetett bűnökkel való szembenézés általában önámításba, magyarázkodásba megy át, míg más nézetek megítélése esetén ugyanez fel sem merül. Hidd el, pont ezt gondolja egy náci szimpatizáns is, szerinte is el volt túlozva pl. az SS kötelékében elkövetett erőszak, de ezt gondolja egy kommunista is, aki szerint nem voltak kiterjedt vérengzések, vagy amik voltak, azok nem a marxista rendszer hibái miatt voltak, hanem csak az attól elszakadt, azt rosszul értelmező emberek miatt..

    Vagyis minden esetben oda lyukadunk ki, hogy (saját szemszögből nézve) a rendszerünk tökéletes, csak az azt működtető emberek "eltévedése" okozta a brutalitást, a negatív végeredményt. Tehát ahogy korábban írtam, egyik rendszer sem veszi/vette figyelembe az emberi sajátosságokat, következésképpen, nem léltezik olyan rendszer, mely a gyakorlatba erőszak nélkül átültethető és működtethető! ;-)
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2016.11.24. 10:51:14
  • Tetsuo #97
    1. Milyen világnézet? Szerinted Jézus, illetve neked az Új-szövetség tanításai inkvizíciót hirdetnek? Tehát a Római Katolikus Egyház elvált az Igétől sőt, egyre távolodik tőle, vagyis - mint alább írva vagyon, ehh! - az RKE =/= kereszténység, pláne nem egyenlő azzal az Egyházzal, amivel a Biblia illeti Krisztus követőeit.
    2. Maga az inkvizíció, pontosabban az autodafé erősen el volt és van túlozva (még ma is) az egyházellenes propagandának köszönhetően.
  • TokraFan #96
    Komolytalan! Magyarázni próbálod a bizonyítványod és nyugtatgatod magad hamis adatokkal, pont azt csinálod amiről írtam korábban. A saját világnézeted brutalitását elbagatelizálod, különben a kognitív disszonanciád kezelhetetlenné válna! Inkább nézegesd a videót amit linkeltem és barátkozz a tényekkel! Bár a "szeretet" egyházad brutális kínzásait és kivégzési módszereit nyilván nem egyszerű feldolgozni! Ahogy a pedofil, gyerekeket tönkretevő és megalázó papok mocskosságait sem. Így megy ez...
  • ostoros #95
    https://en.wikipedia.org/wiki/Inquisition#Statistics
    Beginning in the 19th century, historians have gradually compiled statistics drawn from the surviving court records, from which estimates have been calculated by adjusting the recorded number of convictions by the average rate of document loss for each time period. Gustav Henningsen and Jaime Contreras studied the records of the Spanish Inquisition, which list 44,674 cases of which 826 resulted in executions in person and 778 in effigy (i.e. a straw dummy was burned in place of the person).[50] William Monter estimated there were 1000 executions between 1530–1630 and 250 between 1630–1730.[51] Jean-Pierre Dedieu studied the records of Toledo's tribunal, which put 12,000 people on trial.[52] For the period prior to 1530, Henry Kamen estimated there were about 2,000 executions in all of Spain's tribunals.[53] Italian Renaissance history professor and Inquisition expert Carlo Ginzburg had his doubts about using statistics to reach a judgment about the period. “In many cases, we don’t have the evidence, the evidence has been lost,” said Ginzburg.[54]
    http://mandiner.blog.hu/2011/06/10/a_spanyol_es_a_romai_inkvizicio
    Erről ennyit.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2016.11.23. 01:43:59