Berta Sándor

Startupok - a törvénysértő működés vonzó az ügyfeleknek

A sikeres IT-vállallkozások titka részben a lázadó magatartásuknak köszönhető.

A megosztáson alapuló gazdaság (sharing economy) keretében működő startupok egy része gyakran konfliktusba keveredik a törvénnyel. Ez javítja az imázsukat az ügyfelek szemében - derült ki a Hohenheimi Egyetem tanulmányából.

Az ügyfelek szeretik, ha a megosztáson alapuló gazdasághoz tartozó cégeknél anarchia van, különösen akkor, ha a megszegett törvényt illegitimnek tartották - ezt állapította meg dr. Marion Büttgen professzor és Matthias Steinert. A két tudós egy online kísérlet keretében egy fiktív autómegosztó vállalat életében bekövetkező helyzetek elé állított 650 önkéntest. Az eredmények segíthetnek megfejteni, hogy miért annyira sikeresek az olyan startupok, mint az Uber vagy az Airbnb.

A kísérlet során bebizonyosodott, hogy az anarchikus vállalati viselkedés esetén a kísérletben résztvevők inkább készek voltak az adott ajánlat használatára, mint amikor az adott fiktív piaci szereplő korrekt módon, a törvényeket betartva viselkedett. Dr. Marion Büttgen professzor hozzátette, hogy ez a hatás csak erősödik, ha az emberek úgy ítélik meg, hogy az adott jogszabály vagy előírás illegitim.

Egy olyan társaság viszont, amely túlzottan adakozó és például szívén viseli a keveset keresők problémáit, már egyáltalán nem volt a résztvevők számára vonzó és másoknak nem is ajánlották tovább. Ennek ellenére kiderült, hogy mind az előírások betartása, mind az anarchikus magatartás kifizetődő lehet és gazdasági sikereket eredményezhet, igazán forradalminak és lázadónak azonban az anarchikus startupokat tartották a felhasználók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #3
    Van par tenyleg innovativ ceg, ezek altalaban eladas es felvasarlas nelkul kinovik magukat nagyvalalatta. Aztan vannak a torvenyi kiskapukat vagy torvenyszegest kihasznalok, ezek akar jol is hozhatnak, csak kerdes meddig. A harmadik es egyben leggyakoribb a csalo ceg, amibol a legveszelyesebb ahol a vezetok hisznek is a cegben, mert ott nehezebb kiszurni az ertektelenseget. Altalaban a meg most veszteseges de fejlodik leiras ami trukkozest jelent. A tenyleges erteket pedig mindig a mar befektetett toke es a mar megtermelt ertek alapjan kell nezni, soha nem a virtualis, felszorzott ertekbecsles vagy a novekedesi becslesek alapjan.
  • Sir Cryalot #2
    Hát amikor épp nincs IPO akkor nem a széles publikumot húzzák le hanem a globálcég részvényeseit.

    a'la facebook meg a microsoft n+1 "befektetése"
    Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2016.08.13. 18:43:10
  • Sir Cryalot #1
    Úgy hízlalják őket mint a disznókat, hogy amikor eljön a tőzsdérelépés nagy napja, minél meredekebb növekedési potenciál látsszon, és ha sikeres a részvénykibocsájtás az azt jelenti hogy működött az exit stratégia, ezek igazából nem vállalkozások hanem egy nagyvolumenű "confidence trick" .

    Az a tragédia mikor nem lehet IPO-re váltani a szokásos dumát, mert épp nem működik a "confidence trick" . Viszont az éppúgy exit nekik mikor valami globálcégbe olvasztják be.
    Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2016.08.13. 18:34:09