Berta Sándor

NASA-munkatársat vegzáltak az USA-ba való beutazáskor

A szakembert fogva tartották a repülőtéren és addig nem engedték tovább, amíg nem adta ki a szolgálati mobiltelefonja jelszavát.

A Donald Trump elnök által bevezetett új rendszer komoly problémákat okoz immár nem csupán a külföldi, hanem az amerikai állampolgároknak is. Erre tökéletesen rávilágított Sidd Bikkannavar ügye. A férfi az amerikai álmot élte eddig: a James Webb űrteleszkóphoz fejlesztett hajtóműveket a NASA számára, a szabadidejében pedig futurisztikus, napenergiával hajtott autókkal versenyzett. Január végén két hétre Patagóniába ment, majd Santiago de Chiléből visszautazott Houstonba. Az ottani nemzetközi repülőtéren azonban jött a feketeleves: az amerikai határőrség tagjai ugyanis feltartóztatták és közölték, hogy nem léphet be hazája területére.

A szolgálati mobiltelefonját lefoglalták és azt követelték tőle, hogy adja meg a készülék jelszavát, ezzel pedig a hozzáférést minden eltárolt adathoz. A férfi több szempont miatt is habozott. Egyrészt nem akarta kiadni a jelszavát, mivel a telefon a NASA tulajdona és a hivatal szerződésben kötelezte arra, hogy a tárolt információkat védje meg. Végül kénytelen volt engedni és a határőrök lemásolhatták az adatokat, néhány órával később pedig Sidd Bikkannavar beléphetett az Amerikai Egyesült Államok területére. A férfi minderről a Facebook-profiljában számolt be.

Később azt nyilatkozta az események kapcsán, hogy azok meglehetősen meglepték. Különösen azért csodálkozott, mert szerepel a Global Entry programban, amely a megbízható amerikai állampolgárokat gyűjtötte össze. Azok, akik tagjai ennek a programnak, elvileg a beutazáskor nagyon gyorsan végezhetnek az ellenőrzésekkel. Pont ezért is volt meglepő, hogy a szakembert ennyire vegzálták.

Megkérdezte, hogy miért választották ki, de nem kapott választ. A repülőtér egyik hátsó szobájában kellett várakoznia, számos más beutazóval együtt. A többiek tábori ágyakon aludtak és alighanem a beutazási tilalom hatálya alá tartoztak. Azt nem lehet tudni, hogy a magatartás mögött kizárólag Trump rendelete húzódott-e, ugyanis már Barack Obama idejében is voltak furcsaságok. 2008 októbere és 2010 júniusa között több mint 6500 esetben került sor ellenőrzésekre, s az érintettek közel fele szintén amerikai állampolgár volt. Egy amerikai fellebbviteli bíróság 2008-ban úgy döntött, hogy a hatóságoknak joguk van lefoglalniuk a beutazók laptopjait és okostelefonjait. Az érintetteknek a határőrök mindig megmutatják az Inspection of Electronic Devices című dokumentumot, amelyből elvileg kiderül, hogy valakit miért választottak ki ellenőrzésre. Az okok között szerepel például a szúrópróbaszerű vizsgálat, továbbá az, hogy az ellenőrzésre milyen jogi alapon kerül sor és mi történik a megszerzett adatokkal (lemásolhatók és tárolhatók is), illetve, hogy miként kaphatja vissza valaki a lefoglalt eszközeit (felhívják a hivatalnokok, hogy mikor mehet a készülékekért).

Az ügy apró szépséghibája, hogy sem az Amerikai Egyesült Államok Közlekedésbiztonsági Hivatala (TSA), sem a határőrsége hivatalosan nem kötelezheti az utazókat a jelszavaik és a PIN-kódjaik kiadására. Amint Bikkannavar visszakapta a telefonját, kikapcsolta azt és átadta a munkaadója (NASA Jet Propulsion Laboratory) IT-részlegének. A felettesei egyáltalán nem örültek az esetnek. A szakember egyébként tíz éve dolgozik a NASA-nál és az ellenőrzésre alighanem az indiainak tűnő neve miatt került sor.

