Berta Sándor

További adatokat kérne a beutazáskor az USA

A tengerentúli adatéhség egyre nagyobb méreteket ölt, az online profilok adatain túl már mobilunk telefonkönyve sem szent.

Tavaly júniusban írtunk arról, hogy új szintre emelik az USA-ba utazók ellenőrzését és az utasoknak immár nem csupán a hivatalos okmányaikat kell átadniuk, hanem az összes online profiljuk adatait is. December végén ültették át mindezt a gyakorlatba, azóta minden olyan személy, aki vízummal rendelkezik vagy az Electronic System for Travel Authorization (ESTA) nyomtatványt kitöltötte, szembesülhetett az új rubrikákkal. A dokumentumban az összes olyan platformot (Facebook, Twitter, Instagram, YouTube, Github, Google+ stb.) kötelező feltüntetni, amelynél az illető korábban regisztrálta magát.

Most ismertté vált, hogy az utasoktól a közösségi profiljaik adatai mellett elkérnék a mobilján tárolt telefonszámokat és az internetes böngészési előzményeiket is. Attól, aki nem adja meg az adatokat, megtagadhatják a beutazást. Az új előírásokat elnöki rendeletben vezetik majd be. Az elképzelésről a CNN számolt be több forrásra hivatkozva.

April Doss, az Amerikai Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Hivatalának (NSA) korábbi ügyvédje úgy vélte, hogy az ötlet nem túl jó és akár még hátrányosan is érintheti az észszerű titkosszolgálati felderítőmunkát. A szakember több mint egy évtizeden át dolgozott az NSA-nél és közölte, hogy nem hiszi, hogy az USA-ba beutazni akaró összes személy böngészési előzményeinek és a kapcsolati listáinak valódi hírszerzési értéke van.

Doss úgy véli, az adatok ilyen mértékű gyűjtése kifejezetten káros a hatékony titkosszolgálati tevékenységekhez, ugyanis az információk jelentős része nem lényeges és azoknak semmilyen fontos dologhoz sincs semmi közük. Viszont ezek kiszűrése és feldolgozása nagyon leterheli az erőforrásokat, ezáltal a lényeges információk megtalálása az eddigihez képest jóval nehezebbé válik.

Doss emellett attól is tartott, hogy megszakadhat a nemzetközi kereskedelmi és adatfolyam. A Privacy Shield nevű európai-amerikai adatcsere-egyezmény aligha élheti túl ennek az elképzelésnek a bevezetését. Az európai adatvédelmi hivatalok számára ugyanis elfogadhatatlan lenne az, hogy az USA-ba való beutazás feltétele az ilyen jellegű személyes adatok megadása lenne.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tom_pika #4
    "...böngészési előzményeket..."

    Lesz itt röhögés rendesen :-)
    Utoljára szerkesztette: tom_pika, 2017.02.01. 19:46:48
  • Skylake #3
    Nem is értem, miért kell ilyennel vegzálni a beutazókat?! Azaz informatikailag megfogalmazva, miért kell a felhasználói élményt negatívan befolyásoló ellenőrzést ebben a formában életbe léptetni?! Hiszen minden ott van az e célra létrehozott cloud-on – plusz hozzá a tool-ok is!

    http://www.nsa-cloud.com/
    https://nsa.gov1.info/dni/prism.html

    Innen, a 235. számú italbolt alumínium pultjától, illetve itt, a mellettem konyakozó Kétfogú Géza bá' mellől szeretném felvetni, az USA illetékes szervei számára, hogy szívesekdjenek e téren is figyelni a közpénzek hatékony és felelős felhasználására az USA hatóságainál, különben az un. “Great Again” nagyprojekt teljesítése fog sérülni!

    # Szarkazmust fogtad, ugye?