Berta Sándor

USA - beutazáskor az online adatokat is elkérnék

Új szintre emelnék az Amerikai Egyesült Államokba utazók ellenőrzését.

A tengerentúli országban a jövőben az utasoknak immár nem csupán a hivatalos okmányaikat kellene majd átadniuk, hanem az összes online profiljuk adatait is. Feltéve, ha az Amerikai Egyesült Államok Határőrségének elképzelését elfogadják és átültetik a gyakorlatba.

Az amerikai szervezet ugyanis azt szeretné elérni, hogy az útlevélkezeléskor a nem amerikai állampolgárok megadnák például a Facebookon, a Twitteren vagy éppen az Instagramon használt neveiket és más adataikat is. Mindezt most hivatalosan is kezdeményezte az Amerikai Egyesült Államok Határőrsége. A benyújtott dokumentumban ugyan az szerepel, hogy az információk megadása nem kötelező jellegű, de ettől még az emberektől elvárnák ezen adatok átadását. Az információk között egyébként most is szerepel az ujjlenyomat ésa személyes interjú.

Jelenleg minden nem amerikai állampolgár köteles kitölteni és leadni egy nyomtatványt az USA-ba való beutazásakor. Ezt a dokumentumot egészítenék ki újabb rubrikákkal, amelyekben az online jelenléttel kapcsolatos információkat kellene feltüntetni. Az viszont nem derült ki, hogy a megadott adatokkal mi történne, azokat ki nézné meg, hogyan tekintenének bele, melyik hivatal kezelné, s azokhoz mely szervek és milyen célokból férhetnének hozzá.

A változtatás hátterében a San Bernardinóban történt események állhatnak, az ottani terrortámadásban 14 ember halt meg és 21 sebesült meg. Az elkövető korábban magán üzeneteket küldött a barátainak és azokban erőszakos tettekről beszélt nekik - ez még azelőtt történt, hogy megkapta volna a vízumot. Az Amerikai Egyesült Államok Határőrséget számos bírálat érte amiatt, hogy miként engedhette be ezt a személyt az USA-ba. Ugyanakkor az is tény, hogy hiába ismerték volna az illető online felhasználói neveit, az még nem garantálta volna a cselekmény megakadályozását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AcsMarci #18
    És hogyan nézik meg az üzeneteket? Meg kell adni a jelszavam is? Hát azért ez már elég beteges. Következő lépésként a bankkártyámat kóddal együtt is adjam le ellenőrzésre??
  • zlatzky #17
    Persze nyilván országonként változhatnak a feltételek, lehet hogy bizonyos államok polgárai valóban kitöltenek valamiféle nyomtatványt.
  • zlatzky #16
    Azt természetesen, két évente újítom. De a cikkíró rosszul, félreérthetően fogalmazott. Hiszen azt írta beutazáskor kell kitölteni, holott nem, hanem online, és az utazás előtt.
  • Mr. Perfect #15
    Ez pl. nekünk magyaroknak az ESTA kitöltését jelenti.. Gondolom azt te is kitöltötted egyszer. Ebben lenne egy rurika ahova be kell írni amit kérnek..
  • zlatzky #14
    "Jelenleg minden nem amerikai állampolgár köteles kitölteni és leadni egy nyomtatványt az USA-ba való beutazásakor."... Ezt nem értem. Többször jártam ott, utoljára októberben NY-ban, és nem igazán emlékszem semmiféle nyomtatványra, pusztán egy vámnyilatkozatra, amit mindig a gépen kell kitöltenünk, és leadni, de annak ehhez a témához aligha van köze. Egyébként csak ujjlenyomatvátel, fotó, és néhány kérdés van. De lehet hogy valamit elfelejtettem?
  • kvp #13
    Az IS teruleterol inkabb rengeteg civil probalt kiutazni es 'igazolas nelkul' nem volt konnyu a torok hatarig eljutni, foleg ha tobb, ellenseges csoport teruleten is at kellett menni. A torokok meg ujabban valogatas nelkul lonek... A kulonbseg az, hogy mig Sziriabol kifele, addig az USA-ba befele nehez az atjutas.

    "És ezt az ökörséget te el is hiszed?"
    Tobb tanu van ra mint kellene es eleg sokan akadtak fel ilyen ellenorzesen, de nem csak az IS teruleten, van meg ott par milicia. A kurdok es Aszad katonai egyszerubbek, ok nagyjabol torzsi alapon (szarmazas szerint) valogatnak, amihez nem kell bizonyitani nagyon semmit. Az IS ehhez kepest szarmazas es vallas szerint is valogat, utobbin belul meg pluszban szalafizmus tamogatottsaga szerint is. Mondjuk nem mintha a hivatalos propagandajukban nem ezt mondanak.

    Viszont feltetlezem, hogy az amerikai hataroroknek innen jott a zsenialis otletuk, meg kello mennyisegu rossz tapasztalatbol a hobbi dzsihadistak online profiljait nezve egy-egy tamadas utan.
  • Ender Wiggin #12
    Ja, az iszlám államba rengeteg civil (dzsihádista "igazolás" nélkül) utazik be szétnézni...
  • molnibalage83 #11
    El kell ismerni ebben is az iszlam allam mogott jarnak. Ok is elkertek az ellenorzopontokon az emberek telefonjat es megneztek rajta az online profiljukat. Aki nem tudta rajta igazolni, hogy dzsihadista, azt helyben lelottek.
    És ezt az ökörséget te el is hiszed?
  • zsgaby #10
    Most komolyan miért feltétele a barátság és az anyagiak, annak hogy valaki megnézhesse a VILÁGörökség részét a Grand Canyont? Ez akár diszkriminnáció is lehet nemzetközi bíróság előtt.
  • kvp #9
    El kell ismerni ebben is az iszlam allam mogott jarnak. Ok is elkertek az ellenorzopontokon az emberek telefonjat es megneztek rajta az online profiljukat. Aki nem tudta rajta igazolni, hogy dzsihadista, azt helyben lelottek. Az USA is valami hasonlot szeretne, aki nem tudja igazolni, hogy az USA lelkes tamogatoja, azt nem engedik be.

    A fenti megoldassal harom gond van:
    -semmi nem garantalja, hogy nincs egy direkt erre a celra keszitett 'hamis' profilja az illetonek (sok sziriainak volt)
    -vagy akar ketto is, mindketto valodinak tuno adatokkal (sziriaban egy dzsihadista es egy aszad parti volt ajanlott, mindig a megfelelo elesitve)
    -es valoszinuleg egy csomo online elettel kevesbe rendelkezo embert tiltanak ki vagy legalabbis kerulnek foloslegesen megfigyelesi listara

    Tehat az otlet jo, csak demokraciaban nem igazan mukodik, az USA meg legalabb a latszatat fenn akarja tartani. Ezzel viszont a modszer a leghulyebb onjelolt terroristak kivetelevel teljesen hatastalanna valik.

    ps: Max. annyi lesz, hogy a buntetlen eloelet es a megfelelo anyagi hatter melle felveszik az amerikabarat facebook/twitter/instagram profilok megletet is mint a vizum minimalis kovetelmenyet...