Tavaly júniusban írtunk arról, hogy új szintre emelik az USA-ba utazók ellenőrzését és az utasoknak immár nem csupán a hivatalos okmányaikat kell átadniuk, hanem az online platformokon (Facebook, Twitter, Instagram, YouTube, Github, Google+ stb.) lévő profiljaik adatait is. December végén ültették át mindezt a gyakorlatba, majd február elején kiderült, hogy az utasoktól a közösségi profiljaik adatai mellett elkérnék a mobilján tárolt telefonszámokat és az internetes böngészési előzményeiket is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nkmedve #19
    Nagyon egyszerű újjal mutogatni, de az igazság az, hogy Trump bukása érdekében ő maga (és a kabinetje) tesz a legtöbbet. Ha nem hazudoznának állandóan, nem lenne ilyen kapkodás és inkompetencia az új vezetésben akkor a médiának/"deep state"-nek sem lenne municiója ellene.
    Azok alapján amit művel (pár hét alatt nevetség tárgyává tette a saját országát minden más nagyobb ország vezetője előtt) nem meglepő hogy kb. mindenki azon dolgozik hogy a lehető leghamarabb el legyen távolitva a hatalomról. Azok az úgynevezett "deep state" szervezetek felesküdtek hogy megvédik az országot minden külföldi és BELFÖLDI ellenségtől, ez a dolguk.
    Azért azt senki nem gondolhatja komolyan egy demokráciában, hogy egy vezető a választási győzelme után bármit megtehet. Nálunk Romániában is igy gondolták az újdonsült választottjaink, aztán újra kellett értékeljék a helyzetet amikor fél millió ember ment ki tüntetni az utcára ellenük.
  • fonak #18
    Trumpot a "deep state" (CIA és egyéb szolgálatok, apparátus) épp próbálja megbuktatni a teljes mainstream sajtó lelkes asszisztálásával (pl. a kinevezett nemzetbiztonsági tanácsadóját lehallgatták, majd kiszivárogtatták a médiának hogy beszélt az orosz nagykövettel), hidegháborús szintű hisztériakeltésel (utoljára Joe McCarthy szenátor alatt kerestek annyira orosz (vagyis akkor szovjet) beavatkozást minden mögött), de persze Trump a veszélyes ;) Trump a következő választást sem valószínű hogy megéri, persze ki tudja, mert a támadások erősítik is a híveit az elszántságban, ahogy eleve nem is nyert volna valószínűleg, ha nem esik neki a teljes undorító liberális brancs mint Floki a lábtörlőnek, ha továbbra is a totális feminim hisztéria állapotában őrjöngve maradnak, az erősítheti Trumpot, bármilyen ügyefogyott.
    Egyébként Zuckerberg már pedzegeti, hogy indul 2020-ban a POTUS címért, a facebookkal a háta mögött pedig gyakorlatilag megállíthatatlan lesz. Na az lesz a szép majd igazán, addig féllábon kibírjátok, de valamelyik bekattant libsi zombi le is lövi talán hamarabb Trumpot, ha esetleg elmarad az impeachment (szerintem az lesz előbb-utóbb, "rábizonyítják" majd, hogy orosz ügynök stb.). :)
  • Lapajka #17
    Totális kontroll semmi különös, csak amit várhattunk (azaz várhatott minden értelmes gondolkodó ember... az agyhalott zombi birka csicskák nyilván nem)... orbáni-putyini-erdogani mintára épül az új trumpi diktatúra... illegitim hatalmát minden diktátor reszketve félti, több katona kell, több rendőr kell, több börtön kell, több biztonsági őr kell, és TÖBB ADAT, TÖBB INFÓ KELL MINDENKIRŐL, minél nagyobb kontroll kell nekik...
    Az viszont szánalmas, hogy még mindig vannak olyan agyrokkantak, akik szerint az amerikai álom az, hogy valaki jól fizetett rabszolga... milyen álom az mégis, ha be kell járjon egész életében minden áldott nap és puncsoljon egy főnöknek? Hiába a magas bér, akkor is csak rabszolga (ha eléggé agymosott agyhalott persze hiheti hogy ez most nagyon jó, mert nem is fogja fel saját magáról hogy rabszolga nyomorult), semmiféle álomról nincs szó sem... Az amerikai álom pindurkát mást jelent. Azt jelenti, hogy lehetsz sztár (színész, médiasztár, sportoló stb), lehetsz befutott vállalkozó, lehetsz nagyfőnök, igazgató és elnök stb, aki ájultra keresi magát, és nyerhetsz is nagyokat akár szerencsejátékon vagy másképp... minden ilyen egy irányba mutat: AZ ANYAGI FÜGGETLENSÉG, AZ SZABADSÁG IRÁNYÁBA... hogy valóban rövid úton, azt csinálhass amit akarsz... ha ezt megvalósítod, akkor valóban az amerikai álmot éled... tehát független vagy gazdag vagy, szabad vagy, nem ugat bele az életedbe senki, nem korlátoz semmi, azt teszel ami jól esik, mert meg tudod tenni, mert megteheted... egy NASA alkalmazott, aki bejár dolgozni minden nap, és hajbókol egy főnöknek, akármennyit is keres, hacsak nem képes mielőbb megvalósítani ezt a függetlenséget és szabadságot, akkor maradt cseléd, rabszolga, mégha jómódban élő jólfizetett rabszolga, akkor is csak rabszolga, cseléd csicska... semmi köze az ilyen életnek az amerikai álomhoz... node persze egy nyomorult magyar cselédtől miért is várnánk hogy ezt értse...
  • Zombee #16
    Nem kerek a sztori. Miért nem hívta fel a NASA-t a srác? NASA céges telefon jelszavát a határőröknek kiadni azért elég nagy hiba. Másrészt tényleg nem is kötelező. Ha nem gyanúsítanak, akkor ugye nincs is miért. Ha meg gyanúsítanak, akkor meg bolond lennél.
  • nkmedve #15
    Ezzel valamilyen szinten egyetértek, mindig is hülyeségnek tartottam a nagy "land of the free", "american dream", stb. frázisok puffogtatását.
    Nekem főként az optimizmusuk és nyitottságuk jött be régen, az viszont már teljesen eltűnt és átvette a helyét a paranoja és egy félelmetes méretű düh a társadalomban. Úgy tűnik, hogy 9/11-nél volt egy hatalmas törés, ami óta nem találtak magukra.

