Berta Sándor

Magasabb adóval sújthatók az e-könyvek

Az EU szerint normális, hogy eltér egymástól a nyomtatott és az elektronikus kötetek adókulcsa.

Julianne Kokott, az Európai Bíróság főtanácsnoka állásfoglalásában azt írta, hogy semmilyen akadálya nincs annak, hogy az elektronikus alkotásokra magasabb adó vonatkozzon. Ugyanakkor a dokumentum csupán ajánlás, egyáltalán nem kötelező megfogadni az abban foglaltakat.

A digitális kiadványokhoz és újságokhoz nincs szükség papírra és a felhasználók akár néhány másodperc alatt letölthetik azokat. Ezen elektronikus művek e költségek elmaradása miatt elméletben olcsóbbak a nyomtatott társaiknál. Nos, mint kiderül az indoklásból, pont emiatt sújthatók magasabb adókulccsal is.

Julianne Kokott úgy ítélte meg, hogy a nyomtatási költség elmaradása miatt az elektronikus könyvek minden gond nélkül kivehetők a kötetekre vonatkozó kedvezményes adókulcs hatálya alól. Mindez azt jelenti, hogy a jelenlegi európai uniós áfairányelv érvényben maradhat. A szabályozás kimondja, hogy az európai uniós tagállamok a nyomtatott alkotások, újságok és folyóiratok esetében kedvezményes adókulcsot alkalmazhatnak, viszont az elektronikus kiadványokra és más digitális művekre az általános adókulcs vonatkozik. Kivételt egyedül azok a digitális könyvek jelenthetnek, amelyeket egy adathordozón, például egy CD-n, szállítanak ki.

A főtanácsnok azzal érvelt, hogy a digitális és a nyomtatott köteteket másként kell támogatni, s ezek a termékek nem feltétlenül versenyeznek egymással. A szakember azután adta ki az állásfoglalását, hogy a lengyel alkotmánybíróság támadta az EU áfairányelvét. Az Európai Bíróság általában elfogadja a főtanácsnokai ajánlásait és véleményét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #18
  Na igen, ezek csak bábok. A döntéshozók pedig csak a komolyabb kérdésekkel foglalkoznak.
 • gforce9 #17
  Arról egy szóval sem beszéltem, hogy egészében véve az EU vezetése úgy ahogy van, átmenne-e egy általános iskolai kompetencia teszten. :)
 • Tetsuo #16
  Komolyabb dolgokat nem kompenzálnak, ezt igen? A robotizálás, Ázsiába kihelyzés, milliós bevándorlás stb.?
 • gforce9 #15
  Azért szerintem az egész dolognak van egy olyan vetülete is, hogy mivel munkahelyek szűnnek meg az ebookok miatt és adóbevételek tűnnek el valahogy ezt kompenzálni kell. Nem tudom hogy ez a megfelelő módszer e erre, mindenesetre onnan lehet + adót beszedni, ahol erre van pénz.
 • Tetsuo #14
  Az egy dolog, hogy az egész EU egy maffia fedőszervezete; egy nemzeti kormány - másokkal összefogva - azért beinthetne nekik. A V4-ek kereskedelmi tengelye a Balkánon vagy keletebre csökkentené a térségi német domimanciát, ezenfelül egy kb. 5%-os általános ÁFA versenyelőnyt jelentene a magyar boltoknak Európában stb.
  Különben is, csak idő kérdése a valódi káosz, a nyugati országokat jellemző erős liberalizmus és a betelepült muzulmánok miatt.
 • Inquisitor #13
  Egy vicc az egész, az eBook lényege lenne a papír nélküliség, annak minden hátrányától szabadulva, meg a nagyságrendekkel kisebb előállítási költség. Erre fel vagy nem olcsóbb vagy drágább felénk. És erre még extra adót? Éppen elég baj, hogy ennyi év alatt a piac nem nőt fel hozzá, hogy a kettő versenyezhessen egymással..
 • yamato41 #12
  A néni kicsit az előző évezredben él, mint az egész EU. Csökött bürokraták gyülekezete az egész bagázs, akik kapcsolatukat már régen elveszítették a valósággal. Az egész EU-t alapjaitól kellene újjáépíteni néhány alapvető vonal mentén (közös vámtérség, szabad munkaerő- és termékáramlás, belső határok lazítása, külső határok megerősítése), a borzasztó részletszabályokat és a nemzeti szuverenitásba taposó rendelkezéseket eltörölve.
 • dyra #11
  No mer aztán a tabletek és könyvolvasók nem károsítják a környezetet?
  Utoljára szerkesztette: dyra, 2016.09.11. 13:24:05
 • Cat #10
  Sokkal egyszerűbb a mögöttes indok: a francia/német könyvkiadó lobbi ereje.

  Az európai kiadók offline erősek, online láthatatlanok. Rengeteg könyvesbolt van minden európai városban, de online mindent letarol az amazon és az egyéb amerikai riválisok. Ez még erősebb lenne, ha ugyanakkora lenne az ÁFAtartalom mindkét területen.
 • felemelő #9
  Vagyis az e-könyvesek ezután USB meghajtón vagy SD kártyán (esetleg SSD vagy HDD lemezen), a megrendelő igényeinek megfelelően, szállítsák (postázzák ki) az e-könyveket.
  De mivel az e-könyv vásárlóknak joguk van a biztonsági másolatra, ezt ingyenesen biztosítja a kiadó egy weblapról letölthető másolattal.
  Arról meg ki tehet, ha a vevők türelmetlenek és mielőtt megjön a postai küldemény, már letöltik a biztonsági másolatot?