Berta Sándor

Eladhatják az ügyfelek adatait az internet­szolgáltatók?

Az amerikai szenátus kiárusítaná az internetezők személyes információit.

Az Amerikai Egyesült Államok szenátusa 50 igen szavazattal 48 nem voks ellenében hatályon kívül helyezte azt a magánszférát védő mechanizmust, amelyet még az Obama-kormány fogadott el. Az új szabályozás lehetővé teszi a jövőben a tengerentúli internetszolgáltatóknak, hogy az ügyfeleik beleegyezése nélkül is eladhassák azok személyes adatait, például a böngészési előzményeiket. A cégeknek erre eddig csak az előfizetők kifejezett engedélyének birtokában volt lehetőségük és emellett a szolgáltatókat korábban kötelezték arra is, hogy közöljék: milyen adatokat gyűjtöttek a felhasználókról, azokkal mi történt és milyen cégeknek adták tovább. Ez utóbbi szintén a múlté.

A javaslatot a republikánusok terjesztették elő, a demokraták összes szenátora ellene szavazott. Két republikánus szenátor nem voksolt. A republikánusok azzal érveltek, hogy az eddigi előírások megnehezítették az internetszolgáltatók dolgát abban a tekintetben, hogy ügyfélspecifikus szolgáltatásokat kínálhassanak. Ezenkívül a Google és a Facebook eddig előnyben lehetett az ISP-kkel szemben, de ez a helyzet így kiegyenlítődött.


Marc Rotenberg, az Electronic Privacy Information Center munkatársa úgy reagált, hogy egy olyan döntés született, amely a rövid távú előnyöket tartja szem előtt a hosszú távú szempontok helyett. Úgy véli, a döntés veszélyezteti az amerikaiak magánéletét és elősegíti, hogy a személyazonosság-lopások, adatszivárgások és pénzügyi csalások áldozataivá váljanak. Mignon Clyburn, a Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) egyik vezetője hozzátette, hogy ha ezt a törvényt Donald Trump elnök ellenjegyzi, akkor azzal visszautasítaná az általuk kidolgozott és általánosan elfogadott szélessávú és magánéleti szabályozást. A kábel- és a szélessávú internetszolgáltatók ügyfeleinek nem lenne választásuk a személyes információik értékesítésének kérdésében.

A tervezet a közeljövőben a képviselőház elé kerül, amely leszavazhatja azt. Nathan White, az Access Now képviselője ebben bízik, mert mint mondta, a szenátusi döntés a nagyvállalatok profitjának "hangja" és az egyszerű emberek ellen szól. A képviselőháznak fel kell vállalnia a fogyasztók védelmét és meg kell akadályoznia, hogy az USA-ban az interneten megszűnjön a magánélet védelme.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Elmin #13
  "A republikánusok azzal érveltek, hogy az eddigi előírások megnehezítették az internetszolgáltatók dolgát abban a tekintetben, hogy ügyfélspecifikus szolgáltatásokat kínálhassanak."
  Ezek szerint ott sem iq bajnokok vannak a szenátusban.
  Viszont most már hivatalosan is oda tudja adni az összes hivatali szervnek. Azoknak még kérni sem kell.
 • TokraFan #12
  Igen, de a kolléga arról beszél, hogy ezeken a platformokon az adataiddal fizetsz, nincs kp.-s havidíja! Eldöntheted, hogy ezt vállalod vagy sem (nem használod a szolgáltatást, ha nem). Az ISP-nek viszont fizeted a havidíjat a szolgáltatásért, tehát ő nem a reklámokból él, ergo, nem is -lenne- jogosult az adatok kereskedelmi célú gyűjtésére, értékesítésére.
  Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2017.03.28. 15:07:04
 • gforce9 #11
  Hogyne fizetnél csak nem direktben. Ki más tartaná el a facebookot, ha nem az userek? A reklámokból realizált vásárlás, amibe a reklám ára bele van építve az micsoda? :) Az semmi? :)
 • Zombee #10
  Megmondom, miért. Te az internetszolgáltatásért fizetsz, a Google, Gmail, Facebook használatáért viszont nem.
 • Elemir #9
  vagy csak szimplán kocka:) Tök mindegy volt, csak az volt a fő, hogy az internet világát kénytelen voltál kitanulni és megérteni, és nem "alanyi" jogon járt egy előfizetéssel. Én is visszasírom a régi időket, mert akkor nem volt elérhető ennyi mindenkinek és nem mocskolták be az eszetlenek... Ahogy teltek az évek úgy vált az egész egy maszlaggá és lett a google, illetve a közösségi oldalak tulajdona minden. (mert e nélkül ma már halott ügy bármilyen oldal)
  Ez az amit nem ért meg a mai világ :( Az is durva, hogy lehet retrozni a netről :)
 • kvp #8
  Azert a linken levo felsorolas nem teljesen mukodne:

  >5. Selling your data to marketers
  Ez megtortenhet, amennyiben hozzafer az adatokhoz. Lasd tovabbiak...

