Berta Sándor

Az elektronikus eszközöket is démonizálják a repülőgépeken

Az Amerikai Egyesült Államok Közlekedésbiztonsági Hivatalának (TSA) legújabb tervezetének értelmében a jövőben 13 ország esetében a beutazók nem vihetnek magukkal a repülőgépek fedélzetére laptopot, táblagépet, digitális kamerát, játékkonzolt és elektronikus könyvolvasót. Az utasok ezeket az eszközöket kizárólag poggyászként adhatják majd fel.

A TSA rendeletét e-mailben megkapták a 13 ország légitársaságai és azok munkatársai. A levélben az szerepelt, hogy az új szabályokat 96 órán belül be kell vezetni. A hivatal az új szabályozást az amerikai belbiztonsági minisztérium előírásaival indokolta. Az érintett légikikötők között van a jordániai Queen Alia, a kairói nemzetközi, a törökországi Atatürk nemzetközi, a szaúd-arábiai King Abudlaziz és King Khalid, a kuvaiti nemzetközi, a marokkói Mohammaed V, a katari Dohában, valamint a Dubaiban és az Abu-Dzabiban lévő nemzetközi repülőtér.

Ezekből a légikikötőkből az Egyesült Államokba tartó járatokon utazók nem vihetnek fel magukkal mobiltelefonnál nagyobb elektronikai eszközöket a fedélzetre, csak a csomagtérben szállíthatják magukkal. Ez azt jelenti, hogy sem fényképezőgépek, sem táblagépek, sem DVD-lejátszók, sem laptopok nem juthatnak fel az utastérbe. A döntés nem vonatkozik a járatok személyzetére, és kivételt képeznek alóla az előzetesen engedélyezett, nagyobb orvosi eszközök.


Az érintett légitársaságok a Royal Jordainia, az Egyptair, a Turkish Airlines, a Saudia, a Kuwait Airways, a Royal Air Morocco, a Qatar Airways, az Emirates és az Etihad, ezek indítanak közvetlen járatokat az Államokba. A cégek már állást is foglaltak az új szabályozással kapcsolatban, de később ezeket az üzeneteket törölték a Twitterről. Ennek oka, hogy az előírások egészen addig titkosnak minősülnek, amíg a TSA azokat hivatalosan be nem jelenti. Az új szabályok határozatlan ideig maradnak érvényben, és egyelőre kizárólag az USA-ba irányuló járatokra vonatkoznak, az országból induló járatokra nem.

Tisztségviselők szerint a döntésnek nincs köze Donald Trump amerikai elnök hat muszlim többségű ország polgárainak egyesült államokbeli beutazását korlátozó rendeletéhez. A belbiztonsági minisztérium szóvivője szerint a kormány döntése nem országok egy bizonyos csoportja ellen irányult. "Kiértékelt hírszerzési információkat alapul véve" hozták meg a döntést - állította. A megkérdezett tisztségviselők azt nem mondták el, miért csak egy irányba érvényes a rendelkezés. A belbiztonsági minisztérium nem zárta ki a szigorítás kiterjesztését más repülőterekre, ha a helyzet úgy alakul.

A tárca közölte, hogy az utazóközönség érdekeit figyelembe véve úgy döntött: a mobiltelefonokat továbbra is fel lehet vinni a fedélzetre. A szigorításokat azok a jelentések tették szükségessé, amelyek szerint terrorcsoportok állítólag elektronikus eszközökbe rejtett robbanószerkezeteket akarnak felcsempészni a repülőgépekre - mondták el washingtoni tisztségviselők újságíróknak.


A Downing Street szóvivője szintén bejelentette, hogy új repülésbiztonsági rendelkezésük értelmében "normál méretű" mobiltelefonnál nagyobb elektronikus berendezések nem vihetők fel az utaskabinba a Törökországból, Libanonból Jordániából, Egyiptomból, Tunéziából és Szaúd-Arábiából Nagy-Britanniába induló járatokon. Ez a lista rövidebb mint az amerikai, és több helyen eltér tőle. A londoni korlátozás a brit légitársaságok közül a British Airways, az EasyJet, a Jet2.com, a Monarch, a Thomas Cook és a Thomson járatait érinti, a külföldi társaságok közül a brit kormányintézkedés a Turkish Airlines, a Pegasus Airways, az Atlas-Global Airlines, a Middle East Airlines, az Egyptair, a Royal Jordanian, a Tunis Air és a Saudia Nagy-Britanniába tartó járataira vonatkozik.

A kormányrendelet alapján csak olyan elektronikus eszköz szállítható az ezekből az országokból brit célállomások felé felszálló gépek fedélzetén, amelyeknek hosszúsága nem haladja meg a 16 centimétert, szélessége a 9,3 centimétert, vastagsága pedig a 1,5 centimétert. Az ennél nagyobb telefonokat, laptopokat és táblagépeket csak az érintett országokból Nagy-Britanniába induló járatok csomagterében lehet elhelyezni.

