Berta Sándor

Eltűnhet a most ismert internet

A Mozilla Firefoxért felelős alelnöke nem hisz abban, hogy a web fennmarad a jelenlegi formájában.

"Amikor megjelentettük a Firefoxot, akkor természetesen nem gondoltunk arra, hogy egyszer százmillióan fogják használni. Nagy volt az igény egy Internet Explorer-alternatívára. Nem volt verseny, a Microsoft lassan reagált a dolgokra, míg a web a dotkomlufi kipukkanása után gyakorlatilag leállt. Az első egymillió felhasználót azokkal az értékekkel tudtuk meggyőzni, amik mellett ma is kiállunk. Nonprofit szervezetként a közösség segítségével fejlesztünk egy olyan böngészőt, amely alternatívája egy profitorientált milliárdos konszern egyik termékének. A siker ugyanakkor csak azáltal volt lehetséges, hogy a termékünk jó volt és megfelelt az emberek igényeinek."

"A Firefox megváltoztatta a piacot. Sikerünknek köszönhetően a Microsoft, de az Apple is rá volt kényszerítve arra, hogy befektessen ezen a területen. Ráadásul a Google-t is arra inspiráltuk, hogy saját böngészővel rukkoljon ki. Óriáscégekkel konkurálunk, amelyek jóval több erőforrással rendelkeznek és többet költhetnek marketingcélokra. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy számunkra mindegy a Firefox piaci részesedése, ugyanis pont a piaci részesedésünk garantálja azt, hogy befolyásolhatjuk a web fejlesztését, s ez nekünk még mindig nagyon jól megy. Sokan nem találják jónak, hogy a Google az egész világot megpróbálja bekebelezni. Mi nem akarjuk uralni a világot és azt sem, hogy az emberek csak egyetlen böngészőt használjanak. Emellett függetlenek, nonprofit szervezet vagyunk, miközben az olyan konszernek, mint a Google, az Apple vagy a Microsoft a részvényeseiknek felelnek" - jelentette ki Johnathan Nightingale, a Mozilla Firefoxért felelős alelnöke.

A szakember hozzátette, fennáll a kockázata annak, hogy a szabad internet a jelenleg ismert formájában el fog tűnni. A különböző társaságok pontosan tudják, hogy még több profitot termelhetnek, ha a szabadon hozzáférhető web és a felhasználók között ide-oda válthatnak. A probléma csak az, hogy a szép okostelefonokon és táblagépeken keresztül könnyen egy olyan ökorendszerbe zárhatnak minket, amelyben az alkalmazásoktól kezdve a szolgáltatásokig mindent ők biztosítanak és ellenőriznek.

"Az igaz, hogy a Firefox Androidra csak 2011-ben jött ki, de nagyon sokat tanultunk ebből az időből és például a szervezeti struktúrát is módosítottuk. A Firefox Androidra készült verzióját eddig több mint 85 millióan töltötték le. A legnagyobb probléma, hogy sokan még nem ismerik a mobil változatot, ezen a területen előrébb kell lépnünk. Jelenleg nincs iOS-kompatibilis Firefox, mert az Apple nem engedélyez az operációs rendszerein a sajátjain kívül más böngészőket. Ugyanakkor pontosan tudjuk, hogy sok felhasználó szeretné futtatni a programot az iPhone vagy az iPad készülékén, ezért meglátjuk, hogy a kicsit nyitottabb iOS 8 milyen lehetőségeket kínál a számunkra." - fejtette ki a menedzser.

A Mozilla Firefoxért felelős alelnöke hangsúlyozta, hogy jövőre tovább egyszerűsödhet a különböző készülékeken és platformokon futtatható Firefoxok szinkronizációja. Hasonló terveik vannak az adatvédelem és a magánszféra területén is, még egyszerűbbé válhat a különböző üzemmódok közötti átváltás.

"A világ felének még nincs internethozzáférése, de ez rövid időn belül meg fog változni, azonban nem a több mint 800 euróba kerülő okostelefonoknak, hanem a megfizethető eszközöknek köszönhetően. A Firefox OS segítségével akarjuk biztosítani, hogy az emberek korlátozások nélkül csatlakozhassanak a világhálóra. Amint tíz évvel ezelőtt, úgy most is fordulópont előtt állunk. Egyre több felhasználó jön rá arra, hogy a gyártók ökorendszereinek foglyai és hogy a választási lehetőségeiket jelentős mértékben korlátozták. Mi alternatívát kínálunk és ezt az üzenetünket el kell juttatnunk mindenkinek. De ez a konkurensek hatalmas marketingrészlegei miatt nem lesz könnyű" - szögezte le Johnathan Nightingale.

A Firefox a napokban ünnepelte a tizedik születésnapját. A nyílt forráskódú böngésző első verziója 2004. november 9-én jelent meg, ma már több mint 80 nyelven érhető el. A projekt neve eredetileg Phoenix volt, de ettől a fejlesztők márkajogi okokból megváltak, ezután jött a Firebird, majd végül a Firefox név.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MasterMason #9
    Chrome. Én sokáig használtam Firefox-ot és anno egy hibás FF patch miatt vettem rá magam, hogy kipróbáljam a chrome-ot.

    Nem bántam meg ugyanis a chorme-nál nincs jobb ez konkrét!

  • paby88 #8
    elolvastam a cikket de még mindig nem tudom hogy mi köze van a címéhez...
  • Major #7
    Nézőpont kérdése, én is kongatnám a vészharangot, ha egyre kevesebben használnák a termékeimet.
  • lamer the true #6
    Különben hogy kerül ide a 4k? O.o
  • lamer the true #5
    Az ember jól mondja.

    Veszélyes, ha minden egy cég kezébe kerül.

    De sajnos kezdenek lemaradni a pc-n.

    Speciel a mobilon is lehet kiegészítőket telepíteni, szemben a chrommal, amibe szerintem az adblock miatt nem is terveznek ilyesmit. Így mobilon is FF-et használok, de csak az adblock miatt, meg elvből. De tény hogy instabilabb, mint a chrome.
  • zola2000 #4
    Attól függ, hogy 7 vagy 12 collos tabletről van szó.
    Ha magam elé tartom 10collos tabletemet pont olyan távolságban mint ahogy tartom, nagyobb látóteret tölt ki, mint a nagy tvm.

    Aztán nem is volt drága, "kínai névtelen márka" quad core retina tablet ami hardveráron adnak (olcsó sem volt, 60ezer forintnyi euró) aztán kb, tökéletes.
    Utoljára szerkesztette: zola2000, 2014.11.11. 18:50:27
  • Archenemy #3
    "Mivel egy tableten még az svga és a fullhd közti pixel-különbség sem nagyon látszik egészséges halandó számára"

    Ezt én is így gondoltam, amíg ki nem próbáltam, és azért látszik a különbség. Persze hogy szükséges-e, az valóban más tészta :)
  • CairoJack #1
    Anno használtam egy rövid ideig FF-ot androidos tableten, de mivel meg sem közelítette az asztali böngésző színvonalát, testre szabhatóságát, visszaváltottam Operá-ra.
    Asztalin természetesen marad a FF. Amíg a mostani színvonalat tudják tartani, nem is váltok soha, az biztos.