Berta Sándor

Az intelligens városokhoz okos eszközök kellenek

Nem elegendő, ha csak az eszközök okosak egy településen, szükség van a teljes hálózatba kötöttségre is.

Miközben az egyik oldalon egyre több az olyan modellváros, mint az Abu-Dzabiban lévő Masdar City vagy a dél-koreai Songdo, addig a másik oldalon Amszterdamban, Koppenhágában, Hamburgban és Münchenben, a várostervezők arról beszélgetnek, hogy a meglévő városi infrastruktúrákat miként lehet energiahatékonyan kiépíteni és digitalizálni. Az okosvárosok létrehozásában meghatározó szerepe lesz a dolgok internetének (IoT), amely a különböző eszközök összekötéséhez elengedhetetlen. De kellenek olyan adatbázisok is, amelyek nem csupán az egyes adatokat képesek feljegyezni, hanem az azok között lévő kapcsolatokat is.

Fontossá válik a városi rendszerek intelligens vezérlése. Hogyan tudják az intelligens közlekedésmenedzselő megoldások megakadályozni a dugók kialakulását és a vezetőket a szabad parkolóhelyekhez irányítani? Miként lesz biztosítva, hogy vészhelyzet esetén a leggyorsabb és a legjobb ellátás legyen elérhető a kórházakban? Hogyan lehet ellenőrizni az áram- és a vízhálózatokat, s miként felügyelhető a hatékonyságuk? Ezek egyike sem új kérdés, de most már rendelkezésre állnak az azok megválaszolásához szükséges technológiák. A növekvő digitalizálás hatalmas adatmennyiséget hoz létre, amelyek megfelelő kielemzése új utakat és megoldásokat nyithat meg a városfejlesztési koncepciók előtt.

A Markets and Markets című jelentés elemzői úgy becsülték, hogy az okosvárosok piaca 2015-re 300 milliárd dolláros, 2020-ra pedig 750 milliárdos lehet. Az okosváros a számos szenzor, hálózat, eszköz, lámpa, víz- és árammérő egyvelege. Ideális esetben e készülékek mindegyike össze van kötve egymással, hogy adatokat szerezhessen, oszthasson meg és valós időben elemezhessen. Az IoT az okosváros szíve és lelke. Egy ilyen településen a kukák automatikusan jelzik, ha megteltek és a szabad parkolóhelyek jelentkeznek a közelben lévő autósoknál.

A városok attól lesznek igazán okosak, ha nem csupán a hardvereket, a kamerákat, az alkalmazásokat kötik össze egymással, hanem a szolgáltatásokat és a kábelhálózatokat is. A településeknek - miként a vállalatoknak is - technológiai innovációkra van szükségük, hogy megteremtsék a megfelelő életminőséget a lakosaik számára és meg tudjanak felelni a klímaváltozással, a káros anyagok kibocsátásával, a lakáshiánnyal, az energiaellátással és a népesség növekedésével kapcsolatos kihívásoknak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Cat #4
  Azért amikor szabad parkolóhelyet keresve körözöl az utcákon örülnél, ha tudnád hol van üresedés.
 • SirBubu #3
  da internet of thingies, yess

 • jkedzs #2
  jah nevetségesen átlátszóan pharaszvakítás.

  az egész téma arról szól, hogy a nagy technológiai cégek és azok nevetséges kis csatlósai, elkezdték nyomni ezt a témát annak céljából, hogy egy mesterséges piacot (nagy mennyiségű adat előállítása és feldolgozása) teremtsenek meg MAGUKNAK és ezzel lehúzzák az államon keresztül az embereket.

  pl a microsoft nagyon rajta van a témán, a cloudtól az adatbázisokon keresztül az adat vizualizációig (pl Power BI). mo-n is nyomulnak ezerrel, próbálják minden ponton beejteni a technológiájukat és ezzel egyben függővé tenni a rendszert az MS szoftverektől / szolgáltatásoktól.


  "megteremtsék a megfelelő életminőséget a lakosaik számára és meg tudjanak felelni a klímaváltozással"

  mivan!!?? kezdjük ott, hogy a sivatag közepén épülő gigaváros kurvára nem környezetbarát. megalomán szánalom, az emberiség rákja a köbön, amit ezek ott csinálnak!
  az életminőségről meg annyit, hogy először a légszennyezés, homlesz, cigány, bűnözés, stb kérdéseket kéne megoldani mo-n pl. bár értem persze, hogy az araboknál, akik szétrabolták a fél világot ez nem probléma.


  az IoT meg egy kurva nagy security hole a rendszerben, bár a lényeg ugyanaz kurva sok adatot gyártatni és azt feldolgozni jó pénzért és igazából IoT nélkül nincs igazi "okosváros" sem:

  https://www.youtube.com/watch?v=hFyRXvzYhrs

  minden más csak a szokásos marketing bullshit.

  Utoljára szerkesztette: jkedzs, 2016.11.26. 14:23:48
 • Skylake #1
  Bla-bla-bla. A megszokott, semmiről nem szóló, hagymázas, k*rvaszépleszajövődenagyonvárjukmár, sokszor lerágott clickbait bullshit felmelegítve és újra tálalva. Nagyon jó lesz! Mindenkinek! Mindig és mindenkor!

  Az a fontos, hogy tele kell b*szni kamerákkal és egyéb szenzorokkal a magánlakásokat, sőt az utolsó kerti budit is! A rendőrségnek, az adóhatóságnak, a különböző szolgálatoknak, és természetesen bármilyen gazdasági szereplőnek folyamatos hozzáférést kell biztosítani ezek adataihoz 7-24-ben! E nélkül nem okosváros az okosváros, lakói így tudnak részesülni az okosváros, illetve az okostársadalom áldásaiból! Mi lenne e megoldások nélkül például az úgynevezett terrorizmus elleni harccal?