Berta Sándor

Új böngészőmotort kaphat a Firefox

Az új elem már 2017-ben bemutatkozhat.

A Mozilla által fejlesztett Quantum böngészőmotor a jelenlegi Gecko nevű megoldáson alapul és 2017 elején érkezhet. A Quantum már tartalmazni fogja a Servo kísérleti böngészőmotor egyes kész elemeit, továbbá a Rust nevű biztonságos programozónyelvet használja majd. A Mozilla közölte, hogy a Servo egy kutatási projekt, amelynek még nincsenek olyan funkciói, mint amilyeneket a felhasználók egy teljesen felszerelt böngészőtől elvárnának.

A fokozatos előrelépésnek és a kipróbált alkotóelemek Gecko motorhoz való csatolásának köszönhetően az internetezőknek már nem kell sokáig várniuk arra, hogy megbizonyosodjanak a Firefox stabilitásával és teljesítményével kapcsolatos jelentős változásokról. A Servo elsősorban azokat az alkotóelemeket fogja biztosítani, amelyek jobban kihasználják az aktuális processzorok erejét és képesek a grafikus chipeknek átadni a munkák egy részét. A Mozilla ettől a magasabb teljesítmény mellett alacsonyabb fogyasztást remél.

David Bryant, a szervezet platformmotorokért felelős vezetője kijelentette, hogy hiszik, hogy a Quantum-projekt a mobilterület szempontjából különösen fontos, mert a meglévő hardverek optimális használata jelentős előnyöket jelenthet az üzemidő szempontjából.

A szakember hozzátette, hogy szeretnék, ha a Quantumnak köszönhetően annyira nőne a Firefox teljesítménye, hogy az egész webes élmény teljesen átalakuljon. Az oldalak így gyorsabban töltődnek majd be, míg az animációk és az interaktív alkalmazások azonnal reagálni fognak. A felhasználók számára legfontosabb tartalmak pedig automatikusan a legmagasabb prioritásúak lesznek. A számítási teljesítmény oda összpontosul majd, ahol a leginkább szükség lesz rá.

A Quantummal felszerelt Firefox a Windows, a macOS, a Linux és az Android platformokra egyaránt elérhető lesz, de iOS-változatot nem készít a Mozilla. Ez utóbbinak az az oka, hogy az Apple az iPhone, az iPad és az iPod készülékein kizárólag a saját WebKit böngészőmotorjának használatát engedélyezi. Bryant ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy egy napon kifejleszthetik a szoftver iOS-verzióját is.

A piaci részesedéséből folyamatosan veszítő böngészőből egyébként kiveszik a ritkán használt funkciókat, mert azok fejlesztése túl sok időt és energiát visz el. A változtatásnak köszönhetően a fejlesztési folyamat sokkal átláthatóbbá és gyorsabbá válhat, s ebből végső soron a Firefox is profitálhat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • gforce9 #6
  Ezt azért nem kéne kijelenteni. Épp tegnap teszteltem. Full bővítmény nélküli firefox tegnap óta 2db sg+youtube (néha 3-4db) füllel 2.5Gb-ra kúszott fel úgy, hogy amikor szétfagyott a fenébe, 2 fül volt megnyitva és semmit sem csinált csak youtube lejátszási listát játszogatott. 24órás teszt volt amúgy. Fos az úgy ahogy van. 1-200Mb akkor kell neki amikor elindul. Még egy koszos minecraft is, ami a memóriakezelés negatív példája is elfut 10 órákat gond nélkül az FF viszont ugyanezt 2 koszos weblappal sem tudja megtenni. Mondjuk a többi is hasonló.
 • jkedzs #5
  majd egyszer talán.
 • Archenemy #4
  "Mi a faszra tudnak 1.5 Gb memoriat hasznalni par weblap megjenitesehez ? Regebben ennyit szuperszamitogepek hasznaltak a vilagegyetem szimulalasahoz. "

  :DD
 • Tetsuo #3
  Az FF egy nagyon jó böngésző volt néhány éve, de úgy tűnik, valaki szé[email protected] és valószínűleg nem véletlenül.
  Ezek után tőlem fejre is állhatnak, sem fogom használni újra.
 • MerlinW #2
  A FF és Chrome is 150-200MB memóriát eszik. A többi a bővítmények és egyéb bekapcsolt szolgáltatás. Továbbá minden fül külön (böngésző) példányként fut, ezzel akadályozva meg hogy minden elpusztuljon egy adott oldal szétzuhanása esetén.
  Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2016.10.31. 15:35:11
 • duke #1
  "A szakember hozzátette, hogy szeretnék, ha a Quantumnak köszönhetően annyira nőne a Firefox teljesítménye, hogy az egész webes élmény teljesen átalakuljon. "

  Ideje, kivancsi leszek ra, mert mar a hasznalhatatlansagig lassu idonkent.
  Elinditom, es par ora mulva 1.5 Gb memoriat foglal, plusz a pluginek.
  Le is szarnam mennyi memoriat hasznal, ha ezzel egyutt nem lenne rohadt lassu.
  Mi a faszra tudnak 1.5 Gb memoriat hasznalni par weblap megjenitesehez ? Regebben ennyit szuperszamitogepek hasznaltak a vilagegyetem szimulalasahoz.