Berta Sándor

Levelezési szigorítások a német cégeknél

A német nagyvállalatok harcot hirdettek munkatársaik állandó elérhetősége ellen.

Az elmúlt években elmosódtak a határok a munkahely és a magánélet között. Gyakori, hogy az alkalmazottaknak még a nyaralásuk közben is céges e-maileket kell megválaszolniuk. Ez egyre több embernél okoz stresszt és jelent egészségügyi kockázatot. Nem véletlen, hogy a német vállalatok igyekeztek fellépni a jelenséggel szemben. Az Evonik esseni energiacég egy évvel ezelőtt hirdette meg az e-mail stopot. 2013-ban 21 000 dolgozó 17 000 mobil eszközzel volt ellátva és a számukra új szabályokat vezettek be. A vállalat egyik szóvivője most közölte, hogy a koncepció bevált.

A Volkswagen már 2011 augusztusában lépett, amikor az üzemi tanács bevezette a digitális szabad estét. A céges okostelefonokon kizárólag reggel 7 és este 18 óra 15 perc között jelennek meg az e-mailek. Christoph Niessner, az üzemi tanács szóvivője szerint a megoldás működik, és eddig alig volt negatív hatással a vállalati folyamatokra. Markus Schlesag, a Volkswagen szóvivője közölte, hogy a menedzserekre nem vonatkozik a szabályozás, de a főnökök és az alkalmazottak számára így is jelzés értékű, hogy tartsák tiszteletben a pihenőidőt.

A Daimler első lépésként minden munkatársa számára lehetővé tette, hogy a nyaraló dolgozók kitörölhessék az e-mailjeiket. Sabrina Schrimpf, a Daimler szóvivője kiemelte, hogy emellett ügyelnek rá, hogy senki se dolgozzon naponta 7-8 óránál többet. A Deutsche Telekom 2010-ben olyan irányelveket fogadott el, amelyek értelmében a menedzserektől nem várják el, hogy a nap minden órájában elérhetőek legyenek. Az elektronikus leveleket nem kell a nyaralás vagy a szabadidő alatt feldolgozni, s szintén nem várható el senkitől, hogy az e-mailekre munkaidőn kívül válaszoljon. Az irányelvek nagyszerűen teljesítenek itt is.

A Continentalnál a Connext nevű közösségi platformot alkalmazzák az információk és a dokumentumok online megosztására, így az alkalmazottak bármikor elérhetik azokat. Németországban a jövőben törvényben tiltanák a munkaidőn túli elérhetőséget és a politikusok igyekeznek szövetségi szinten fellépni a pszichikai megbetegedések ellen. Korábban az Atos Origin francia informatikai cég úgy döntött, hogy száműzi a belső e-mailezést és a ZeroMail projektjet kiterjesztette Németországra is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!