Berta Sándor

Hatékonyabbá válhat a Firefox

A piaci részesedéséből folyamatosan veszítő böngészőből kiveszik a ritkán használt funkciókat, mert nincs elég erőforrás a fejlesztésekre.

A Mozilla oldalain olvasható bejegyzések alapján a böngésző a közeljövőbeli változtatásoknak köszönhetően gyorsabb és sokkal hatékonyabb lehet. A fejlesztők több funkciót is száműzhetnek a programból, elsősorban azokat, amelyeket a felhasználókat nem igazán használnak. A Mozilla munkatársainak érvelése szerint a száműzött funkciók fejlesztése túl sok időt és energiát visz el. A változtatásnak köszönhetően a fejlesztési folyamat sokkal átláthatóbbá és gyorsabbá válhat, s ebből végső soron a Firefox is profitálhat

. A tervezett intézkedés érinti többek között a lapcsoportok funkciót (Panorama) és a teljes témákat. Előbbi segítségével a felhasználók csoportosíthatják és átkutathatják a megnyitott lapokat, hogy jobban áttekinthessék azokat, ezt a megoldást azonban a Mozilla szerint csak ritkán használják az internetezők. Dave Camp, a szervezete munkatársa közölte, hogy a lapcsoportok bevezetése csupán egy kísérletet volt arra, hogy az emberek meg tudjanak birkózni a nagyszámú megnyitott lappal. A fejlesztési ráfordítások ugyanakkor nem állnak összhangban a valódi használattal. Valószínű, hogy a funkció továbbra is elérhető lesz az érdeklődők számára, de csak kiegészítésként.

A teljes témák helyett sokkal kisebb témák lesznek a jövőben, amelyek sokkal kevesebb egyéni testreszabási lehetőséget kínálnak majd, de továbbra is lehetővé fogják tenni például a színek vagy az ikonok megváltoztatását. A teljes témák szintén nagy erőfeszítéseket igényelnek a fejlesztők és a Mozilla csapata részéről. Az is eldőlt viszont, hogy a csupán nemrég integrált funkciókat, például a Firefox Hellót és a zavaró elemeket eltávolító olvasási nézetet nem fogja érinteni a változtatás.

A Firefox kénytelen változtatni, mert folyamatosan és egyre gyorsabban csökken a felhasználói tábora. A Mozilla mindent elkövet a folyamat megállítására és visszafordítására. Augusztusban például Kev Needham kanadai fejlesztő bejelentette, hogy teljesen átalakulhat a Firefox és a jövőben mind a Chrome, mind az Opera kiegészítőivel teljes mértékben kompatibilis lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • UUUU #15
    Halkan megjegyezném, hog egy régi gépen tökéletesen fut nálam az FF, CTRL-V-re, pedig ott van az Autocopy addon, beállitom az egér középső gombjára a másolást és egérrel minden funkciót kiváltok, csak ki kell jelölni a vágólapra másolni kivánt szöveget.
    Teszem hozza egy lassú t7700-as procival ellátott laptopon tökéletesen meg az FF úgy, hogy 21 addon van feltelepitve., szóval nem értem mire ez a nagy sirás.
  • gothmog #14
    -core i7 4ghz és akadozik
    Hát, pedig tényleg körbe kellene nézned az addonok között, kibaszni az adblockot az ablakon és feltenni egy ublockot, meg ilyesmi. Jót tehet még, ha a Privacy.trackingprotection-t enabled-re állítod az about:configban.

    De ha te a "négyezer tab van nyitva, és hét éve nem indítottam újra, mert csak" vagy, akkor mindegy.
    Utoljára szerkesztette: gothmog, 2015.11.30. 09:08:44
  • ClassicR #13
    Nem, nem egy ősöreg gépem van :) Ha tapasztalsz mikrolagot, az valamely másik program hibája lesz, esetleg egy beépülő. Én minden általam telepített gépre Firefoxot teszek, és se én, se a használóik nem tapasztalják az általad leírt jelenséget. Ott valami más lesz a háttérben.
  • duke #12
    "Én nem tapasztalok se hibákat, se lassulást, se túlzott erőforrás használatot."

    Valoszinu, annyira lassu a geped, hogy nem tunik fol, hogy idonkent megakad par masodpercre a bongeszo.
  • halgatyó #11
    ClassicR: Hát nem tudom, hogy ki itt a Chrome-fan (Explorer-fant még nem láttam:-))
    Én kizárólag a Firefoxot használom, és az időbeli romlást látom, és a tendencia folytatódásától félek.

    Molni: Azt, hogy a Youtube komment mezőbe nem tudok Ctrl-V -vel beírni, én is tapasztaltam, ez azonban nem a Firefox hibája, ugyanis a "http://" kezdetű linkeket be tudom írni Ctrl-V -vel. Valószínűleg a Youtube így védekezik a teljes könyvek beemelése ellen:-))
  • ClassicR #10
    Miért nyírnák ki? Az emberek mindig azért pampognak, mert telerakják a böngészőket mindenféle felesleges feature-val, amik csak a helyet foglalják és lassítják. A Mozilla nagyon jól teszi, hogy nem ezt az irányvonalat követi a Firefox-szal.
  • Tetsuo #9
    Az lehetséges, hogy egy nyílt forráskódú rendszert direkt kinyírnak?
  • Tetsuo #8
    Perszepersze.
  • ClassicR #7
    Egy dolog nagyon érdekes a hozzászólók által leírtakkal. Én nem tapasztalok se hibákat, se lassulást, se túlzott erőforrás használatot. A Firefoxot összevetve más böngészők legfrissebb verziójával, messze a Firefox a leggyorsabb és a legkevésbé erőforrás-igényes. Van egy olyan sanda gyanúm, hogy azok jöttek ide szidni a programot, akik vagy Chrome/Exploler fanok, vagy "több a toolbar a böngőszőben, mint a hasznos felület"-féle n=0 userek.

    A Firefox egy stabil, fürge böngésző, a konkurenseivel összevetve minimális hibával. És még nem is kémkedik, mint pl. a nagy multik által fejlesztett Chrome, Exploler, hanem egy nyílt forráskódú, közösség által (is) fejlesztett szoftver.
  • duke #6
    "közeljövőbeli változtatásoknak köszönhetően gyorsabb és sokkal hatékonyabb lehet. "

    Hat erre kivancsi leszek, mert rohejes, hogy mekkora eroforrast hasznal fol egy szar bongeszo. Beszaras, hogy 4 Ghz-es i7-es gepen akadozik a bongeszes. Persze nem azert mert 100 %-ban foglalna a proceszort, hanem mert szarul van megirva, es mindossze egy processzort hasznal.
    Legfeljebb az menti fel oket, hogy legtobb problemat valoszinuleg a flash plugin okozza. Megnezem a memoriat, es neha onmagaban 1 gigat foglal a flash plugin.
    Na nem mintha a firefox beerne fel giganal kevesebbel.