Berta Sándor

Elektronikus könyvek - kartellezés miatt fizet az Apple

A kaliforniai cég megkezdte azon személyek kártalanítását, akik túl sokat fizettek korábban az elektronikus könyvekért.

Az ügy még 2012-ben robbant ki, miután felmerült annak a gyanúja, hogy az Apple és számos kiadó előre megegyezett arról, hogy szándékosan magasan tartják a legkeresettebb elektronikus könyvek árát. Az árkartellezés miatt a vádlottak padjára került az Apple mellett a francia Hachette Livre (Lagardere Publishing), az egyesült államokbeli Harper Collins (News Corp.), a Simon & Schuster (CBS Corp.), a brit Penguin (Pearson Group), valamint a német Georg von Holtzbrinck csoport is. Az öt kiadó 166 millió dolláros kártérítés kifizetésével elkerülte a pert, de az Apple tovább harcolt az igazáért. Végül kiderült, hogy 450 millió dollárt kell fizetnie.

Az amerikai óriáscég a héten megkezdte a kártérítések átutalását. 400 millió dollárt kapnak az érintett ügyfelek, 20 millió dollárt a 33 amerikai szövetségi állam, míg 30 millió dollárt a felpereseket képviselő ügyvédek. Az öt másik kiadó által kifizetett 166 millió dollárt szintén a 33 felperes szövetségi állam között osztották szét.

Az ügy keretében az érintett könyvvásárlók a káruk kétszeresét kapják vissza. Az összeg 6,93 dollár azoknak az elektronikus könyveknek az esetében, amelyek 2010. április 1. és 2012. május 21. között szerepeltek a The New York Times bestsellerlistáján, míg minden más kötet esetében 1,57 dollár. Az összegeket az emberek vagy közvetlenül a nagy könyvkereskedő cégeknél (Amazon, Barnes & Noble, Kobo, Apple stb.) vezetett számlájukra vagy csekken kapják meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #6
    Az EU célja azokkal a pénzekkel csak az altatásunk. Azzal fizetik meg a politikusokat, hogy engedjék az országuk kirablását. Ennek bizonyítéka, hogy játszótérre, térkövezésre, kisvasútra, üresen álló autópályára mehet a pénz, hasznot hajtó beruházásra soha.
  • M2 #5
    Mondok cifrábbat: az EU ellenőrzés nélkül ad pénzeket nyilvánvalóan korrupt cégeknek. Majd miután a pénz (és persze a cég) eltűnik, visszakövetelik a magyar államtól a "támogatásokat".

    Tehát: az EU közreműködésével kerül a magyar adófizetők pénze a maffiához. És csodálkoznak, hogy a britek ki akarnak lépni...
  • kgpro #4
    Én minig azon csodáálkozok, hogy ha bárhol megsértik a nagy cégek saját ügyfeleik jogait, magyarán átb@sszák őket, akkor az állam is kaszál, sokszor (nálunk rendszerint) csak az állam kaszál. Mégis, akkor ki is a károsult??? Hovatovább az államnak az az érdeke, hogy folyamatosan verje át ügyfeleit a cég, mert akkor neki jön a zsé.
    Az Apple esetében már-már korrekt is a dolog, mert az ügyfelek is kapnak.
  • CRMessen #3
    Miért gondolod, hogy bajom van vele? :) Csak furcsa, hogy egy harmadik fél is kap a koncból. Nyilván a törvények.
  • gforce9 #2
    Az ügyfeleket duplán kárpótolják, a bünti egy része meg megy a közösbe. Mi a gond vele?
  • CRMessen #1
    Szóval ha jól értem, 199 millió dollárt kap 33 szövetségi állam, mert pár cég szövetkezve átverte a saját ügyfeleit.