Berta Sándor

Szabad szoftver a titkos e-mailezésért

A Werner Koch által készített Gnu Privacy Guard nevű szoftver lehetővé teszi, hogy az emberek világszerte biztonságosan levelezhessenek egymással.

Amennyiben valamelyik titkosszolgálat olyan e-mailt fog el, amelyet a Gnu PG segítségével titkosítottak, akkor komoly gondban lehet. A programot Koch 1997-ben készítette és tökéletes példa arra, hogy a pénz és a hatalom önmagában semmit sem ér az okosan felhasznált matematikával szemben. Pedig korábban úgy tűnt, hogy kénytelen lesz leállítani a projektet, ugyanis túl kevés támogatás folyt be.

A Gnu PG szabad szoftver, amelyet ingyen le lehet tölteni és továbbfejleszteni, de a fejlesztőnek szüksége volt és van támogatásokra. Ezek között volt a német kormány is, amely 600 000 eurót adott, az összeg azonban idővel elfogyott. Koch egyedül dolgozik és évente 32 000 eurót kap. Amikor feladta volna, akkor eszébe jutott Edward Snowden, aki bebizonyította, hogy mennyire fontos a szoftvere.

A Gnu PG számos operációs rendszert támogat, köztük van a FreeBSD, a NetBSD, a Mac OS X, az x86-os processzorokon futtatott Windows 95/98/NT/2000/ME/XP, ugyanakkor a szoftver a Windows 64-bites verzióit nem támogatja. A Gnu Privacy Guard 300 000 sor kódot tartalmaz, Koch folyamatosan ad ki hozzá frissítéseket és a hibajavításokat. Amikor egy amerikai újságíró cikket írt róla, egyetlen nap alatt több mint 100 000 euróhoz jutott. A Facebook évente 50 000 dollár támogatást ígért, éppúgy, mint a Stripe amerikai pénzügyi szolgáltató. A Linux Alapítvány már 60 000 dollárt átutalt neki. A pénzből új munkatársakat vehet fel és folytathatja a fejlesztést - az Amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) és a többi titkosszolgálat bánatára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #24
  Snowden szerint (is) az NSA és más amerikai titkosszolgálatok, esetleges külföldi segítséggel (pl. Five Eyes) folyamatosan lopnak ipari titkokat saját ill. amerikai cégek részére, emellett is folyamatosan megsértik a törvényeket, figyelnek ill. beavatkoznak olyan személyeknél, akik még gyanúba sem keveredtek terrorizmust tekintve.
  A Facebook, Google, Microsoft stb. adatgyűjtése egy az egyben az NSA adatgyűjtésének része.
  A manipulálás - jól mondod - mára alap a reklámiparban is, de a politikában és háborúkban méginkább.
  Izraelnek pl. ideológiai alapon az egész világra kiterjedő profi és amatőr hálózata van, összefonódva a Five Eyes-szal és a fősodratú médiával. Ugyanis - több újságíró szerint is - a CIA kontrollálja a vezető híreket a vezető hírügynökségeken, újságban, televízióban, interneten, a világ jelentős részén.
  Az óriáscégeket nem lehet elválasztani a politikától.. sajnos, maga a kapitalista rendszer is a politika vagy inkább az afölött álló globális maffia befolyása alatt van.
  Ezek mára nem csak spekulációk.
 • senki687 #23
  Szerintem itt 3 különböző dolgról beszélsz.

  1, Terroristákat kiszűrő csoport.
  2, Vannak hacker csoportok, amelyek üzleti titkokra vadásznak.
  3, Facebook, Google, stb legálisan gyűjt információkat reklám céllal.

  Én az 1-es pontról beszéltem. Jó esetben teljesen független az 1 és a 2-es pont egymástól. Ha mégsem, azt Te sosem fogod tudni se bizonyítani, se cáfolni, csak feltételezésekre alapozhatsz. Oké, azt mondod nem bízol bennük. Ha megnézed figyelmesen a 3 hozzászólás 2. mondatát, akkor láthatod, hogy nekem is ugyan azzal van bajom, mint neked, csak burkoltabban fogalmaztam.

  A 2-es pontban lévők a közvetlen károkozás mellett közvetett kárt is okoznak, aminek hatására az 1-es csoport ellen lázongani fognak az emberek. Ez pedig nagy hiba. Emellett erre érdekükben áll rájátszani a terroristáknak is.

  Rossz az irány, nem az 1-es csoport munkáját kell megnehezíteni, hanem a tagjaik megbízhatóságára odafigyelni.

  A 3. dolog, amiről beszélsz az teljesen más. A mainpulálástól nem lehet menekülni. Hiába olvasol utána pl. fórumon, hiába kérdezed meg az ismerőseid, barátaid, úgy vernek át a reklámszakemberek, ahogy tanulták. Az ellen az elbújás, az elzárkózás, a tiltás nem segít, úgy is megtalálják az embert valamilyen úton. Érdemes inkább utána olvasni a trükkjeiknek, hogy időben felismerjük, mikor épp milyen trükkel próbálkoznak megtéveszteni. Ha ezek tudatosulnak, már mindjárt nem lesznek annyira hatékonyak. De a legfontosabb, hogy mindig gondolkodjon az ember, mielőtt valamire rábeszélhetnék.
 • bdzsana #22
  "Pontosan, mert az emberek megremulnek, hogy "huuu, most aztan mi lesz... holnaptol itt a vilagvege... tenyleg jojjon akkor mar inkabb a szelsojobb". Ellenben ha azt mondjak nekik, hogy ez mar 10+ eve megy, akkor belegondolnak, hogy mivel ez eddig is igy volt, ezert ezutan sem fog valtozni az eletuk."

