Berta Sándor

Dezinformációk és álhírek ellen is harcol egy új cseh egység

Míg nálunk a közszolgálati média simán átveszi az orosz propagandát, addig Csehországban a kormány védekezik ez ellen.

A cseh belügyminisztérium bejelentette, hogy a 2017. január elsejével megalapított Centre Against Terrorism and Hybrid Threats hivatalos feladata a terrortevékenységek elleni harc, a bevándorlás biztonsági kockázatainak kiszűrése, a dezinformációs kampányok ellenőrzése és az álhírek felderítése.

Az új részleget különleges elemző- és kommunikációs egységnek nevezik. Az ellenőrzésnek köszönhetően felismerhetővé válnak a lehetséges fenyegetések és kihívások, s ezután ellenintézkedések javasolhatók. A közvéleményt is tájékoztatnák a komoly dezinformációs esetekről. A felhasználók és a kormányzati helyek rendelkezésére számos szakértői vélemény áll majd, így képesek lesznek kiszűrni az álhíreket a valódi információk közül. A cseh belügyminisztérium hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az egység nem fog semmilyen tartalmat sem cenzúrázni és nem lesz olyan gombja sem, amellyel lekapcsolhatná az internetet.

A CNN szerint a cseh kormány abból indult ki, hogy Oroszország megpróbálja manipulálni a közvéleményt. A Cseh Biztonsági Információs Szolgálat (BIS) 2015-ös jelentése alapján Oroszország legyengíti a helyi sajtóorgánumokat azáltal, hogy beszivárog azokba. A világhálóval hasonló a helyzet, jelentős mértékben terjesztik az orosz propagandát azért, hogy dezinformációkat állítsanak elő és terjesszenek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Mat666 #8
  Hát igen de az az usa propagandája de az rendben van arról valahogy nem készülnek cíkkek az ilyen nivós oldalakon mint ez.
 • Archenemy #7
  Oszt a tömegpusztító fegyverek Irakban meglettek-e már?

  Ha má' a dezinformációnál tartunk.
 • Cefet #6
  Jaja, megy az uszítás ezerrel...
 • Bazsio #5
  Az emigrálás nem csak orosz területre vonatkozik gyerekek. Mindenki a világból oda szeretne jutni, szóval....
 • fonak #4
  Többen vándoroltak be Oroszországba az elmúlt időszakban, mint onnan ki. Persze nem nyugatról (bár Ukrajnából volt szintén), hanem délről. :)
 • Cat #3
  Az emberek az Egyesült Államokban szeretnének élni, nem Oroszországban. Nem csak tőlünk emigrálnak oda, hanem az oroszok is, rengetegen. Még valamiért az ottani nagyon gazdag emberek is eljönnek onnan, és nem ott taníttatják a gyerekeiket.
 • Bazsio #2
  ..védekezik ez ellen" LOOOOL Pont a csehek akik még a NATO-t is utálják XDDD
 • fonak #1
  Elég vicces ez az oroszellenes hisztéria, mintha nem kb. azt csinálnák, amit az USA tett évtizedekig. :) (különbség legfeljebb az, hogy kevésbé profik, így könnyebb átlátni rajta... ahogy anno a SZU propagandája is primkó volt). Dühös a globális elit, mert úgy érzi, gyengül a narratíva feletti monopóliumuk. Régen elég volt uralni pár "mérvadó" hírforrást, azoknak mindenki hitt. Ma meg egyre többen kételkednek a mainstream média feltétlen igazmondásában, ez nagyobb gond, mint hogy kamuhíreknek ülnek fel sokan. Persze pont ez volt az oroszok elsődleges célja is, hogy megrengessék a bizalmat a "mindigigazatmondó" média hitelességében, csak hát az a helyzet, hogy sok minden utal arra, hogy jogos is kételkedni a politikailag elfogult sajtóban. Szíria kapcsán pl. ugyanolyan egyoldalú háborús propaganda ömlött, ömlik a nyugati médiából is, mint az oroszokéból, csak ellenkező előjellel.