Berta Sándor

Mesterséges intelligencia platformot vett a Samsung

A fogyasztók beszéddel vezérelt, személyre szabott és környezetfüggő módon kívánnak kommunikálni a technológiával, ennek eléréséhez a Viv olyan új saját platformot fejlesztett ki, amellyel ez lehetővé válik. A tranzakció révén a közeljövőben a dél-koreai konszern is megjelenhet saját megoldásokkal a digitális személyi asszisztensek piacán.

A Samsung bejelentette, hogy - közelebbről meg nem nevezett összegért - felvásárolja a Viv Labs nevű startupot. A vállalkozás egyik alapítója nem más, mint Dag Kittlaus, akinek a Siri nevű cégét megvette az Apple. A szakember az új csapatával továbbfejlesztette a technológiát és az elmúlt években megalkotta a Viv nevű digitális személyi asszisztenst. Kittlaus szerint ez sokkal jobb, mint az egykori Siri, amelyet 2011 októberében mutattak be. A felvásárlás részeként az alapító tagok vezető pozíciójukat megtartva, függetlenül folytatják tevékenységüket.

A Viv leginkább a jelentős mértékben javított és öntanulásra képes mesterséges intelligenciában különbözik a Siritől, továbbá sokkal inkább a beszélgetésekre összpontosítva dolgozik és pontosabban alkalmazkodik a felhasználók individuális szokásaihoz. Ahelyett, hogy valaki az eszközének parancsokat adna vagy információkat kérne le annak segítségével, a Viv kvázi lehetővé teszi, hogy készülékekkel és szolgáltatásokkal kezdeményezzen párbeszédet és ezzel a dolgok internetének beszédinterfészévé váljon.


A Viv platformjával a fejlesztők megtaníthatják a rendszernek, hogyan lehet új alkalmazásokat létrehozni vagy épp használni a meglévő applikációkat, kiépítve egy részeinél nagyobb nyílt rendszert, mely elvileg napról napra okosabb is lesz. "Olyan jövőt képzelünk el, amely határozottan túlmutat az alkalmazásokon, amelyben az ügyfelek gyorsan és könnyen elérhetnek mindent, amire szükségük van, függetlenül attól, hogy éppen hol tartózkodnak vagy milyen eszköz van a kezük ügyében” – fejtette ki Dag Kittlaus.

A Samsung megerősítette, hogy elkötelezett a virtuális asszisztensek területe iránt és hangsúlyozta, hogy a Viv számára számos alkalmazási területet el tudna képzelni. A Vivnek köszönhetően a jövőben az ügyfelek akár közvetlenül az autóikkal, a televízióikkal vagy a hűtőszekrényeikkel is beszélhetnek majd. Az viszont egyelőre nem ismert, hogy a Viv kiválthatná-e az okostelefonokon az Androidot vagy csak annak kiegészítője lenne.

Injong Rhee, a Samsung Electronics mobil kommunikációs részlegének műszaki igazgatója kiemelte, hogy más mesterséges intelligencia szolgáltatásokkal ellentétben a Viv kifinomult természetes beszédmegértő és gépi tanulási képességekkel rendelkezik, valamint számos stratégiai partnerkapcsolattal, utóbbiakkal pedig egy szerviz-ökorendszert lehet felépíteni. A Viv fejlesztésekor a felhasználókra és a fejlesztőkre egyaránt gondoltak, ez pedig ideális jelöltté teszi a rendszert a Samsung számára, melynek a lényeg a háztartási berendezésekkel, a viselhető termékekkel és más technológiákkal való integrálás, miközben a technológiával való kommunikáció egyre inkább az intelligens felületek és a hangvezérlés felé tolódik el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!