Berta Sándor

Felismerhetők a hazugságok egy e-mailben

Vajon kideríthető-e, hogy egy szöveg megfogalmazója mikor téveszti meg a címzettet?

Stephan Ludwig, a Surrey Egyetem docense és Tom Van Laer, a Londoni City Egyetem Cass Üzleti Iskolájának marketingprofesszora egy újonnan kifejlesztett algoritmus segítségével több ezer e-mailt vizsgált meg és arra volt kíváncsi, hogy azok tartalma mennyire valós. A két kutató a nyelvi mintákat vette górcső alá. Mint kiderült, az, aki hazudik vagy erősen elferdíti az igazságot, írás közben akaratlanul is bizonyos szabályokhoz tartja magát.

Ludwig kiemelte: a legjobb úton haladnak afelé, hogy kiszámítsák azt, hogy egy szöveg megfogalmazója igazat írt-e vagy sem. Az algoritmusuk már most nagyon sok jelet képes azonosítani, amelyek rendkívül nagy valószínűséggel képesek rámutatni egy csalásra. Van Laer hozzátette, hogy alapvetően három különböző kommunikációs szintet vizsgálnak. Az elsőnél a szavak szintjén kutatnak. Ilyenkor az algoritmus azt nézi, hogy valaki milyen szavakat alkalmaz és mennyire tér el e szócsoportok normális használatától. A második szint az, hogy valaki miként építi fel a szövegét, míg a harmadik a stilisztika. Többek között azt is szemügyre veszik, hogy a szöveget író közvetlenül megszólítja-e a címzettet vagy sem.

Ludwig példaként említette, hogy a hazudozók kevesebb személyes névmást alkalmaznak és feltűnően gyakran egészítik ki a szövegeiket melléknevekkel. Ritkán írnak egyes és második személyben, de a címzett megszólításakor sokkal gyakrabban használnak olyan szavakat, mint a "keresni" vagy a "kiváló". Aki hazudik, az megpróbálja a szövegeit sokkal jobban megfogalmazni és az elektronikus levelek elemzésekor sokkal tudatosabban alkalmaz olyan szavakat, mint a "mert", az "így", a "ha", a "miért" és a "bár".


Nem kell hozzá hazugságvizsgáló

Aki valamit csak kitalál az nem igazán spontán módon ír. Azt ugyanis, amit leírt, a valóságban sosem élte vagy érezte át, így nincsenek azzal kapcsolatos emlékei sem. A hazug emberek megkísérlik minél nehezebbé tenni a lebuktatásukat, ezért nagy mértékben alkalmazkodnak a másik személy beszéd- és kommunikációs szokásaihoz. A két fél ráadásul folyamatosan idomul egymáshoz; minél intenzívebb és hosszabb egy e-mailes kommunikáció, annál nagyobb fokú ez az alkalmazkodás. Ez megfigyelhető mind a hasonló szavak és kifejezések alkalmazásában, mind a kommunikációs stílus tekintetében.

Nagyon finom különbségekről van szó, és a rendszert még meg kell tanítani arra, hogy vannak regionális eltérések az írott nyelvben. Vannak olyan személyek, akik második vagy harmadik személyben írnak magukról és az idegen nyelv használata is nehezítés lehet, mert ilyenkor mindenki más szavakat vagy szófordulatokat alkalmaz, mint az anyanyelv használata esetén. A szövegkörnyezet megértésében az algoritmus még gyerekcipőben jár, ennek ellenére a mindennapi e-mailek esetében már nagyon szép eredményeket értek el.

Van Laer hangsúlyozta, hogy a nagyon jól képzett rendőrök 54 százalékos valószínűséggel képesek felismerni, hogy a velük szemben lévő személy hazudik-e vagy sem. Ez azonban csak mindössze 4 százalékkal jobb arány a tisztán véletlenen alapuló döntéseknél. Az írott anyagok esetében ugyanakkor sokkal nehezebben szűrik ki a felhasználók a hazugságokat. Az ő algoritmusok viszont 60,02 százalékos pontossággal képes erre, annak ellenére, hogy csak a használt szavakat veszi figyelembe, a környezetet és a szerző pszichogrammáját nem. Az algoritmus nincsen tapasztalatokkal sem felvértezve. Amennyiben még az egyes személyekkel kapcsolatos háttérinformációkkal (a szöveget író neme, élettapasztalata, a közte és a címzett közötti kapcsolat stb.) is kiegészítik a rendszert, akkor elérhető a 70 százalékos felderítési arány.

Ludwig leszögezte, hogy az algoritmust alkalmazni lehetne akár a reklámok igazságtartalmának megvizsgálására és a cégek esetében a beszállítói ajánlatok ellenőrzésére. Nem szabad azt sem elfelejteni, hogy egy nagyon kényes területről van szó. Tanulmányok szerint átlagosan naponta több mint 200 valótlansággal szembesülünk, de ezek többsége egyáltalán nem rossz szándékú dolog, hanem csak egy bók vagy egy kis füllentés. De ha a hazugság már az emberi természet szerves része, akkor megpróbálhatnánk legalább egy kicsit jobban megérteni, hogy egyáltalán miért vezetjük meg egymást és mik ennek a jelei.