    Obama beiktatásakor volt egy kis remény, hogy talán visszajöhet valami a Bush előtti békésebb, optimistább időkből, és kicsit talán helyrepattanhat a társadalom, de sajnos ez nem igy történt. Aztán Trump félelemre, pesszimizmusra épitett győzelme számomra végleg bebizonyitotta, hogy nem lehet sok jóra számitani a közeljövőre nézve, az a nagy optimizmusuk és nyitottságuk ami régebben szimpatikussá tette őket számomra, talán végleg elveszett.

    #14 asgh:
    Igen, tudom, hogy a beutazás nagyon szivatós tud lenni arrafele és ez már egy ideje igy van. Ezért is nem gondolkoztam régebben el hogy oda utazzak, csak mostanában merült fel komolyabban az ötlet. Trumppal kapcsolatban két dolgot emlitenék:
    - jelenleg nagy a bizonytalanság, nem lehet tudni, hogy Trump és Bannon pillanatnyi elmezavarukban milyen intézkedéseket hozhatnak a közeljövőben nemzetbiztonság cimszó alatt. Szerintem különösen veszélyes a helyzet jelenleg, mivel a muszlim tiltás felfüggesztésével Trump sarokba lett szoritva, nem lehet tudni milyen módon fog megint támadni (bár szerintem Bannon veszélyesebb, neki megvan a magához való esze).
    - ahogy fennebb irtam, számomra Trump megválasztása megmutatta, hogy egyszerűen nem érdemes arrafele utazni egyelőre, mivel nagy bajok vannak a társadalomban (nevezhetnénk mondjuk civil hidegháborúnak is). Nem azt mondom hogy soha nem kerül teritékre a dolog megint, de egyelőre jelentősen lecsúszott az USA utazás a bakancslistán.
    Utoljára szerkesztette: nkmedve, 2017.02.16. 14:16:15
  • asgh #14
    A beutazás Trumptól függetlenül is mindig szívózással járt az USA-ba.
    Volt olyan, hogy a csávó 25 éve lakott az USA-ban, volt zöld kártyája, háza, autója, gyerekei, unokái, minden. Aztán egy mexikói nyaralásból hazafelé egyszerűen nem engedték vissza, mert hogy köztörvényes bűncselekményt követett el az USA területén és mivel nem USA állampolgár, végérvényesen kiutasítják az országból.
    Mint kiderült 10 évvel azelőtt beidézték tanunak egy közlekedési ügyben a bíróságra, de mivel közben más államba költözött, nem tudták kikészbesíteni az idézést, így automatikusan körözést adtak ki ellene. Ez volt a bűne.
    Mivel az Immigration Office egy egyszerű ügyet is kb. fél év alatt bírál el, a fellebbezés pedig évekig tart, egy szimpla félreértés miatt gyakorlatilag fel kellett adnia az addigi életét, ráadásul az összes pénze elment ügyvédre.
    Ami a legviccesebb, hogy az Immigration Office kritikán aluli működését pont az illegális bevándorlók tudják a legjobban kihasználni. Aki ugyanis már bent van, az addig legálisan tartózkodik az USA területén, amíg az ügye folyamatban van, ha tehát beadsz bármilyen kérelmet, addig nem toloncolhatnak ki, amíg az ügyedet le nem zárták. Persze nem dolgozhatsz legálisan, így aztán ott marad a nyakukon több millió mexikói legális munka nélkül és semmit sem tudnak tenni ellenük.

