Berta Sándor

Már nem kereshet mindenki pénzt a YouTube-videókkal

Új szabályokat vezetett be a videomegosztó platform, amelyek nem csupán az új csatornákra vonatkoznak.

Az elmúlt öt évben a YouTube rendszerében gyakorlatilag minden felhasználó pénzt kereshetett a feltöltött felvételekkel. Mindennek azonban mostantól vége. Ariel Bardin, a platform termékmenedzselési alelnöke ugyanis bejelentette, hogy a 10 000-nél kevesebb lejátszásnál tartó csatornákon nem fognak a jövőben reklámokat megjelentetni. Így akarják megakadályozni, hogy a felhasználók pénzt kereshessenek a szerzői jog által védett tartalmakkal.

A döntés különösen azokat érinti rosszul, akik megpróbálnak saját felvételeket készíteni, mely tagok számra folyamatosan nő. A YouTube azért hozta meg a döntést, mert állítása szerint az eddig alkalmazott rendszerrel visszaéltek az emberek. Sokan mások videóit töltötték fel és mire a használt algoritmusok rájöttek a dologra, addigra az illető már megkapta a partnerprogram keretében az arányosan számolt összeget.

A YouTube szerint az új szabályozás a tartalomkészítők bevételeit védi, de komoly érv lehet az is, hogy így csökkenthetők a szerzői jogsértések miatti esetleges büntetések és a nagy kiadók, illetve a hollywoodi filmstúdiók is megnyugtathatók az intézkedéssel. Az utóbbiakkal való jó kapcsolat pedig létfontosságú a platform számára, különösen azért, mert hosszú távon a televízióadók alternatívája is akar válni. Az új szabályozás értelmében egyébként nem csupán a 10 000 megtekintés a követelmény, hanem azt is megvizsgálják, hogy mennyire legitim az adott csatorna és azt is, hogy mennyire felel meg az oldal közösségi és hirdetési irányelveinek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • HUIrnok #10
    Kellene tényleg egy igazságos szabályozás. Mit gondoltok?

    Magam mielőtt közölném a saját elképzelésem, hátha egyre jár a gondolatunk kíváncsi lennék a Ti vélekedésetekre, kedves fórumtársak.
    Utoljára szerkesztette: HUIrnok, 2017.04.12. 17:00:51
  • ostoros #9
    Ökörség az egész. Pont, hogy mások anyagainak feltöltésével könnyebb előrébb jutni, mert az nem kerül energiába. Az eredeti tartalom készítővel jól kibasznak, a másolót meg nem érik el.
  • sárkánylovag #8
    Ezzel nem oldottak meg semmit sem.
    Az értelmes tutoriálokat nem nézi senki sem. Akár játék akár szoftver vagy termék működéséről raksz össze önálló gondolatokat...
    Azért viszont súlyos összegeket fizetnek amikor bazdmegolós anyázós emberek csinálnak műsort amit 8-12 éves gyerekek néznek szájtátva.
    Mű szenvedésekkel, mű idegösszeomlásokkal, de azt várják hogy a c kóla meg a meki belerakja a nagy reklámpénzt...
    Bizonyos dolgokért egyetlen forintot sem szabadna fizetni, egyszerűen kategorizálni kellene miért fizetnek és miért nem.
    A reklámozó meg megadhassa melyik kategóriáért hajlandó fizetni.

    Utoljára szerkesztette: sárkánylovag, 2017.04.12. 10:41:32
  • Omega #7
    Az újra feltöltött hülyeségek számát legalább csökkentik. Aki videofeltöltésből akar megélni annak eddig se volt könnyű dolga, nekik nem a 10000 a cél, hanem az 1000000.
  • gergely1991 #6
    Ez is csak egy újabb pofon a sz*rnak:Az a 10k clickbaitekkel könnyű összehozni.Na igen ezek tömege jóval emelkedni fognak.....
  • Archenemy #5
    ja ja igen mert az ilyeneket tuti azért az 50 forintért készítették, amit az 500 látogató hozott...
  • FtranX #4
    Ez a dontes nem befolyasol, hanem az, hogy Marcius 31-ota a legtobb politikaval es hirekkel foglalkozo csatorna hirdetesi fekelistara kerult. Nem csak mindenfele nacik, hanem gyakorlatilag mindenki, aki nem tisztan polkorrekt, csaladbarat tartalmat gyart. Meg a liberalis iranyultsagu David Pakman Show is igy jart.

    Reszben kapcsolodo:
    https://www.youtube.com/watch?v=1FcmUiflOI0&list=LLBvD-2eVWl9zP5D3VWNpIow&index=9
  • hartmano #3
    Igaz, megnéztem párat,amit sajnáltam volna elsőre, de úgy látszik nem annyira nehéz elérni csatorna szinten.
  • gforce9 #2
    Ha egy csatornán az összlejátszás 10k nál kisebb(ha jól értem nem feliratkozásszámról, vagy egyes videók nézettségéről szól), az amúgy sem egy olyan csatorna, amely bevételéből 2 sörnél többet ki lehet gazdálkodni. (sarkítottam, de kb így van).

    Egy csatonán ha van fenn 20 videó és egyenként 500 megtekintés, az tényleg semmi. Nem hinném, hogy ez a döntés jelentősen befolyásolhat bármit.
  • hartmano #1
    Vége egy korszaknak:( Szerintem sok tehetséges embernek nehezebb lesz érvényre jutnia így pl:énekes és zenész palánták, de el fognak tűnni az önkéntes tutorialok is és még sok más anyag,amit szerény kis ellenértékért cserébe raktak fel emberékék.