13
  • Elmin
    #13
    "A republikánusok azzal érveltek, hogy az eddigi előírások megnehezítették az internetszolgáltatók dolgát abban a tekintetben, hogy ügyfélspecifikus szolgáltatásokat kínálhassanak."
    Ezek szerint ott sem iq bajnokok vannak a szenátusban.
    Viszont most már hivatalosan is oda tudja adni az összes hivatali szervnek. Azoknak még kérni sem kell.
  • TokraFan
    #12
    Igen, de a kolléga arról beszél, hogy ezeken a platformokon az adataiddal fizetsz, nincs kp.-s havidíja! Eldöntheted, hogy ezt vállalod vagy sem (nem használod a szolgáltatást, ha nem). Az ISP-nek viszont fizeted a havidíjat a szolgáltatásért, tehát ő nem a reklámokból él, ergo, nem is -lenne- jogosult az adatok kereskedelmi célú gyűjtésére, értékesítésére.
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2017.03.28. 15:07:04
  • gforce9
    #11
    Hogyne fizetnél csak nem direktben. Ki más tartaná el a facebookot, ha nem az userek? A reklámokból realizált vásárlás, amibe a reklám ára bele van építve az micsoda? :) Az semmi? :)
  • Zombee
    #10
    Megmondom, miért. Te az internetszolgáltatásért fizetsz, a Google, Gmail, Facebook használatáért viszont nem.
  • Elemir
    #9
    vagy csak szimplán kocka:) Tök mindegy volt, csak az volt a fő, hogy az internet világát kénytelen voltál kitanulni és megérteni, és nem "alanyi" jogon járt egy előfizetéssel. Én is visszasírom a régi időket, mert akkor nem volt elérhető ennyi mindenkinek és nem mocskolták be az eszetlenek... Ahogy teltek az évek úgy vált az egész egy maszlaggá és lett a google, illetve a közösségi oldalak tulajdona minden. (mert e nélkül ma már halott ügy bármilyen oldal)
    Ez az amit nem ért meg a mai világ :( Az is durva, hogy lehet retrozni a netről :)
  • kvp
    #8
    Azert a linken levo felsorolas nem teljesen mukodne:

    >5. Selling your data to marketers
    Ez megtortenhet, amennyiben hozzafer az adatokhoz. Lasd tovabbiak...

    >4. Hijacking your searches
    A google mar egy ideje vedekezik ez ellen es tanusitvanyokat is ellenoriz a sajat bongeszojeben, hogy ne tudjak a sajat szolgaltatasait elteriteni. Ez mukodik gmail, youtube es a tobbi google szolgaltatas eseten is. Facebook ugyanez.

    >3. Snooping through your traffic and inserting ads
    Megtortenhet, de csak ha hozzafer, azaz ellenorzott https nelkul. A google fele forgalomcsokkento szolgaltatas hasznalata ezt is blokkolja. (olyankor persze a google fer hozza minden adathoz)

    > 2. Pre-installing software on your phone and recording every URL you visit
    Erre eddig is megvolt a lehetoseg, erdemes fuggetlen telefont venni, de lehetoleg kinai spyware menteset.

    > 1. Injecting undetectable, undeletable tracking cookies in all of your HTTP traffic
    HTTPS eseten nem mukodik, de vedett proxy-k hasznalata eseten sem. Egyebkent meg az ip cim is ugyanugy alkalmas a kovetesre, azonosito sutik nelkul is, mivel a szolgaltato tudja melyik ip cim eppen melyik elofizetonek volt adott idoben kiosztva. (ez nat eseten is kovetheto, csak tobb adminisztraciot jelent)

    Hosszu tavon az eredmeny az lehet, hogy a nagyobb cegek (google, facebook) elkezdik ugy kezelni az amerikai halozaton levoket, mint a kinai nagy tuzfal mogott levo felhasznalokat. Azaz mindent titkositanak amit lehet, ami mellekhataskent kiuti a szolgaltatok cache-eit is, drasztikusan novelve a savszelessegigenyt. A kulonbseg az, hogy ha a szolgaltatok erre valaszul blokkoljak a google es a facebook oldalait, akkor az amerikai lakossag felhaborodasa sokkal tobbet fog erni mint barmely kinai tiltakozas. (az emberek partallastol fuggetlenul ragaszkodnak a facebook-hoz, de a google, gmail es a youtube is nepszeru)

    Szoval lehet probalkozni, de egy demokraciaban a lakossaggal nem szabad szembemenni. Egyebkent ez a google vallalati strategiajanak a lenyege, marmint az, hogy az emberek meg a sajat kormanyukkal szemben is megvedjek oket, mert ok a jok. Ez egy hosszu tavon is stabil uzeleti strategia... (politikaban populizmusnak hivjak, ha jol csinalja valaki biztos nem bukik meg)
  • TokraFan
    #7
    "Nos, itt az ideje az amerikai polgároknak kivívni személyes információik védelméhez, illetve általuk történő totális kontrolljához kapcsolódó jogaikat."

