Berta Sándor

Elkerülhetetlen a gyárak és az energia-rendszerek hálózatba kötése

Az automatizálás egyre jobban elterjed, de az emberekre továbbra is fontos szerep fog hárulni.

"Kibernetika a modern energetikában és a gyártórendszerekben" címmel tartottak technológiai fórumot Tirolban, ahol a címben szereplő téma körüli problémákat vitatták meg. A felszólalók szerint a gyárak és energiarendszerek hálózatba kötése elkerülhetetlennek tűnik. A kinyert adatokból a cégek optimalizálhatják a különböző folyamataikat, ezáltal hatékonyabban dolgozhatnak majd. Ellenőrizhetők lesznek a gyártási eljárások, a hálózatok elemeinek minősége, a fogyasztás, valamint az egyes alkatrészek elhasználódásának mértéke. A jövőben tömegesen lehet majd személyre szabott termékeket készíteni, míg az áramhálózatokat szenzorokkal és vezérlőmodulokkal szerelhetik fel, így megfelelhetnek a jövő kihívásainak.

Az álmok szépek, de Dawn Tilbury, a Michigani Egyetem kutatója szerint rengeteg kihívással küzd az ipari automatizáció bevezetése. "Sok vállalat régi gépekkel dolgozik, mégis magas minőségű és nagy profitot hozó termékeket készítenek. Ezeknél a cégeknél nehéz megindokolni a drága új beszerzéseket, amelyek lehetővé tennék az olyan számítógépes technológiák használatát, mint a Big Data vagy a felhőkörnyezet. Az új fejlesztések közül sokat csak az új gyárakban alkalmaznak és gyakran kérdéses, hogy ez kifizetődő-e. Az ilyen üzemekben mindig lehetnek meglepetések, például, ha az automatizálás nem úgy működik, ahogy kellene. Ez gyakran arra vezethető vissza, hogy a használt rendszer egy olyan környezeti modellhez kapcsolódik, amely pontatlan vagy nem teljes. A gyakorlatban nem lehet mindent előrejelezni vagy kiszámítani."

Biztató, hogy a kutató szerint az emberek is biztonságosan integrálhatók ezekbe a termelési folyamatokba. "Számos gyártórendszerben egymás mellett dolgozhatnak a robotok és az emberek. Az autóiparban már létezik ilyen együttműködés. Néhány munkahely biztosan el fog tűnni, ahogy a múltban is történt ilyesmi, ha új technológiákat vezettek be. De a gyártórendszeren belül az emberek találják majd ki, hogy miből mekkora mennyiséget, milyen áron és minőségben készítsenek el. A dizájn még mindig kreatív része a teljes folyamatnak és nehéz automatizálni. Az optimalizáló algoritmusok gyakran megtalálhatják a legjobb megoldásokat, de az embereknek kell meghatározniuk a keretfeltételeket" - jelentette ki Dawn Tilbury.


A kritikus infrastruktúrákat vezérlő komplex rendszerek kapcsán a szakember kiemelte, hogy a biztonság minden rendszernél kihívást jelent és ez független attól, hogy automatizált vagy nem automatizált hálózatról van szó. Minden bizonnyal lehetetlen teljesen biztonságos rendszert kiépíteni, ezért jó biztonsági protokollokra van szükség, és ezért fontos, hogy a hálózatok felismerjék a hibákat és a támadásokat. Annak ellenére, hogy az adatok manipulálhatók, nehéz megtéveszteni a fizikát, s a kritikus infrastruktúrák a fizikai törvények alapján épülnek fel. Az energiaellátást 100 százalékban automatizálni lehet majd, de az emberek mindig szerepet fognak játszani a folyamatokban, például meghatározhatják, hogy melyik funkciót kell optimalizálni.

"Már most is vannak robotpilóták a repülőgépekben és néhány vonatban, hamarosan a teher- és a személyautókban is lesznek ilyen megoldások. Miután a legtöbb baleset hátterében emberi hibák állnak, így az automatizált gépkocsik idővel biztonságosabbak lesznek. Talán az ilyen járművek már ma is biztonságosabbak a hagyományos társaiknál, de még nem áll rendelkezésre elég adat vagy kísérlet ennek alátámasztására. Az Amerikai Egyesült Államokban hetente több mint 600 ember hal meg közúti balesetekben, ami olyan, mintha egy 747-es Jumbo zuhanna le. Viszont a jogrendszernek és a biztosítási szektornak biztosan némi időbe telik majd, amíg alkalmazkodik az új technológiához." - hangsúlyozta végül a Michigani Egyetem kutatója.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • end3 #9
    Az internetes hálózatba kötést, "felhősítést" két fő érdek motiválja. Egyik sem termelő vállalatoké.

    1. A kormányok és a gazdaságot irányító szervezetek állami szinten akarják optimalizálni a termelést, maximalizálni a beszedhető adókat. Ehhez valós idejű kontrollra van szükség, és a teljes gazdaság egyidejű monitorozására.

    2. Azok a multinacionális mammutcégek, akik a világ minden országában jelen akarnak lenni, és szerepük és gazdasági érdekeik szerint egyben világhatalmi törekvések támogatói is, saját monopolhelyzetük biztosítására és maximalizálására.

