Berta Sándor

A Yahoo! keresőjére vált a Firefox

Jelentős változások történtek a Mozilla böngészőjének életében.

Chris Beard, a Mozilla vezérigazgatója közölte, hogy megváltoztatják az eddigi keresési partnerségekkel kapcsolatos stratégiájukat. Véget vetnek annak a gyakorlatnak, hogy világszerte csupán egyetlen keresési partnerük legyen, ehelyett előtérbe kerülnek a regionális és a rugalmas megoldások, hogy így tudjanak javítani a kínálaton és a webes innovációkon.

A szervezet bejelentette, hogy az Amerikai Egyesült Államokban a Firefox alapértelmezett keresője nem a Google, hanem a Yahoo! szolgáltatása lesz. Ugyanakkor továbbra is elérhető lesz a Google, a Bing, a DuckDuckGo, az eBay, az Amazon, a Twitter és a Wikipédia keresője is. A Yahoo!-val kötött stratégiai partnerségi megállapodás egyelőre öt esztendőre szól, a két fél viszont nem hozta nyilvánosságra a pénzügyi részleteket. Marissa Mayer, a Yahoo! vezérigazgatója kijelentette, hogy büszkék a Mozillával kialakított új partneri kapcsolatra és alig tudja kivárni, hogy láthassa, milyen innovációk születnek meg ebből az együttműködésből.


Oroszországban az alapértelmezett kereső a Yandex megoldása lesz, míg a további kiegészítők között megtalálható a Google, a DuckDuckGo, az OZON.ru, a Price.ru, a Mail.ru és a Wikipédia keresője. Kínában pedig a Baidu válik az alapértelmezett keresővé, ami mellett választható a Google, a Bing, a Youdao, a Taobao, illetve számos más helyi szolgáltatás is.

A Firefox a napokban ünnepelte a tizedik születésnapját. A nyílt forráskódú böngésző első verziója 2004. november 9-én jelent meg, ma már több mint 80 nyelven érhető el. A projekt neve eredetileg Phoenix volt, de ettől a fejlesztők márkajogi okokból megváltak, ezután jött a Firebird, majd végül a Firefox név. A Mozilla Firefoxért felelős alelnöke azt nyilatkozta, hogy nem hisz abban, hogy a web fennmarad a jelenlegi formájában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Airbus A380 #6
    És EUba meg meghagyják a GOOGLE-t ? vagy mi? mert a cikk azt írja amerikában lesz alapértelmezett.
  • SirBubu #5
    makszimálisan képes helyettesíteni a bugli keresőjét

    már amennyiben átérzed a "vak tyúk is talál szemet"*** mondás jelentését. ez esetben ugyanis nem lesz vele gondod.

    (szerk.)*** bár itt asszem inkább kacsáról kéne beszélni, de teljesen mind1
    Utoljára szerkesztette: SirBubu, 2014.11.22. 19:32:07
  • BladeW #4
    Most próbálgatom a duckgogo-t van esetleg olyan, aki használja már hosszabb ideje? Kíváncsi lennék (naív kérdés) mennyiben helyettesíthető vele a kugli?
  • lamer the true #3
    Szegény FF félek, hogy a feledés vár rá :(
  • Gabbbbbbbbbbbb #2
    Kit érdekel, Google-t ezután is be lehet majd állítani.
  • izotop #1
    Már csak ez hiányzott ......................