Berta Sándor

Chrome- és Opera-kiegészítők is elérhetők lesznek a Firefoxban

Nagy változások várhatók a böngésző kiegészítő-rendszerében.

Kev Needham kanadai fejlesztő blogbejegyzésében jelentette be, hogy teljesen átalakulhat a Firefox és a jövőben mind a Chrome, mind az Opera kiegészítőivel teljes mértékben kompatibilis lesz. Mindez egy új WebExtensions nevű interfésznek köszönhetően válik lehetővé. A jövőben a fejlesztők az eddiginél sokkal jobban profitálhatnak majd az olyan újonnan alkalmazott technológiákból, mint például az Electrolysis és a Servo, amelyek felváltják a kiegészítőknél eddig használt XPCOM és XUL technológiákat.

A Mozilla szeretné a módosításokkal a fejlesztők életét könnyebbé tenni, hiszen így olyan kiegészítőket készíthetnek, amelyek minden platformon futtathatók lesznek. Emellett a programok kevésbé intenzíven fogják használni az erőforrásokat és ezzel párhuzamosan biztonságosabbá is válnak. Minden kiegészítőt csak a megfelelő vizsgálat után engedélyeznek majd, viszont az új technológiák segítségével ez az eljárás sokkal gyorsabban megy végbe. A Firefox 41-es verziójától kezdve kizárólag olyan kiegészítők lesznek telepíthetők, amelyeket előzetesen megvizsgáltak. Az igazi újdonságok azonban csak a 42-es kiadástól válnak láthatóvá.

Ugyanakkor van más álláspont is. Tény, hogy a kiegészítőket gyorsabban lehet majd több böngészőre is elérhetővé tenni, de a kiegészítők mögötti eddigi bonyolultabb technológia lehetővé tette, hogy olyan átfogó funkciókkal felvértezett, egyedi programok készülhessenek, mint egyetlen más szoftvernél sem. Mindez pedig a változtatásokkal veszélybe kerülhet.

A Mozilla kénytelen változtatni, hiszen a Firefox piaci részesedése folyamatosan és egyre gyorsabban csökken, a böngészőt már a Chrome is megelőzte. A tavaszi rangsorban az első helyen az Internet Explorer állt 56 százalékkal, a Firefox csak a harmadik volt 11,89 százalékos piaci részesedéssel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!