    Na most ebben a sztoriban nem is az az érdekes, hogy az állami hivatalok abszurd módon szivatják a saját állampolgáraikat, mert az ilyen esetek _minden_ állami hivatalnál mondhatni a normális ügymenet szerves részét képezik.
    Az USA esetében csak azért említésre méltó a sztori, mert az USA-ban előszeretettel mutogatnak kifelé és használnak kettős mércét más országokkal szemben. (A világ egyik leg-környezetszennyezőbb országában a brazil esőerdőkért aggódnak, stb.)

    Utoljára szerkesztette: asgh, 2017.02.16. 13:04:07
  • ostoros #13
    Az az ország sosem volt az, aminek látszik.
  • nkmedve #12
    Egyelőre nem érint semmilyen változás, de egy ilyen kirándulást több hónappal előre el kell tervezni, lefoglalni, kifizetni. Azt láttuk hogy az új adminisztráció milyen hamar képes változtatni a szabályokon, és egyáltalán nem érdekli, hogy hány emberen tapos végig közben. Amúgy meg általános szigoritás várható mindenhol, több adatot fognak követelni minden beutazótól, úgyhogy nőni fog az esélye annak hogy csak úgy különösebb ok nélkül visszaforditanak (ahogy irtad, már eddig is megtörténhetett), nem szivesen dobnék ki pár ezer dollárt igy az ablakon.

    A másik meg, a választások közben/után nálam hatalmasat zuhant az USA értékelése, sajnos ez már nem az az ország ahova régebb mindig is vágytam.
    Van kb. 100 másik ország ahova biztonságban el lehet menni és megbecsülik a turistákat, arról nem beszélve hogy érdekesebbnél érdekesebb kultúrákat láthat az ember.
  • end3 #11
    Egy olyan világban, ahol mindenki lehallgatható, mindenki pillanatok alatt lehet gyanús is. Több különféle "titokszervezet" munkálkodik, saját létezésének, továbbélésének, és a hatalmának további növeléséhez, megfelelő bizonyítékokat is rendre, naponta megkeresve. A tisztelt, magasabb társadalmi-technológiai "kasztokhoz" tartozók, meg ezt természetesnek kell vegyék. Az Ő lépéseiket egyébként is megkülönböztetett figyelem kíséri, elég egy unalmas repülőút alatti, véletlenül felkeresett, mondjuk *.ru végződésű internetes oldal ahhoz, hogy leszállva a reptéren már is "kicsontozzák". (Akár lehetett pornó is.) Ezért hát, a nagyérdemű "tudományos munkásoknak" repülés alatt, ajánlott alufólia sapkában utazni, és szigorúan papíros formában, micimackó könyvekkel mulatni az időt. A telkójukon meg a 32 karakteres jelszó beadása, egyben a szükségesen "utaztatott" anyagok teljes megsemmisülésével is kell, hogy járjon. (Természetesen, mire ezt majd megmagyarázza, az illetékes szervek vendégszeretetét élvezve, több tucat "micikönyvre" is szüksége lesz. Tehát nem árt a "hátizsákját" jó előre ilyenekkel megtömni.

    Aki ilyen témákban dolgozik manapság, jobb ha utazás közben "hallgatag ember", különösebb internetes kommunikációs igények nélkül, butatelefonnal. Majd ha megérkezik a telephelyére, ott nekifoghat alkotni. Persze ott is, számosan le fogják hallgatni, de azt pusztán a barátság okán kell eltűrnie. - Munkaszerződésében biztosan szerepel is, és alá is írta.)
    Utoljára szerkesztette: end3, 2017.02.16. 09:19:30
  • fonak #10
    Nekik az a fontos, hogy minél több muszlimot fogadjon be a zusa... lehetőleg Szomáliából és hasonló kultúrországokból.