    Mind a két lehetőség szembe megy a piacgazdaság elveivel, az egészséges gazdasági versenyszituációval, és kiszolgáltatottá teszi a kisebb, gazdasági, politikai, katonai erőfölénnyel nem rendelkező országok gazdaságait és ezzel együtt végső fokon a társadalmait is.

    (A "felhősítés" látszólag segíti a világgazdasági munkamegosztásban való optimálisabb részvételt, de valójában a végleges kialakulását követően világméretekben konzerválni fogja a cégek között meglévő versenyképességi különbségeket. Elsőre hiába tűnik úgy, hogy világszinvonalú technológiához fér hozzá a hálózat segítségével és használatával egy cég, valójában ez csak gyorsítja unformizálódását a termelésben résztvevő hasonszőrűekkel együtt, elveszítve minden előnyét a termelésben, amit a decentralizált "ötletelés" és a helyi komparatív előnyök biztosítanának számára.)

    Utoljára szerkesztette: end3, 2017.06.19. 09:24:44
  • EnxTheOne #8
    Jövőben nem is kell annyi munkahely, mert nem is lesz annyi ember.
    Google szerint nálunk egy nőre 1,4 gyerek jut.
    Vagyis kevesebb gyerek születik mint amennyi ember meghal. (összes fejlett ország bőven 2 alatt van, csak néhány közelíti meg a stagnálási szintet)
    Ez kb ~25% csökkenés generációnkért.
    Csak lepratelep országokban van túlnépesedés.

    Olcsó munkaerőre szükség van, amire két megoldás van.
    1.
    Robotok. Mondjuk itt valami +adót lehet hogy be kéne majd vezetni. Illetve az is az előnye hogy így vissza lehet hozni a termelést az adott országba, foxconn robotok nem dolgoznak olcsóbban mint az európai robotok :D
    Hátránya hogy MI az nincs, és csak olyan munkára képesek amit letudnak programozni, ahol pár lépést/folyamatot ismételnek vég nélkül.


    2.
    Tömeges bevándorlás. Elég sok kell ha szinten akarjuk tartani a népességet.


    Én inkább a robotokra szavaznék hosszú távon.
  • gforce9 #7
    Minden élcelődés nélkül, te hogyan képzeled az eltűnő munkahelyek jelentette problémát megoldani, amit tetéz az elöregedő társadalom is? Mert az tudom, hogyha valaki megemlíti az alapjövedelem szót az hülye és kész az általános felfogás szerint. De mi lesz akkor a megoldás a nagyon is valós problémára? Kreatív munkára viszonylag az emberek kis százaléka képes a szolgáltatások piaca is erősen telített.
  • molnibalage83 #6
    Nem tudom, hogy kvp vagy a te kommented -e a viccesebb...
  • M2 #5
    Alapjövedelem
  • kvp #4
    Igen, a kapitalizmus szamara idealis eset amikor egyaltalan nincsennek munkasok es a gepek csak a tokesek szamara termelnek az o eletukhoz szukseges termekeket, mivel ez biztositja a limitalt eroforrasok mellett a legnagyobb luxust. A tobbiek meg elmehetnek ahova tudnak.

    A gyakorlatban anno azert adtak enni a rabszolganak, hogy ne haljon ehen es tudjon dolgozni. A szabadoknak ennel tobbet kellett biztositani, hogy ne lazadjanak fel es segitsenek elnyomni a rabszolgakat. Az ipari forradalom idejen mar nem voltak rabszolgak, helyettuk lettek a munkasok, akiket hasonloan csak annyira latnak el (fizetnek meg), hogy tudjanak dolgozni es ne lazadjanak fel. Minel ertekesebb valakinek a munkaja (orvos, mernok, stb.), jellemzoen annal jobban megfizetik.

    A technika fejlodesevel az also munkasosztaly feleslegesse valhat, mint ahogy a munkanelkuli retegek mar most is azok. A kerdes, hogy a tokesek eltartjak-e oket azert hogy ne lazadjanak fel vagy megszabadulnak toluk. A szomoru, hogy ebbe nekunk (az atlagos lakossagnak) egyre kevesebb beleszolasunk van, raadasul egyre szelesebb reteg kerul a folosleges kategoriaba.
  • Akva #3
    "Néhány munkahely biztosan el fog tűnni, ahogy a múltban is történt ilyesmi, ha új technológiákat vezettek be. De a gyártórendszeren belül az emberek találják majd ki, hogy miből mekkora mennyiséget, milyen áron és minőségben készítsenek el."

    Persze, de ezt 1-2 ember is ki tudja találni, a többi meg munkanélküli lesz.
  • gemihu #2
    Elkerülhetetlen, de csak mert,ha egyik elkezdi, akkor a másik hátrányba kerül. Egyébként ha eleve nem szabadna az egész világon, akkor nem így lenne.
  • gforce9 #1
    "energiarendszerek hálózatba kötése elkerülhetetlennek tűnik"

    Nem tudom melyik bolygón él ez. Lényegében csak azt nem törték fel eddig, amit nem akartak. Kritikus rendszert netre tenni? Ehhez csak gratulálni tudok.