Berta Sándor

YouTube-adót tervez Franciaország

Az európai uniós tagállamban komoly vita bontakozott ki arról, hogy szükség van-e a videomegosztó platformokat sújtó adóra.

A francia Nemzetgyűlés azt szeretné, hogy ha a jövőben különadóval sújtanák a videomegosztó portálok reklámbevételeit. A képviselők meg is szavazták, hogy az új adó bekerüljön a 2016-os pótköltségvetési törvénybe. A tervek alapján az adókulcs 2 százalékos lenne és a befolyó összegeket a francia állami filmtámogatási alap kapná meg, hogy így finanszírozhassa az új művek elkészítését. A YouTube és a többi platform mellett az adó vonatkozna a pornóvideókra is, de azoknál az adókulcs 10 százalékos lenne.

Franciaországban jelenleg már vonatkozik egy hasonló adó a DVD-kölcsönzőkre, a DVD-eladóhelyekre és a Video-on-Demand szolgáltatásokra. Gyakorlatilag ezt az adót terjesztenék ki most a videomegosztó szolgáltatásokra is. A párizsi kormány ugyanakkor egyáltalán nincs elragadtatva az ötlettől. Christian Eckert költségvetési államtitkár kijelentette, hogy nehezen lehet adókat emelni, ráadásul nagyon kevés bevétellel lehetne csak számolni. A politikus egymillió eurós plusz adóbevételt említett, ráadásul a francia kabinet szerint a digitális óriások megadóztatásának kérdését előbb nemzetközileg kell tisztázni.

Az adó bevezetése még koránt sem eldöntött dolog. Először ugyanis a Nemzetgyűlésnek kell a teljes idei pótköltségvetési törvényt elfogadnia, majd a jogszabály a Szenátus elé kerül. Amennyiben az utóbbi például módosítja a jogszabály szövegét, akkor a két félnek közösen kell kompromisszumra jutnia. A végső szót egyébként ezután is a Nemzetgyűlés mondja ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!