Berta Sándor

A közlekedés a Szilí­cium-völgy legna­gyobb problémája

Ugyan a régióban szinte naponta találnak fel valami fontosat, mégsem tudják megoldani a közlekedési problémákat. Az Amerikai Egyesült Államok egyetlen más területén sincsenek akkora dugók, mint a Szilícium-völgy és San Francisco környékén. Az utak és a tömegközlekedés egyaránt túlterheltek.

A 38 éves Brandon már régóta a Szilícium-völgyben dolgozik, otthona Mountain View, ahol a Google központja is található. Nemrég azonban munkát kapott a lakásától 60 kilométerre fekvő San Fransiscóban egy startupnál. A költözés számára szóba sem került, mert a nagyvárosban sokkal drágábban tudott volna csak lakást bérelni, így maradt az ingázás. "Már mindent kipróbáltam. Az autóval reggel 5 órakor kell elindulni, ha el akarjuk kerülni a dugókat. A vonatok zsúfoltak és nincs rajtuk WiFi. San Fransisco pályaudvaráról nincs buszjárat a startup irodáihoz, ezért most megpróbálom az Ubert" - foglalta össze a helyzetet a szakember.

A kerékpárok nem jelentenek megoldást, ugyanis a kétkerekűben a helyiek nem hisznek, így a dugókban ácsorgás mellett maradnak a buszok, mint alternatíva. A nagy konszernek (Google, LinkedIn, eBay, Yahoo! stb.) saját buszvállalkozásokat üzemeltetnek, ezek járatai ingyenesek. A Google tulajdonában van jelenleg például az USA legnagyobb magán busztársasága. Ugyan a buszok lassúak és sokszor ugyanúgy a dugóban állnak, de van a fedélzetükön WLAN-hozzáférés, így a programozók, adatelemzők, közösségi médiaszakértők és szoftverfejlesztők utazás közben is dolgozhatnak, megnézhetik az e-mailjeiket.


A helyzet a közeljövőben romlani fog. Az Apple például már most 25 000 alkalmazottat foglalkoztat, de a Google és a Facebook is tovább növekszik. Ez több tízezer újabb autó megjelenését eredményezheti. Végül egy érdekes adalék. A Redditen valaki kiszámította, hogy még azzal is jobban járna, ha nem San Franciscóból járna be a Szilícium-völgybe, hanem Las Vegasból, repülővel. Utóbbiban jóval alacsonyabbak a lakásbérleti díjak, melyen havonta átlagosan 1124 dollárt takaríthatna meg, arról nem is beszélve, hogy az élet is sokkal drágább a partmenti városban. Egy repülőút 90 percig tart, ugyanennyi időt tölt el jelenleg is a dugóban araszolva.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • e98ff #4
    És nem lehet egy órát kibírni wifi nélkül? Vagy másfelet? Saját mobil net nem játszik?
  • jovokutato #3
    Megvan,hogy a Google miért fejleszti a robotauto-t..
    De azt nem értem,hogy miért nem tesznek wifi-t a vonatokra?
  • Zenty #2
    Miert nem indítanak több vonat járatot wifivel..
  • norbre #1
    "Egy repülőút 90 percig tart, ugyanennyi időt tölt el jelenleg is a dugóban araszolva."

    + check in, reptérre kijutás, reptérről kijutás?