Berta Sándor

USA - új szabályok vonatkoznak a drónrepülésekre

A módosítások megkönnyíthetik a kereskedelmi célú robotrepülőgép-használatot.

A legfontosabb változtatás, hogy a jövőben a járművek alkalmazásához nem lesz szükség drónpilóta-jogosítványra. Ezzel párhuzamosan az Amerikai Egyesült Államok Szövetségi Légügyi Hivatala (FAA) jelentős mértékben csökkentette a pilótákkal szembeni elvárásokat. Eddig a repülések alkalmával két személynek is jelen kellett lennie, de mostantól elegendő lesz egy pilóta is, igaz, neki legalább 16 évesnek kell lennie és sikeresen ki kell töltenie az FAA drónrepüléssel kapcsolatos tudástesztjét. Eddig minden drónpilótának engedéllyel kellett rendelkeznie.

A pilóta nélküli légi járművek a tengerentúlon immár kereskedelmi célokra is használhatók, ha az üzemeltetőik betartják az új szabályokat. Az egyes robotrepülőgépek súlya nem lehet több 55 fontnál (25 kilogramm), míg a maximális repülési magasság 400 lábnál (122 méter). Az épületek közelében ugyanakkor a drónok akár magasabban is repülhetnek majd, azaz a járművek akár az épületek tetejére is kézbesíthetnek csomagokat. A távirányított repülőgépek csak nappal közlekedhetnek és nem léphetik túl a 100 mérföld/órás (160 kilométer/órás) sebességet.

Továbbra is követelmény lesz viszont, hogy a felhasználónak mindig látnia kell a járművét. Amennyiben a látótávolság 5 kilométernél kisebb, akkor tilos felszállni a robotrepülőgépekkel. Szintén tilos az egyes szövetségi államok határain való átrepülés. A CNBC szerint az új szabályozásnak köszönhetően a következő tíz évben 82 milliárd dollár többletbevétel keletkezhet és 100 000 új munkahely jöhet létre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!