Berta Sándor

A Szilícium-völgyben sincs kolbászból a kerítés

A magasabb bérek és az alacsony munkanélküliség csupán az érme egyik oldalát jelentik.

A Szilícium-völgy az olyan óriások szülőhelye, mint az Apple, a Cisco, a Facebook, a Google, a Hewlett-Packard, az Oracle vagy a Tesla. A legtöbb társaság központja San Francisco és San José között félúton van. Utóbbi települést annak ellenére gyakran elfelejtik, hogy Kalifornia harmadik legnagyobb városa és az Amerikai Egyesült Államok tizedik legnagyobb metropolisza. San José számos problémával küzd. A település a felemelkedőben lévő vállalatok kiszolgálószemélyzetének alvóvárosaként funkcionál, és nem sok pénzt lát az óriáscégek nyereségéből, azok ugyanis többnyire máshol fizetik a társasági adójukat. A legtöbb vállalat ráadásul nem igazán törődik az alkalmazottai lakáshelyzetével, a nagy kereslet miatt viszont az ingatlanárak az egekbe szöktek mind San Francisco, mind San José esetében.

A város lakosságának közel egyharmada, 300 000 ember él a szegénységi határ alatt, annak ellenére, hogy a munkanélküliségi ráta alacsony. A dolgozói szegénység oka, hogy a lakosok jelentős része minimális összegért dolgozik vagy az IT-konszerneknél vagy takarítási és gasztronómiai szolgáltatóknál, illetve különböző beszállítóknál. A helyi minimálbér óránként 10,30 dollár, ami ugyan több az átlagosnál, de a bérleti díjak országos viszonylatban is kiemelkedően magasnak számítanak. Amennyiben emelnék a minimálbért, akkor viszont sokuk bére a hivatalos országos szegénységi küszöb fölé emelkedne, így elveszítenék a kapott kedvezményeiket és támogatásaikat.


San José az elmúlt időszakban komoly befektetési programot indított és az ingyenes WLAN-eléréseknek köszönhetően a gyerekek és a fiatalok esélyt kapnak az előrelépésre. A szélessávú internethozzáférések ára jelenleg 80 és 120 dollár között van havonta, ezt sokan nem engedhetik meg maguknak. Hatalmas probléma továbbá a közlekedés: az Amerikai Egyesült Államok egyetlen más területén sincsenek akkora dugók, mint a Szilícium-völgy és San Francisco környékén. Az utak és a tömegközlekedés egyaránt túlterheltek, ezért a teljes régiót lefedő kötöttpályás közlekedés kiépítését tervezik 2025-re.

Az etnikai integráció szintén komoly gondokat okoz. A lakosok egyharmada ázsiai, másik egyharmada latin-amerikai, míg a fennmaradó egyharmada fehér, afroamerikai csak kevés van. Viszont a helyiek 80 különböző nyelvet beszélnek, a lakók 40 százaléka bevándorló. A város vezetői azonban erre a dologra lehetőségként és nem problémaként tekintenek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Amergin #2
    Mi is "lehetőségként" tekintünk az itt élő rejtett erőforrásokra már vagy 600 éve...
  • Agamemnon #1
    És az átlag lakás ár elérte az 1 millió dollárt is...