    Ennyire nem okos az átlag. Többségüknek az internet annyi, hogy a telefonján rábök pár ikonra (jellemzően facebook, twitter, youtube), + játszik. Fingjuk nincs az egészről. Ez már nem az a netes társadalom, ami 15-20éve volt, amikor a userek zöme még valamilyen IT ágazatban dolgozó volt, vagy egyetemista, felsőfokú végzettséggel rendelkezők. Hol van az már...
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2017.03.27. 14:54:13
  • Skylake
    #6
    https://www.eff.org/deeplinks/2017/03/five-creepy-things-your-isp-could-do-if-congress-repeals-fccs-privacy-protections

    Five Creepy Things Your ISP Could Do if Congress Repeals the FCC’s Privacy Protections:

    5. Selling your data to marketers
    4. Hijacking your searches
    3. Snooping through your traffic and inserting ads
    2. Pre-installing software on your phone and recording every URL you visit
    1. Injecting undetectable, undeletable tracking cookies in all of your HTTP traffic
  • Skylake
    #5
    Nos, itt az ideje az amerikai polgároknak kivívni személyes információik védelméhez, illetve általuk történő totális kontrolljához kapcsolódó jogaikat.

    Ha ezt megteszik, ez óriási precedens lesz a tekintetben, hogy az online technológiák ne legyenek arra használhatók, hogy a magánéletet totálisan gyarmatosítsák gazdasági szereplők.

    Ha nem teszik meg, ebből kiindulva, gazdasági szereplők számára ezt kihasználó innovációk segítségével, hosszú távon az online technológiák a totális gazdasági kontroll és függőségben tartás szükségszerű eszközrendszerévé fog válni. A fő probléma, az, hogy az ISP mindazt tudja az userről, ami korábban itt elhangzott, és védekezni sem lehet ez ellen.
  • nlght
    #4
    A google számára Te vagy a termék, ezért ingyen adja a szolgálatatásokat. Az ISP nem adja ingyen a netet...
  • TokraFan
    #3
    "Az internetszolgáltatók szempontjából végülis logikus a felvetés, hiszen miért lehet a webes cégeknek legális az, ami neki nem az?"

    Nem igazán! Ugyanis, az ISP képes olyan részletes személyes adatokhoz is alapból hozzákötni a netezési adatokat, melyekre egy külső cég nem képes (vagy csak akkor, ha a user hülye)! Az ISP azonnal teljes IRL profillal rendelkezik, ismeri a valós nevedet, címedet, bankszámla adataidat, életkorodat stb. Innentől pedig ez baromi veszélyes, ha rossz kezekbe kerül, márpedig oda fog, csak pénz kérdése lesz.
    És ezt akkor sem tudod kivédeni, ha egyébként okos felhasználó vagy, és nem szórod szét önszántadból a személyes adataidat pl. a fosbúkon.

    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2017.03.27. 13:24:14
  • Cat #2
    Az internetszolgáltatók szempontjából végülis logikus a felvetés, hiszen miért lehet a webes cégeknek legális az, ami neki nem az? Szóval inkább itt az ellenkezője a nem normális, hogy működhet olyan cég, ami az adataidból él, és ezek használatát nem tilthatod meg, csak azon a módon, ha nem használod az adott szolgáltatást. De mivel monopolhelyzetben van (a Google is abban van), nem is tehetsz semmit.
  • Macropus Rufus
    #1
    hát ebből még sztem lesz gond. Böngészési előzményben benne van az is amikor apu pornót nézet pl.
    Sztem ebből még lesz jó pár per ott a jenkiknél.

    1x olyan szépen szarrá szopatnám azokat akik szerint a adblocker sátántól való, meg azokat is akik szerint a pl. a böngészési előzményem nem titkos.

    Adblocker: ez - nálunk - azért tud működni mert nekem kell jelezni azt, hogy ha nem kérem a reklámot. Szóval a rendszer úgy működik, hogy alapból minden netező mindent kér. Aki nem az majd szól. Na ezt meglovagolva: a spam-el reklámozó cégek tulajdonosainak a háza elé 10 percenként érkezne 3tonna kenyér. (hiszen nem szólt, hogy nem kell, lásd: kéretlen levél lemondása) Továbbá naponta 4 új autó is érkezne hozzá. Természetesen az ár az ingatlanra terhelve stb. Hiszen nem szólt, hogy nem kér. Tehát kap devizahitelt is. Nem szólt, hogy nem kell neki.

    A második esetben viszont egy szép nagy darabb arc menne mögötte és minden egyes reklámra rányomná az egyorrú fejét és végig húzná rajta, nézd a hirdetés köcsög felszólítással. Továbbá: minden egyes újságja tele lenne reklámmal. Lenne olyan újság is amit addig nem lehet kinyitni amíg a reklámot el nem olvasta az elején. Stb... amikor üzleti megbeszélésre megy akkor percenkétn 10-15 ember rohan be a tárgyaló terembe, mindenfajta hirdetésekkel.

    Sztem lenne hatása. Mindenesetre: hajrá Trump. Egy igazi seggfej aki még csak nem is érti, hogy mi a gond azzal amit csinál. Egy igazi amerikai seggfej.