Berta Sándor

Szigorú korlátok közé szorítják a drónokkal való repülést Németországban

A jövőben szigorúbb előírásokra számíthatnak a németországi robotrepülőgépek pilótái.

Alexander Dobrindt szövetségi közlekedési miniszter tervezete szerint tilos lesz a pilóta nélküli légi járművek működtetése embertömegek és magánbirtokok, valamint bizonyos különleges területek és létesítmények felett. A cél az, hogy sikerüljön elkerülni a lezuhanás okozta baleseteket és az állampolgárok magánéletébe való beavatkozásokat. Dobrindt közölte, hogy az új szabályozás támogathatja a drónok, mint jövőbeli technológiák elterjedését és egyúttal garantálhatja a légtér biztonságát.

Ulrich Lange, a CSU közlekedéspolitikai szóvivője azt nyilatkozta, hogy tabuk lesznek a lakóterületek feletti filmezések és a repülőterek területén való veszélyes manőverek. Ugyanakkor továbbra is lehetőség lesz a robotrepülőgépek üzemeltetésére, például a kertekben vagy akár a különböző infrastruktúrák ellenőrzésére. A Német Légiforgalmi Irányítás adatai alapján egyébként az országban kereken 400 000 pilóta nélküli légi jármű van.


Az új előírások között van, hogy minden 250 grammosnál nehezebb drónt kötelező lesz jelöléssel ellátni, így az esetleges károkozás esetén könnyebben lehet majd beazonosítani a tulajdonosát. Minden jelölésen szerepelnie kell az illető nevének és címének. Az 5 kilogrammosnál nehezebb modellekre további szabályok fognak vonatkozni. Ezek működtetéséhez külön engedélyre lesz szükség, amelyet az illetékes tartományi hatóságoktól kell majd beszerezni. Emellett kötelező lesz egy külön jogosítvány és annak megszerzéséhez vizsga letétele egy elismert helyen. Az alsó korhatárt 16 évben állapítják meg és a jogosítvány legfeljebb 10 éven át lesz érvényes.

Az 5 kilogrammosnál könnyebb robotrepülőgépek nem kerülhetnek majd a pilóta látómezején kívülre. Tilosak lesznek a repülések a rendőrségek, a mentő- és tűzoltóállomások, a baleseti és bűnügyi helyszínek, az embertömegek, a természetvédelmi területek, a bizonyos közlekedési útvonalak fölött, a repülőterek le- és felszállópályáinak környékén, a börtönök, az ipari létesítmények, a kancellária, az elnöki hivatal és a tartományi intézmények felett.

A maximális repülési magasság minden esetben 100 méter lehet és csak az repülhet ennél magasabbra, aki sikeres vizsgával rendelkezik. A házak és a lakónegyedek felett szintén nem repülhetnek majd a 250 grammosnál nehezebb vagy optikai, illetve akusztikai jelek vételére, átvitelére és feljegyzésére képes pilóta nélküli légi járművek. Az egyetlen kivétel e tiltás alól, ha ehhez az adott terület tulajdonosa előzetesen hozzájárul. Végül tilos 25 kilogrammosnál nehezebb drónokat üzemeltetni.

Természetesen lehetőség lesz a tiltások feloldására bizonyos helyzetekben. A különböző hivatalok adhatnak engedélyeket, ha az adott repülés nem veszélyezteti a légi közlekedést vagy a közbiztonságot, azonban az adat-, a természet- és a zaj elleni védelmet minden esetben figyelembe kell venni. A tervezet külön kitér azokra a videoszemüvegekre is, amelyeken keresztül a felhasználók közvetlenül foghatják a robotrepülőgépek kameráinak képét. Ezekkel a megoldásokkal látótávolságon belül, legfeljebb 30 méteres repülési magasságig lesznek engedélyezhetők repülések.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • lammaer #6
  Jobb ötlet?

  @Silverchain: ahogy előttem is írta a kolléga, ez a többség szabályozásáról szól. Nyilván egy terrorista nem fog engedélyt kérni megjogosítványt szerezni a C4et szállító drónjára, de arra pl jó a szabályozás, hogy a reptér közelében drónokat reptető hülyegyerekekkel szemben eljárást lehessen indítani vagy simán csak el lehessen zavarni, vagy esetleg a házad felett paparazziskodó szomszédot elő lehessen venni.

  Szabályozás kell, nyilván egy törvény sem tökéletes és egyszerű. A fikázók sem tudnak sztem jobbal előállni...
  Utoljára szerkesztette: lammaer, 2016.10.06. 10:19:05
 • kvp #5
  "Kamerával felszerelt, jelzés és engedély nélküli drónnal repkedek városban, a saját szobámból, mégis hogy kapnak el?"

  Ahogy most is el tudnak kapni valakit aki az ablakabol kezd lovoldozni. Ha kell akkor lesz terfigyelo kamera ami folfele nez 360 fokban. Igy barmikor visszakovetheto, hogy egy dron honnan szallt fel es hova tert vissza. Ha kell akkor a varos folott repulo rendorsegi dronokkal is figyelheto a legter, majd ha bejelenti valaki, hogy dront latott, akkor megnezik honnan jott.

  Egyebkent a szabalyok arrol szolnak, hogy a jatekokat ne tiltsak be, de minden mast csak engedellyel lehessen hasznalni. Ezt a hulye szabalyozast vezettek be az autokra es a fegyverekre is es amint latszik nagyjabol egyiket se tudjak betartatni, de attol meg a lakossag nagyobbik resze nem szegi meg a szabalyokat.
 • silverchain #4
  Kamerával felszerelt, jelzés és engedély nélküli drónnal repkedek városban, a saját szobámból, mégis hogy kapnak el? Nemzeti sólyom levadássza a drónomat, vagy drónhálóval?:D Ne röhögtessenek, úgysem tudják elkapni azt, aki nem akarja.
 • Akva #3
  Nyilván teljesen betarthatatlan szabályok.
 • lammaer #2
  Mert, mi a gond?
 • Alien69 #1
  Hehe, megent egy hozzá értő rendelet tervezet....
  Utoljára szerkesztette: Alien69, 2016.10.05. 17:40:59