Van Laert érdekelné, hogy egyáltalán mi visz rá valakit arra, hogy hazudjon. De kutatni kellene azt is, hogy miért esik bele valaki egy hazug ember csapdájába és mit lehet tenni a megtévesztési manőverek átlátására. Korábban angol, német, svájci, bolgár, spanyol és kenyai szakemberek a Pheme európai uniós projekt keretében arra a kérdésre keresték a választ, hogy mennyire megbízhatóak a közösségi médián keresztül terjesztett információk. A tudósok a helyes információknak a hazugságoktól és félrevezető adatoktól való megkülönböztetésére többek között nyelvészeti és grafikus módszereket alkalmaztak, s azokat ötvözték a Big Data-elemzésekhez használt technológiákkal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Kergelez #15
  Ha lesz erről valaha egy tanfolyam, a reklámszövegírók jelentkeznek elsőre.
  Már régen nem cégnevűektől kapok spamot, hanem olyan emberektől, akik az ismerőseim lehetnének.
 • yamato41 #13
  Ugyanakkora hülyeség ez, mint a pszihomókus. Kicsit is intelligens ember játszadozni képes az ilyen nevetséges hülyékkel, simán megvezetik őket. F. testvér is szabadlábon van még, nem pedig bedugva valami elmegyógyba.
 • wraithLord #12
  Na és aki azért ír hülye stílusban, mert a lehető legudvariasabb és legtiszteletteljesebb formába próbálja meg beleerőltetni a mondanivalóját? :D

  Ez szerintem hülyeség, az ember a címzett kilététől függően váltogat több stílust, és mindegyik stílussal képes ferdíteni/hazudni is.
 • kvp #11
  "Nálunk a választás arról szol hogy kit NEM választunk, nem arról hogy kit választunk..."

  Altalaban az emberek probaljak a legkisebb rosszat valasztani, mert jo valasztas sajnos nincs. Ez vagy sikerul vagy nem. Mindenesetre a mostani ellenzeknek sikerult annyit hazudnia, hogy ketszer eleg volt ellenuk az, hogy nem mondtak semmit, azaz legalabb nem hazudtak. Igen tudom, hogy ez gaz...

  Az 54% az azt jelenti, hogy 4%-al jobbak mint a talalgatas. Persze ha 5% a hibahatar, akkor vicces az eredmeny.

  Visszaterve az algoritmusra, itt arrol van szo, hogy elemeztek egy csomo atveros spam-et es reklamot es ez alapjan felallitottak egy nyelvi mintat az adott nyelvre, amit jellemzoen gyakrabban hasznalnak az elemzett szovegekben. A kutatas egyik hiptezise az, hogy ezt a nyelvi mintat az emberek nem hasznaljak a hetkoznapokban, csak a hazugsagot tartalmazo levelekben. Ez vagy igaz vagy nem es az oka is tobbfele lehet, de ezeket meg egyelore nem vizsgaltak. Kutatni barmit lehet es ha kelloen szisztematikusan csinaljak akkor minimum egy ignobel is kijohet belole.

  ps: Az azert latszik, hogy az angol tudosok jellemzoen olyan kutatasi temakat valasztanak, amiknek a kivalasztasakor a legfontosabb az anyagi tamogatas felkutatasa volt.
 • lammaer #10
  Milyen igaz....

  Ismerősöm szokta mondani, a politika a hatalom megszerzéséről és megtartásáról szól.
  Úgy látom a választók elvárják hogy hazudjanak nekik, mert az igazat mondókat akik a valósággal szembesítik őket (azaz hogy mennyire vagyunk szarban) és próbálnak reális célokat bemondani nem választják meg, inkább azokat akik nagyot tudnak ígérni... (ezért nyer majd a kétfarkú legközelebb, mert ők örök életet és ingyen sört igérnek)

  Bár a mi országunkban még ez utóbi sem igaz, az utóbbi két választást úgy nyerte meg az aktuális párt hogy konkrétan nem mondott semmit. Sőt, kimondottan elzárkozott abból hogy mondjon vmit, még programja se volt. És ennyi elég is volt...

  Nálunk a választás arról szol hogy kit NEM választunk, nem arról hogy kit választunk...
  Utoljára szerkesztette: lammaer, 2016.09.30. 15:37:07
 • Jawarider #9
  Hogyan gondolnád kivitelezni ?
 • TokraFan #8
  Klasszikus pályázat- es támogatásVadász "kutatás". Mondjunk jo nagyot, jelen esetben "nagyon közel járunk ahhoz, hogy megállapítsuk egy levél tartalmának valódiságát", kozben tegyünk ugy, mintha valódi kutatás folyna "alapszintű, semmire se jo algoritmus",es mar lehet is menni kalapozni a lét az un. "vilagmegvalto kutatásra". Forintot nem ér az egész hülyeség.
  Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2016.09.30. 13:03:24
 • lycidas #7
  nagyon pongyola megfogalmazás az, hogy "54 százalékos valószínűséggel képesek felismerni"

  ha ez alatt lehet nagyon jó vagy nagyon rossz találgatás is...
 • tom_pika #6
  Pontosan! Ezért nem szabad rendőr kezére kerülni.
 • Polemius #5
  "a nagyon jól képzett rendőrök 54 százalékos valószínűséggel képesek felismerni, hogy a velük szemben lévő személy hazudik-e vagy sem"

  Körülbelül az esetek felében? Vagyis gyakorlatilag csak találgatnak.
  Ha ezek a felkészült rendőrök, akkor milyen lehet az arány a többiek körében? Kevesebb, mint 50%? Konzekvensen tévesen ítélnék meg, hazudik-e akivel beszélnek? Aki hazudik, annak bedőlnek, aki meg tényleg ártatlan, annak nem hisznek?
  Utoljára szerkesztette: Polemius, 2016.09.30. 08:42:49