• kvp
    #8
    Azert a linken levo felsorolas nem teljesen mukodne:

    >5. Selling your data to marketers
    Ez megtortenhet, amennyiben hozzafer az adatokhoz. Lasd tovabbiak...

    >4. Hijacking your searches
    A google mar egy ideje vedekezik ez ellen es tanusitvanyokat is ellenoriz a sajat bongeszojeben, hogy ne tudjak a sajat szolgaltatasait elteriteni. Ez mukodik gmail, youtube es a tobbi google szolgaltatas eseten is. Facebook ugyanez.

    >3. Snooping through your traffic and inserting ads
    Megtortenhet, de csak ha hozzafer, azaz ellenorzott https nelkul. A google fele forgalomcsokkento szolgaltatas hasznalata ezt is blokkolja. (olyankor persze a google fer hozza minden adathoz)

    > 2. Pre-installing software on your phone and recording every URL you visit
    Erre eddig is megvolt a lehetoseg, erdemes fuggetlen telefont venni, de lehetoleg kinai spyware menteset.

    > 1. Injecting undetectable, undeletable tracking cookies in all of your HTTP traffic
    HTTPS eseten nem mukodik, de vedett proxy-k hasznalata eseten sem. Egyebkent meg az ip cim is ugyanugy alkalmas a kovetesre, azonosito sutik nelkul is, mivel a szolgaltato tudja melyik ip cim eppen melyik elofizetonek volt adott idoben kiosztva. (ez nat eseten is kovetheto, csak tobb adminisztraciot jelent)

    Hosszu tavon az eredmeny az lehet, hogy a nagyobb cegek (google, facebook) elkezdik ugy kezelni az amerikai halozaton levoket, mint a kinai nagy tuzfal mogott levo felhasznalokat. Azaz mindent titkositanak amit lehet, ami mellekhataskent kiuti a szolgaltatok cache-eit is, drasztikusan novelve a savszelessegigenyt. A kulonbseg az, hogy ha a szolgaltatok erre valaszul blokkoljak a google es a facebook oldalait, akkor az amerikai lakossag felhaborodasa sokkal tobbet fog erni mint barmely kinai tiltakozas. (az emberek partallastol fuggetlenul ragaszkodnak a facebook-hoz, de a google, gmail es a youtube is nepszeru)

    Szoval lehet probalkozni, de egy demokraciaban a lakossaggal nem szabad szembemenni. Egyebkent ez a google vallalati strategiajanak a lenyege, marmint az, hogy az emberek meg a sajat kormanyukkal szemben is megvedjek oket, mert ok a jok. Ez egy hosszu tavon is stabil uzeleti strategia... (politikaban populizmusnak hivjak, ha jol csinalja valaki biztos nem bukik meg)