Gyurkity Péter

Laptopchip kerülhet a Microsoft telefonjába

A cég állítólag ilyen készüléken dolgozik, míg az Alcatel windowsos telefonja kihagyja Európát.

A Surface Phone közelgő megjelenéséről utoljára még áprilisban írtunk, nem sokkal később azonban megjelent a hír, miszerint a Microsoft az okostelefonok területéről is kivonul. Azt még nem teljesen világos, hogy mindez a teljes feladást jelenti-e, egyes hírek szerint azonban egy érdekes megoldáson munkálkodnak.

Az @evleaks Twitter-hírfolyamában bukkant fel a bejegyzés, miszerint egy, az Intel által leszállított laptopchip kerülne a Microsoft új készülékébe, ami több kérdést is felvet. Egyrészt így sokan aggódhatnak a fogyasztás és az üzemidő miatt – hiszen ezen, eredetileg laptopokba szánt processzorok fel sem vehetik a versenyt az ARM által kifejlesztett változatokkal –, másrészt pedig az sem igazán világos, hogy pontosan milyen előnyöket nyerhetnénk egy ilyen fejlesztéssel. Nem tudjuk továbbá, hogy pusztán előzetes koncepcióról van-e szó (amit egyes források szerint azóta kukáztak), vagy netán a munka folytatásáról döntöttek, amire a mostani kiszivárogtatás is utal.

Természetesen a hivatalos név kapcsán is megindultak a találgatások, itt többek között arról olvashatunk, hogy ez lenne végül a Surface Phone, amiről utoljára is csak annyit tudtunk megjegyezni, hogy nagy valószínűséggel jövő év elején kerítenének sort a bemutatóra, ezt követően pedig a hivatalos megjelenésre. Nagy kérdés, hogy Redmondban miként gondolkoznak a jövőről, egy esetleges negatív döntés ugyanis azt jelentheti, hogy maradnak a szoftverfejlesztés mellett, a partnerek eddigi teljesítménye alapján pedig ez egyben a platform halálát is eredményezheti.

Az Alcatel a maga részéről éppen a napokban jelezte, hogy az új csúcskategóriás megoldásuk, az Idol 4S meg sem jelenik Európában, itt maradnak az amerikai piacnál. Ez újabb szöget üthet a Windows 10 Mobile koporsójába, hiszen éppen az ilyen prémium változatok hiányoznak a legjobban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Caro #6
    Amit az Intel proci elveszít fogyasztás terén, azt meg lehetne nyerni azzal, hogy nem kellene virtuális gépet futtatni, tehát szerintem annyira nem egyértelmű a helyzet.
    Persze ARM-ra is lehetne fordítani, csak azt valamiért nem akarnak.
  • CairoJack #5
    Az Intel kinyírta az alacsony fogyasztású Atomokat. Innentől kezdve a Core M jöhet szóba.
    Esetleg még rendelésre gyártott Atom chip, de az annyira megdobná az árat, hogy nem feltétlenül érné meg a gyengébb Atom a Core M helyett. És vagy akkora tételben kéne rendelni, hogy az Intelnek megérje gyártani, hogy annyi telót úgy sem ad el vele az MS.

    Viszont: egy Core M 285 dollár (80 rugó). Ha ennyibe kerül a proci (összehasonlításkén egy combosabb ARM vagy egy Atom 35 dollár, 10 rugó), akkor mennyi lesz a surface phone. 400-500 ezer forint. Annyiért nem lesz egy tömegtermék.
    Vegyük hozzá a harmat gyenge app ellátottságot. Újabb bukó szagú MS project.
  • zola2000 #4
    Az intel atom 8300 már elég kis fogyasztású és nem melegszik annyira mint a 3735ök, szerintem azt már bele lehetne préselni egy 5 hüvelyes telefonba ... vagy ha azt nem, akkor a 10nanométeres intel chipeket már mindenképp.

    Egy dokkolós megoldással ez talán áttörést hozhat, de ... ne higyjétek azt hogy asztali programokat kényelmesen kezeltek majd 5 collon stylussal, amilyen jól hangzik elsőre annyira kényelmetlen lesz egy pár hét használat után ha ez tényleg megvalósul (a modern UI programok meg sehol sincsenek az androidhoz képest)
  • grobs #3
    Elvileg kivitelezhető lenne, de gyakorlatilag nem. Az eltérő felépítés miatt a dokkoláskori "átadás" nagyon bonyolult lenne. Egy reboot (futó folyamatok kilövése) leegyszerűsítheti a dolgot, de az kényelmetlen.

    Szerintem egyszerűbb, és bevállalható lenne, hogy szembe menjenek a mostani vékonyítási hullámmal, és kitömjék akkuval. 10Ah és jó profillal kihozhatnak megfelelő üzemidőt.
  • Major #2
    Az Idol 4S mióta prémiumváltozat? Hol vagy Jack?
  • mgenya911 #1
    Lehetne benne 2 chip egy Intel Atom és egy sima ARM es. Az Intel akkor aktiválódna amikor rádugjuk a dockra, vagy monitorra vetítjük.

    Persze ez csak fantázia, nem tudom technikailag kivitelezhető-e.