Berta Sándor

10 éves a Firefox

Egy évtizeddel ezelőtt új szereplő bukkant fel a böngészőpiacon, amely alapvetően megváltoztatta a viszonyokat.

Évekkel ezelőtt még az Internet Explorer volt a meghatározó böngésző, amely 90 százalékos piaci részesedéssel rendelkezett és amelynek nem is kellett komoly kihívótól tartania. Ez azonban gyökeresen megváltozott a Firefox piacra lépésével. A nyílt forráskódú program ma már több mint 80 nyelven érhető el és az egyik legnépszerűbb böngészőnek számít világszerte. A projekt neve eredetileg Phoenix volt, de ettől a fejlesztők márkajogi okokból megváltak, ezután jött a Firebird, majd végül a Firefox név.

A Firefox első verziója 2004. november 9-én jelent meg és alig néhány hét után már több millió letöltéssel büszkélkedhetett. Népszerűségét elsősorban annak köszönhette, hogy gyors, biztonságos és felhasználóbarát volt. A kezdetektől kínált letöltésvezérlőt, lehetővé tette a könyvjelzők kezelését és blokkolta a felugró reklámablakokat. Szintén előnyös volt, hogy a különböző kiegészítőknek köszönhetően bárki személyre szabhatta a saját böngészőjét.

A Firefox meghatározó szerepet játszott abban is, hogy a nyílt forráskódú szoftverek koncepciója ismert lett, ezzel jelentős mértékben hozzájárult az innovációhoz és az IT-biztonság javulásához. Annak ellenére, hogy az elmúlt években a Firefoxnak nemcsak az Internet Explorerrel kell megküzdenie és a legfőbb vetélytársa immár a Chrome, a böngésző még mindig népszerű. A Mozilla partnerei között megtalálható a Google mellett a Bing, a Yahoo!, az Amazon, az eBay és az orosz Yandex is. Az ezektől a társaságoktól kapott összegek jelentik a szervezet elsődleges bevételi forrását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • M0RN1NGST4R #1
    érdemes lenne a verziószámokat és az évszámokat egy diagramon ábrázolni.