Berta Sándor

Samsung - külső tanácsadók vizsgálják a feldarabolás lehetőségét

A máig családi kézben lévő óriáscég két cégre válhat szét, tanácsadók vizsgálják ennek lehetőségét.

Kiszivárgott egy olyan forgatókönyv, amelynek értelmében a Samsung Electronics Co. Ltd. a jövőben két részre válhat szét. Az egyik társaság foglalkozna a márkajogokkal és a szellemi tulajdonokkal, míg a másik vezetné az operatív üzletet. Mindez azért valósulhatna meg, hogy a vállalat a jövőben még versenyképesebb lehessen. A vállalat megerősítette az információkat és közölte, hogy számos területen komoly átszervezéseket hajt végre a következő időszakban.

A dél-koreai óriáscég többek között új ellenőrzési mechanizmusokat vezet be (nyilvánvalóan ki akarják zárni a Note 7-baki újbóli előfordulását), valamint gyakrabban és nagyobb mértékben fizet majd osztalékot. Ugyanakkor koránt sem biztos, hogy a felmerült feldarabolás is megvalósul. Egyelőre hat hónapon keresztül külső tanácsadók vizsgálják az ötletet és azt, hogy az átültethető-e a gyakorlatba és ha igen, miként. Csak azután születik majd meg a végleges döntés ezzel kapcsolatban.

Egy ilyen intézkedés azért jelentene komoly változást, mert a kettéosztott vállalatrészek élére független ügyvezetőket kellene kinevezni, de jelenleg a Samsung Electronics a céget alapító Lee család kezében van. Miután Lee Kun-hee 2014-ben szívinfarktust kapott és emiatt munkaképtelenné vált, a fia, Jay Y. Lee vezeti a társaságot.


A Samsungnak mindenképpen átszervezésre lenne szüksége és az Elliott Management nevű amerikai alap úgy vélte, hogy a feldarabolás révén a társaság megerősödve kerülhet ki ebből az időszakból. Jay Y. Lee nyitottabb lehet a változtatásokra, mint a család többi tagja, ugyanis a vezetése alatt az elmúlt időszakban már számos hasonló intézkedésre sor került. Ugyanakkor az is biztosnak tűnik, hogy a Lee család nem szeretné kiengedni a kezéből a vállalat irányítását.

A Samsung bejelentette azt is, hogy a jövőben a rendelkezésére álló szabad pénzmennyiség 50 százalékát szétosztja, míg a kifizetett osztalék 2015-höz képest 30 százalékkal magasabb lesz. A befektetők kérésére 2017 áprilisától negyedévente lesz osztalékfizetés, emellett jövő január végére meghirdetnek egy átfogó részvény-visszavásárlási programot is. További változás lesz, hogy a társaság az igazgatótanácsába új, független tagokat vesz fel. Jelenleg is vizsgálják külső tanácsadók bevonásával a lehetséges jelölteket és jövő márciusban a részvényesek közgyűlésén legalább egy személyt bemutatnak. Ezenkívül létrehoznának egy testületet, amely arra ügyelne, hogy az igazgatótanács döntései és tervei a részvénytulajdonosok érdekeinek megfelelőek legyenek. Mindezek a változtatások átláthatóbbá tehetik a menedzsment működését.

A Samsung szeptemberben 1,05 milliárd dollárért eladta a nyomtatórészlegét, amelyet a Hewlett-Packard vásárolt meg, majd megvált a Seagate merevlemezgyártóban, a Rambusban és a Sharpban lévő tulajdonrészétől is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • yamato41 #5
    "a szocializmus miatt az uralkodo oszaly jelenlete nem egy megszokott dolog"
    Hú, de nagy butaságot írtál. Helyes valahogyan így hangozna:
    "a szocializmusáltal hirdetett, de valójában éppen ellenkezőleg megvalósuló ideológia tagadta az uralkodó osztályt. Ezzel az aljas és álszent vulgármarxista fedőideológiával leplezték a szocialista nómenklatúra létét a társadalmat teljesen félrevezetve, akik szerint az uralkodo oszaly jelenlete nem egy megszokott dolog"
  • kvp #4
    Delkoreaban altalaban ketfele kormanyfo szokott hatalomra kerulni. Vagy az elso, az amerikaiak altal katonai parancsnokbol kijelolt elnokuk leszarmazottai vagy valamelyik nagy ceg tulajdonosainak csaladtagjai. Es ez meg mindig jobb valamivel mint eszakon ahol az elso, a szovjetek altal kijelolt katonai parancsnokbol lett elnok egyenesagi leszarmazottai vezethetik csak az orszagot. Meg a robbanos Samsung telefonok, mosogepek, stb. nem okoznak annyi kart mint egy eszaki atombomba ha valaha bevetik.

    Szoval delen ezek a nagyvallalatok az allamot jelentik, es tulajdonsoaik egyfajta uralkodo osztalykent jelennek meg. Az USA-ban is hasonlo a helyzet, csak ott meg mindig konnyebb bekerulni a nagytokesek kozze. (nem mintha nallunk nem erre a modellre allt volna ra az orszag az allamkapitalizmus bevezetesekor, csak itt meg zavarja a lakossag nagyreszet az uj nemesek megjelenese, mivel a szocializmus miatt az uralkodo oszaly jelenlete nem egy megszokott dolog)
  • end3 #3
    Egy biztos, a jognak a mindenkori társadalom egészségét, életét kellene szolgánia, nem a monopóliumokat. A választók, - ha mindenki nem is tudja, - de ezért választanak.
  • Tetsuo #2
    Ma már egy kormány sem olyan erős, hogy mamutvállalatokkal birkózzon.
  • Sequoyah #1
    Durva hogy ennyire hagyjak ezeket a monopoliumokat. Iszonyu erzekennye teszik a del koreai gazdasagot.
    USA annak koszonheti a 20. szazadi felemelkedeset, hogy akkor meg mertek tenni az ellenlepeseket, es feldaraboltak az ilyeneket, pl a Standard Oilt. Ma mar ok sem ennyire tokosek...