Berta Sándor

Stresszt okoznak az e-mailek

Egyre több jel mutat arra, hogy az elektronikus levelek komoly stresszt okoznak.

Minden harmadik amerikai felhasználó nem akar lemondani az e-mailről és minden harmadik tengerentúli alkalmazott kész 15 percen belül megválaszolni a neki küldött elektronikus leveleket. Ezek után nem lehet csodálkozni azon, hogy folyamatosan nő azoknak a száma, akik úgy érzik, hogy elmerülnek az e-mailek áradatában. Az online üzenetek pedig stresszt okoznak, ezt derítette ki Kostadin Kushlev és Elizabeth Dunn, a Brit Columbia Egyetem két munkatársa.

A két szakember által szervezett önkéntes teszt keretében 124 felhasználó egy héten keresztül csak naponta háromszor kérdezhette le az e-mailjeit. Egyébként kerülniük kellett a postafiókjuk használatát és minden, az új üzeneteket jelző értesítési funkciót ki kellett kapcsolniuk. A második héten viszont olyan gyakran kellett lekérdezniük az elektronikus leveleiket, amennyire csak lehetséges volt. Folyamatosan figyelniük kellett a postafiókjukra és minden értesítési funkciót aktiválniuk kellett.

Minden egyes nap 17 órakor közölniük kellett, hogy miként érzik magukat, idegesek-e, stresszelnek-e vagy boldogok-e. Az eredmény: az első héten mindenki jobban érezte magát, boldogabb volt és jobban tudott koncentrálni. A második héten ennek az ellenkezője volt a jellemző. A kutatók szerint az elsődleges probléma az, hogy minél többször nézzük meg az e-mailjeinket, annál gyakrabban szakítjuk meg valamelyik másik tevékenységünket és az egyes folyamatok közötti állandó váltás kimerít bennünket. Minél inkább fáradtak vagyunk, annál hamarabb elvonja bármi a figyelmünket és annál többször ellenőrizzük az elektronikus leveleinket. Ez egy ördögi kör. Ráadásul minél fáradtabbak vagyunk, annál kevésbé tudjuk kontrollálni az érzelmeinket.

A Német Szövetségi Munkavédelmi és Munkaegészségi Hivatal májusban megállapította, hogy az európai uniós tagállamban évente több mint 16 milliárd euróra tehetők a kiemelkedő e-mail forgalom miatti károk. Utóbbiak egy része az alkalmazottak pszichikai leterhelésére vezethető vissza. Nem csoda, hogy számos német cégnél vezettek be levelezési szigorításokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!