Berta Sándor

Visszafogottan reagálnak a gyerekek a robotokra

Hiába vannak már élethű androidok, a gyermekek látják, hogy miben különböznek az emberek és a gépek.

Hiroshi Ishiguro professzor az androidkutatás egyik legnevesebb japán képviselője. A szakember 2009-ben létrehozta a Geminoidot, amely külsőre szinte mindenben teljesen megegyezik vele. Pont ez volt Hiroshi Ishiguro célja, ugyanis nem egy fémes karokkal ellátott eszközt akart alkotni, hanem egy minél emberibb vonásokat tükröző robotot. Napjainkban gyakori, hogy a professzor az irodájában ül a számítógépe előtt, míg az android éppen egy előadás helyszínén van. Ugyanakkor az mindig komoly nehézséget okoz, amikor a bőröndjével - benne a szétszerelt androiddal - át akar jutni a repülőterek biztonsági ellenőrzésein.

A kutató számára az ember a legjobb interfész egy másik emberrel való kommunikációhoz. Ennek is köszönhető, hogy az androidjai rendkívül élethűek és Japánban már televíziós műsorokban lépnek fel egykori elhunyt hírességeket személyesítve meg. Az androidok halhatatlanságot kölcsönöznek ezeknek a személyeknek és néha népszerűbbek valódi elődeiknél.


Ishiguro kijelentette, hogy bármennyire ügyel a részletekre, s igyekszik élethű mozdulatokat tevő és arckifejezéssel rendelkező robotokat megalkotni, még nem sikerült teljes áttörést elérnie. Különösen a gyerekek gyanakvóak és visszafogottak, ezért megvizsgálta, hogy milyen alapelemekre mérsékelheti le az androidokat, hogy azok emberiek legyenek. Tapasztalatai szerint ehhez elegendő két fontos tényező megléte: az egyik ilyen a beszéd, míg a másik a megérintés lehetősége. Éppen emiatt fejlesztett ki egy tudatosan leredukált figurát, amelyből különböző korú és nemű modellek készíthetők el, az emberek fantáziája pedig kiegészíti a hiányzó dolgokat.


Az igazán nagy kihívás az, hogy az androidokat megtanítsa beszélni. Erre az egyik lehetőség a valódi beszélgetések kielemzése, míg a másik az, ha szövegírók előre megfogalmazzák a lehetséges válaszokat. Ez utóbbi lehetővé teszi mélyebb beszélgetések folytatását; persze az androidok még mindig nem értik az eszmecserék értelmét és a témák korlátozottak. Ishiguro úgy próbál meg töb értelmet adni a beszélgetéseknek, hogy egy olyan rendszert igyekszik integrálni, amelynél az androidok kérdéseit és a válaszait az érzelmek vezérlik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Zoliz #10
  Imitáljanak cukrosbácsit és akkor megnyerik a gyerekeket (is), hiszen ők lesznek legnagyobb kütyüpijacfogyasztók.
 • zola2000 #9
  Illetve minden mindennel összefügg ma már, ha ázsiában működni fog hogy robot pincér viszi ki az ételt, nyugaton is terjedni fog mert olcsóbb lesz mint pincért fizetni, ha lesz japánban idős ápoló robot, magyarországon is sok idős él egyedül, hasznos lesz itt is stb erre gondoltam
 • zola2000 #8
  Csak arra céloztam hogy nyugati szemmel nincs olyan más kultúra ami normálisnak mondanának (Arab? Indiai? Afrikakai? ) Ezekhez képest kelet-ázsa esetén olyan már csak abba kötnek bele sokan, hogy mi megy a tvbe-rádióba, mit esznek stb vagy hogy szükség van e ember formátumú robotokra.

  A következő fog történni: nyugaton nem ázsiában igen, de az internet miatt világszerte elérhető minden ami valahol megvalósul.
 • hgabi84 #7
  Nem, egyáltalán nem a többség dönti el, hogy mi a normális. Részemről legalábbis mindig az a normális, amit ÉN annak látok. Az, hogy valamit a többség használ/vásárol, az mindössze egyszerű marketing - egyáltalán nem biztos, hogy az a normális! Itt van is rá egy példa.
 • zola2000 #6
  https://youtu.be/3OgFZovYS9U

  Ez pl kína (tudod az az ország ami kb kétszer akkora mint usa+eu együtt, és mivel a többség dönti el mi a normális van egy rossz hírem : )

  De jó dolog ez hogy nem csak egy típusú kultúra fejlett, sok dolog van amit egyik nem tudott-akart megoldani, a másik megoldotta.
 • ZenMillitia #5
  na csajok vege az instagramos aranyeletnek. mostantol le se fognak titeket szarni a pasik,mert mindneki angelina jolieval fog virtualozni, vege a flegma, egoista, eleteteknek, maganyos elhizott disznok lesztek, antidepi tabit zabalva. wehehehee.
  Utoljára szerkesztette: ZenMillitia, 2017.03.24. 18:39:15
 • pett3rson #4
  Ez így van, ennél már csak ez lenne még durvább, hogy kiküldöm az android verziómat, mert most nekem éppen más dolgom van vagy csak nem volt kedvem...érted...

  japánok amúgy is fura népek, sok mindent letettek az asztalra, aláírom, de hogy van valami defektjük az is tuti...
 • tom_pika #3
  "a gyermekek látják, hogy miben különböznek az emberek és a gépek"

  Na még jó... micsoda hülye megállapítás...ki akarja, hogy ne különbözzenek? Csak én nem?
 • Candi #2
  "már lassan ott tartunk, hogy üzenetet mondok fel egy robotnak aki kimegy a konyhába és elmondja a feleségemnek...."

  Nem lassan, hanem ezt az állapotot már vagy 10 éve elértük. A robot pedig az okosmobil. Kinn a téren ül egymás mellett a padon a csaj meg a srác, és egymásnak küldözgetik a szöveges üzeneteket Facebookon, így társalognak. Ez konkrétan az ami írtál, csak nem ember formájú a mobilkészülék.
 • pett3rson #1
  Erre miért van szükség? Miért akarják kiváltani az embert, az emberi viselkedést robotokkal? Tőlem lehet házi-robotot csinálni a gyereknek, mint játszótárs vagy takarító-segéd, mittomén, de miért kell emberformájúnak és emberinek kinéznie?

  Tiszta Asimov-probléma. szerény véleményem szerint bőven elegendő lenne olyan helyeken alkalmazni robotokat amiket ember erővel nehéz vagy éppenséggel veszélyes megoldani. A háztartásokba már így is elég sok kütyünk van, már lassan ott tartunk, hogy üzenetet mondok fel egy robotnak aki kimegy a konyhába és elmondja a feleségemnek....