Berta Sándor

272 millió e-mail fiók adatai találhatók meg orosz fórumokon

A legújabb adatlopási ügyben a legfontosabb szolgáltatók is érintettek.

Alex Holden biztonsági szakértő, a Hold Security alapítója arról számolt be, hogy a Mail.ru, a Gmail, a Yahoo! Mail és a Hotmail rendszerébe tartozó 272,3 millió e-mail fiók adatai férhetők hozzá orosz fórumokon. Az információk között vannak felhasználói nevek és jelszavak. Holden eddig a legnagyobb adatkiszivárgási ügyeket vizsgálta, amelyekben többek között az Adobe, a JP Morgan és a Target volt érintett. A legújabb esetre úgy derült fény, hogy a Hold Security szakértői egy fiatal orosz hackert figyeltek meg, aki online fórumon lopott adatokat kínált eladásra. Az adatcsomagok 1,17 milliárd fájlt tartalmaztak.

Az e-mail fiókok közül 57 millió köthető a Mail.ru-hoz, további 40 millió a Yahoo! Mailhez, 33 millió a Hotmailhez és közel 24 millió a Gmail rendszeréhez. Az ügyben érintettek német és kínai e-mail szolgáltatók is. A Mail.ru-nak tavaly év végén 64 millió aktív felhasználója volt. Holden elmondta, hogy az adatokat már többször használták, ami annak tükrében nem csoda, hogy a fiatal hacker gyakorlatilag mindenki számára felkínálta azokat. Az illetőt nem a pénzszerzés motiválja, az egyes csomagokért ugyanis kevesebb, mint 50 rubelt (egy dollárt) kért. Sokkal fontosabb volt neki az, hogy a megfelelő online fórumokon számos pozitív visszajelzésre tegyen szert.

Magyina Tajupova, a Mail.ru szóvivője azt nyilatkozta, hogy társaságuk jelenleg is vizsgálja, hogy a felhasználói nevek és jelszavak még használatban vannak-e vagy sem. Tajupova hozzátette, hogy attól függően, hogy mit találnak, tájékoztatni fogják a felhasználókat. A Microsoft viszont jelezte, hogy az ellopott online adatok sajnos valósak és megfelelő biztonsági intézkedést tesz azért, hogy felkutassa az érintett e-mail fiókok tulajdonosait. A társaság segíteni fog az érintett személyeknek abban, hogy visszaszerezzék az ellenőrzést az e-mail fiókjuk felett. A Yahoo! és a Google ugyanakkor még nem kommentálta az esetet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #1
    A kuruc.info már közel egy hete hírt adott az esetről. Sg, sg...