Berta Sándor

Az amerikai beutazáskor az online adatokat is kérik

Megvalósult az az elképzelés, amelyről először még a nyáron lehetett hallani.

Júniusban írtunk arról, hogy új szintre emelnék az USA-ba utazók ellenőrzését és a jövőben az utasoknak immár nem csupán a hivatalos okmányaikat kellene átadniuk, hanem az összes online profiljuk adatait is. Az ötlet az Amerikai Egyesült Államok Határőrségétől származott és a lényege az volt, hogy a minden nem amerikai állampolgárnak kötelezően kitöltendő nyomtatványt egészítenék ki újabb rubrikákkal. Akkor még arról volt szó, hogy az információk megadása nem lesz kötelező jellegű, de ettől még az emberektől elvárnák azt.

Most kiderült, hogy a júniusi terveket már át is ültették a gyakorlatba. Minden olyan személy, aki vízummal rendelkezik vagy az Electronic System for Travel Authorization (ESTA) nyomtatványt kitöltötte, szembesülhetett az új rubrikákkal. A dokumentumban az összes olyan platformot (Facebook, Twitter, Instagram, YouTube, Github, Google+ stb.) kötelező feltüntetni, amelynél az illető korábban regisztrálta magát. Az adatok megadása önkéntes és az amerikai belbiztonsági minisztérium állítása alapján semmilyen hatással nem lesz az érintett személy beutazásának engedélyezésére, illetve a tengerentúli tartózkodására. Ennek ellenére az érintettek nagy része úgy érezheti, hogy rá akarják kényszeríteni az információk kiadására.

Az amerikai belbiztonsági minisztérium az így gyűjtött adatok segítségével a "potenciális fenyegetéseket" akarja időben felismerni. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mi történik az információkkal és azokat mennyi ideig tárolják majd el. A polgári jogok védelmezői szerint viszont az új rendszer átláthatatlan, ráadásul a muzulmán vagy az arab országokból beutazókat negatív hatások érhetik. Az esetükben többek között fennáll annak a veszélye, hogy más személyekkel tévesztik őket össze, rosszul írják le a nevüket, esetleg rosszul fordítják le az adataikat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Elmin #9
    "Értelmetlen, hiszen ezeket az infókat már most is tudják, egy tenorista meg nem fog valós adatot megadni. "
    pont ö fog pontos adatokat átadni.
  • cateran #8
    Nehogy azt hidd csak az USA ilyen sotet...UK-ban a jelenlegi munkahelyemhez kellett anti-terrorista (counter terrorist) biztonsagi ellenorzes es volt ilyen kerdoiv a papirok kozt: "Tagja-e vagy korabban volt-e barmely terrorista szervezetnek"....

    https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/558414/Form_NSV001_v0_2.pdf

    51. oldal (18-as kerdeskor) Vajon hanyan valaszoltak igennel a kemkedesre, terrorizmusra es szabotazsra?:S

    Utoljára szerkesztette: cateran, 2016.12.29. 18:23:51
  • arty #7
    Húgom pár éve volt kint. De.
  • tom_pika #6
    Akkor te valahová máshová utaztál. Vagy más jogosultságokkal. Vagy más idősíkon.
  • kalacs01 #5
    Nem, nem volt ilyen kérdés.
  • Alexease #4
    Ennek nem kozvetlen felhasznalasa van, nem is rovid tavu, arra logikusan nem jo. Senki nem fogja beirni a foglalkozasahoz hogy "terrorista":)

    De mondjuk egy nem megadott, tulsagosan friss vagy ures profil (FB, YT, Twitter stb.) mar "gyanus" lehet (embertol fuggoen).

    A nem feltetlenul top kategorias bunozoknel (kicsit hulye vagy buta:P) is segithet.

    Ha kamu profilokat ad meg, de egyeb/normalis/mgteveszto/latszat dologra hasznalja, azert az is elony, hogy nemzetkozileg lehet kovetni a "mozgasat" (bejelentkezesek helye).

    Vagy "gyanusnak"/hasonlonak bejegyzett emberek profiljainak automata osszehasonlitasa, tartalmuk kielemzese. Persze, nem a "bomba" szora kell keresni, mar a hasonlo helyszinek, utovonalak, szoveg reszletek, fotok is jo infok.

    Megfelelo adatmennyisegnel mar az osszehasonlitas is egyszerubb. Ha valaki rendszeresen csereli a profilt, foleg ha hasonlo "csapatba" tartozik, hiaba a valtas, valami minimalis hasonlosag mindig lesz: profil elnevezes, telefon/gep tipus, publikus beallitasok, profil hasznalat, szo/szovegezes hasznalat, hasonlo fotok, kulonbozo profilokhoz hasonlo helyszinek, idopontok stb.).

    Es megeleg sok lehetoseg, foleg hosszutavon, nagy mennyisegu adatnal.
  • bunny #3
    Értelmetlen, hiszen ezeket az infókat már most is tudják, egy tenorista meg nem fog valós adatot megadni.
  • arty #2
    jól tudom, ez az a faszkalap ország, ahol a beutazási kérelemnél ott a kérdés:

    "Tagja-e Ön terrorszervezetnek?"

    ?

    tuti rengeteg robbantóst fékeztek meg ezen rubrikával, amerikai életek millióit fogja megmenteni az önbevallós gmail profil is.
  • jkedzs #1

    https://www.youtube.com/watch?v=RxwvWDz9bcc
    Utoljára szerkesztette: jkedzs, 2016.12.28. 00:08:37