A török kormány máris tiltakozott a britet időben jóval megelőző washingtoni döntés miatt. Ahmet Arparslan közlekedési miniszter helytelenítette, mondván, hogy Törökországból nemcsak "jókedvükben" utaznak az emberek az Egyesült Államokba, hanem kereskedelmi és egyéb kapcsolatok fejlesztése érdekében is. Isztambul évente több mint 80 milliós légiutas-forgalmat bonyolít, és óva intette az Egyesült Államokat attól, hogy összetévesszék Törökországot "más helyekkel" - hangoztatta. Ankara egyeztetést folytat az illetékes amerikai hatóságokkal és hangsúlyozza az intézkedés enyhítésének szükségességét. A Turkish Airlines török légitársaság kedden bejelentette: eleget tesznek a rendelkezésnek, és elsőként a szerda reggeli Isztambul-New York járatukon alkalmazzák azt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ostoros #9
  Dehogy. Akkor az lenne, hogy a terrorista lenyeli a detonátort időzítőstül, kis részletekben pedig mellé nyeli a robbanó anyagot. Nem létezik tökéletes védelem.
 • duke #8
  Valoszinuleg azert nagyobb a repulogep es az utasok tulelesi eselye, ha a csomagterben tortenik egy robbanas, mintha az utasok kozott. A csomagter esetleg lehet megerositett robbanas biztos. Voltak ilyen kiserletek nem tudom hogy valaha alkalmaztak volna.
  Es maguk a csomagok is mersekelhetik robbanas erelyet. Egy borond halom kozepen felrobbano csomagnak biztos kisebb a hatasa, mint a fedelzeten az ablak mellett.
 • Akva #7
  "13 ország esetében a beutazók nem vihetnek magukkal a repülőgépek fedélzetére laptopot, táblagépet, digitális kamerát, játékkonzolt és elektronikus könyvolvasót. Az utasok ezeket az eszközöket kizárólag poggyászként adhatják majd fel."

  Nem tudom miért jobb, ha a csomagtér robban.
 • duke #6
  Jobb hatasfoku robbanoanyagokra lesz szukseg, hogy egy mobiltelefon vagy ongyujto is eleg legyen.
  Utoljára szerkesztette: duke, 2017.03.22. 17:42:30
 • Cat #5
  "Különösen idegesítő, hogy italt értelmes mennyiségben nem tudsz felvinni, az átvilágítás után csak 3-5 euróért tudsz venni fél liter vizet.."
  1. Csak Európában van ez a hülyéskedés a folyadékokkal, hogy max. egy deci.
  2. Üres palackot gond nélkül bevihetsz, aztán egy csapban megtöltöd ingyen.
 • etniez #4
  Figyelj. Egy távirányító rendszerrel simán működésbe lehet hozni egy bombát.
  A bombát berakják az utastérbe, egy mobil app-al bluetooth-on keresztül aktiválják.
  Egy ilyen távirányító csak pár dollár alibabá-ról.
  Ha átvitte az átvilágításon, akkor működésbe is tudja hozni, függetlenül attól, hogy hol helyezkedik el a repülőn
  Szóval ez egy totális fasszság, pont úgy, ahogy a biztonsági vegzálások egy nagy része.
  Az utóbbi 5 évben vagy 50-szer repültem, nagyon elegem van a biztonsági ellenőrzésekből. Különösen idegesítő, hogy italt értelmes mennyiségben nem tudsz felvinni, az átvilágítás után csak 3-5 euróért tudsz venni fél liter vizet..
  Lehúzás és ezért is tartják fent ezeket az intézkedéseket.
 • grobs #3
  Egy könyvben azonnal kiszúrják a robbanóanyagot. Nekem még az új utazóbőröndömben is kiszúrták a tartósító szer illatát hiába szellőztettem. Persze átengedték, csak kapott egy külön átvizsgálást. Maga a szer ártalmatlan, de a gépnek "gyanús".

  Az elektronikai eszközökben sok a megtévesztő anyag. Megpróbálhatják a robbanóanyagot akkumulátornak álcázni. Sok reptéren ezért külön fakkba kell tenni minden elektronikus eszközt, hogy azt alaposabban megnézhessék. Ferihegyen a vastag talpú cipőt is levetetik, és át kell küldeni a gépen.

  A mostani balhé igazából annak szól, hogy az elektronikus eszközök biztonságos átvizsgálása lassítja az átengedést, és így is túlterhelt a legtöbb reptér. Afrikai, Ázsiai reptérerek egy részén eleve az átvizsgálás minősége kérdéses. Ezért inkább feladatják. A raktérben lényegesen kisebb a kockázat.
 • fonak #2
  Ez így van, "biztonsági színház" folyik, bár biztos elrettent pár terroristát is (azért egy ilyen vastag könyvbe belelapoz a biztiőr jó eséllyel nem? filmben biztos látott ő is ilyet). Abszolút biztonság akkor lenne, ha meztelenül, kiütve utazhatnának csak az utasok a gépen. :)
 • molnibalage83 #1
  Ekkora faszságot. Akkor visz magával a terrorpista egyibelezett 1000 oldalas könyver, amiben elég sok robbanóanyag elfér. Egy laptopban ahhoz képest semmi.

  A reptéri biztonsági intézkedések nagy része csak látszat az utas kedvéért (?), hatása kb. semmi.