  >4. Hijacking your searches
  A google mar egy ideje vedekezik ez ellen es tanusitvanyokat is ellenoriz a sajat bongeszojeben, hogy ne tudjak a sajat szolgaltatasait elteriteni. Ez mukodik gmail, youtube es a tobbi google szolgaltatas eseten is. Facebook ugyanez.

  >3. Snooping through your traffic and inserting ads
  Megtortenhet, de csak ha hozzafer, azaz ellenorzott https nelkul. A google fele forgalomcsokkento szolgaltatas hasznalata ezt is blokkolja. (olyankor persze a google fer hozza minden adathoz)

  > 2. Pre-installing software on your phone and recording every URL you visit
  Erre eddig is megvolt a lehetoseg, erdemes fuggetlen telefont venni, de lehetoleg kinai spyware menteset.

  > 1. Injecting undetectable, undeletable tracking cookies in all of your HTTP traffic
  HTTPS eseten nem mukodik, de vedett proxy-k hasznalata eseten sem. Egyebkent meg az ip cim is ugyanugy alkalmas a kovetesre, azonosito sutik nelkul is, mivel a szolgaltato tudja melyik ip cim eppen melyik elofizetonek volt adott idoben kiosztva. (ez nat eseten is kovetheto, csak tobb adminisztraciot jelent)

  Hosszu tavon az eredmeny az lehet, hogy a nagyobb cegek (google, facebook) elkezdik ugy kezelni az amerikai halozaton levoket, mint a kinai nagy tuzfal mogott levo felhasznalokat. Azaz mindent titkositanak amit lehet, ami mellekhataskent kiuti a szolgaltatok cache-eit is, drasztikusan novelve a savszelessegigenyt. A kulonbseg az, hogy ha a szolgaltatok erre valaszul blokkoljak a google es a facebook oldalait, akkor az amerikai lakossag felhaborodasa sokkal tobbet fog erni mint barmely kinai tiltakozas. (az emberek partallastol fuggetlenul ragaszkodnak a facebook-hoz, de a google, gmail es a youtube is nepszeru)

  Szoval lehet probalkozni, de egy demokraciaban a lakossaggal nem szabad szembemenni. Egyebkent ez a google vallalati strategiajanak a lenyege, marmint az, hogy az emberek meg a sajat kormanyukkal szemben is megvedjek oket, mert ok a jok. Ez egy hosszu tavon is stabil uzeleti strategia... (politikaban populizmusnak hivjak, ha jol csinalja valaki biztos nem bukik meg)
 • TokraFan #7
  "Nos, itt az ideje az amerikai polgároknak kivívni személyes információik védelméhez, illetve általuk történő totális kontrolljához kapcsolódó jogaikat."

  Ennyire nem okos az átlag. Többségüknek az internet annyi, hogy a telefonján rábök pár ikonra (jellemzően facebook, twitter, youtube), + játszik. Fingjuk nincs az egészről. Ez már nem az a netes társadalom, ami 15-20éve volt, amikor a userek zöme még valamilyen IT ágazatban dolgozó volt, vagy egyetemista, felsőfokú végzettséggel rendelkezők. Hol van az már...
  Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2017.03.27. 14:54:13
 • Skylake #6
  https://www.eff.org/deeplinks/2017/03/five-creepy-things-your-isp-could-do-if-congress-repeals-fccs-privacy-protections

  Five Creepy Things Your ISP Could Do if Congress Repeals the FCC’s Privacy Protections:

  5. Selling your data to marketers
  4. Hijacking your searches
  3. Snooping through your traffic and inserting ads
  2. Pre-installing software on your phone and recording every URL you visit
  1. Injecting undetectable, undeletable tracking cookies in all of your HTTP traffic
 • Skylake #5
  Nos, itt az ideje az amerikai polgároknak kivívni személyes információik védelméhez, illetve általuk történő totális kontrolljához kapcsolódó jogaikat.

  Ha ezt megteszik, ez óriási precedens lesz a tekintetben, hogy az online technológiák ne legyenek arra használhatók, hogy a magánéletet totálisan gyarmatosítsák gazdasági szereplők.

  Ha nem teszik meg, ebből kiindulva, gazdasági szereplők számára ezt kihasználó innovációk segítségével, hosszú távon az online technológiák a totális gazdasági kontroll és függőségben tartás szükségszerű eszközrendszerévé fog válni. A fő probléma, az, hogy az ISP mindazt tudja az userről, ami korábban itt elhangzott, és védekezni sem lehet ez ellen.
 • nlght #4
  A google számára Te vagy a termék, ezért ingyen adja a szolgálatatásokat. Az ISP nem adja ingyen a netet...