  Pont ez a két véglet ami nem játszik, illetve nem kellene, hogy megvalósuljon. Tény, hogy ezek nagyon súlyos dolgok ezért erről minél többet kell beszélni, és mindent meg kell tenni, hogy ez változzon.
  Viszont az is igaz, amit említettél is, hogy a hibát nem egy még nagyobb hibával kellene javítani.
 • bdzsana #21
  "De szerintem a CIA-t, NSA-t, meg a hasonlókat nem érdeklik sem az üzleti tikaid, sem nem fognak visszaélni a bankszámláddal, sem azzal, hogy hányszor és kikkel csalod meg a feleséged. Ha meg az egész világot megrengető titkaid vannak, akkor kerüld el az internetet, használj zárt rendszert. Szóval nem igazán érzem gondnak."

  A kiszivárgott anyagok szerint, de. Igenis érdeklik az üzleti titkok, és fel is használják azokat, illetve előszeretettel használják az megszerzett anyagokat a célszemély tönkretételére.
  Nem beszélve arról, hogy a megszerzett adatok alapján sokkal jobban mérhetőek/megismerhetőek az emberek.
  Mérhetnek pl. pillanatnyi közhangulatot egy esemény előtt és után. Minél jobban megismernek téged, annál jobban képesek manipulálni.

  Ott van például a google, olyan dolgokat reklámoz, ami téged érdekel. Ezzel speciel nekem nincs semmi bajom, de ugyanígy manipulálhatna politikai propagandákkal is. Megkeresi a gyengém, és akármilyen okosnak hiszem magam, simán hatással lehetnek rám és a gondolataimra.
  Utoljára szerkesztette: bdzsana, 2015.02.21. 18:09:06
 • Tetsuo #20
  Én a GrayFishről beszéltem, valószínűleg a cikk is erre utalt. Arról a kuruc sem tehet, hogy az origónál nem tudják a nevét. ;-)
  Te persze érdemben megint nem szólsz hozzá. Téged nem a cikk témája érdekel, hanem a formája - mint mindig.
 • T2k #19
  Fiam, te olyan naív/setét vagy hogy arra nincs is szó. Az ilyen birkák láttán könnybe lábad a szemük a hüllőknek a meghatódottságtól, pont ilyen birkákról álmodtak mindig is, ezeket lehet a legegyszerűbben rabszolgaságban tartani mert olyan hülyék hogy még örülnek is ennek sőt még harcolnak is érte!
 • Papichulo #18
  Ráadásul - természetesen - félreértelmezted, ugyanis az új tényleg új.

  "EquationDrug: ,[...] It is one of two Equation Group malware platforms to re-flash hard drive firmware and use virtual file systems to conceal malicious files and stolen data.
  [...]It was introduced in 2002 and was phased out in 2013 in favor of the more advanced GrayFish." (forras)

  Hogyan lenne uj, amikor 2002-ben mar letezett es 2013 ota mar nem is hasznaljak? Raadasul a forrasban sincs benne az "uj" szo, csak az altalad linkelt valtozatban.

  A szerkesztőség nem ír IT-cikkekket, nincs rá kapacitása

  Valoban, ok inkabb a rasszizmusra koncentralnak...
  Utoljára szerkesztette: Papichulo, 2015.02.21. 09:03:04
 • Tetsuo #17
  Csak te rémülsz meg. Ráadásul - természetesen - félreértelmezted, ugyanis az új tényleg új. 2013-ig fejlesztették a szoftvert, aminek eddig több verziója bukkant fel és a legújabb lehetőségeiről ír a cikk.
  Másrészt a kuruc olvasók egy részét ténylegesen veszélyeztetik az efféle kémprogramok, ezért lényeges, hogy tájékoztatva legyenek (egyre inkább!).
  A szerkesztőség nem ír IT-cikkekket, nincs rá kapacitása, ugyanis önkénes alapon ill. adományokból működik a hiánypótló és mára nélkülözhetetlen weboldal, egy kis reklám rásegítésével.

  Ismételten bebizonyítottad, hogy egy destruktív [email protected]ó vagy, aki csak trollkodik és a cikkekhez nem szól hozzá, leginkább terel, mindig ugyan azt a demagóg ideológiát tolva... hál'Isten nagyon bután, így keveseket tudsz félrevezetni. ;-)
 • Jakuza1 #16
  Mert nala nem szamit es felmento korulmeny, ha mar regota csinaljak. A bohocja. :)
  Kivancsi lennek ha mindennap feljarna hozza valaki regota par sallert kiosztani neki, akkor mit szolna. Biztos ott is harsanyan kiabalna, hogy uss-uss felmentelek, ugyis mar regota csinalod. :)
 • Yagami #15
  "De ha ez a megközelítés neked nem tetszik, maradhatunk annál a verziónál is, hogy az erősebb kutya b... Mindegy mit csinálsz, ha a fejed tetejére állsz, akkor is így lesz. Melyik a jobb hozzáállás ez vagy az előbbi?"

  Nos, talán itt lenne az ideje, hogy megforduljon a kutya szerepe...vagy ez az opció ugye már elő sem bukkan, mint gondolat a mai világban.