Berta Sándor

Thaiföldről hódítaná meg a világot az Ookbee

A thaiföldi startup a dél-ázsiai elektronikus könyvpiacot már uralja, de ennél sokkal többre vágyik.

Dél-Ázsia kedvező terepnek számít a startupok szempontjából, hiszen gyors gazdasági növekedés, innovációs kedv, növekvő jólét és a mobil eszközök magas fokú elterjedtsége jellemzi. Ezek ideális feltételek az új vállalkozói ötletek megvalósításához. A Sangboon Sangmanee és Natavudh Pungcharoenpong által alapított vállalkozás az elektronikus könyvek területén több országban is piacvezető már.

Az Ookbee székhelye Bangkok egyik külső kerületének zárt lakó- és üzleti negyedében van. Az anyacégüknek számító IT Works vállalatot 1999-ben alapították és az utazási szektor szoftverfejlesztéseire specializálta magát. Évekkel később az ujjlenyomat-szkennerekhez kezdett programokat készíteni, majd az iPad 2010-es rajtja után az elektronikus magazinokkal bővült a portfóliója. Akkor a helyi magazinoknak még nem léteztek elektronikus kiadásaik, ezen akart változtatni az IT Works, amely 2011-ben megalapította az Ookbee-t.


Sangboon Sangmanee és Natavudh Pungcharoenpong

A startup thaiföldi kiadóknak felajánlotta, hogy a kiadványaikat elérhetővé teszi a táblagépekre és az okostelefonokra is. A saját fejlesztésű Ookbee Publisher keretében ötvözték a szövegeket és a multimédiás tartalmakat, míg a másolásvédelem biztosítására saját adatformátumot fejlesztettek ki. A magazinok mellett könyveket is digitalizáltak, így ma már - számos nyelven - 200 e-magazin és több mint 10 000 e-kötet található meg a kínálatban.

Az Ookbee először az AIS céggel, Thaiföld legnagyobb mobilszolgáltatójával kooperált. Az AIS egy elektronikus könyvesboltot akart alapítani, hogy növelje az előfizetői mobil adatforgalmát. Az együttműködésnek köszönhetően az Ookbee lett az AIS Bookstore üzemeltetője, így kapcsolatba kerülhetett a szolgáltató ügyfeleivel és számlázási rendszerével. Az AIS Intouch nevű befektetési cége több millió dollárral támogatta a vállalkozást és segítette az dél-ázsiai terjeszkedés során is. Az Ookbee Vietnamban, Malajziában és Indonéziában keresett partnereket, ő adta a technikai hátteret, míg azok biztosították a megfelelő mennyiségű tartalmat. Ezután megalakult az Ookbee Mall nevű online piac, majd a startup kifejlesztette a Fungjai zenei stream-szolgáltató alkalmazását.


Nem az amerikai startupokra jellemző trendi és szuperkreatív irodájuk van

Az Ookbee a helyi fiatal vállalkozók számára követendő példává vált. Sangboon Sangmanee kiemelte, hogy mindegyikük tudni akarta tőlük, hogyan érték el a sikerüket és miként valósították meg a céljaikat. Thaiföldön rendkívüli mértékben jelen van a vállalkozó kedv, mindenki saját céget akar létrehozni.

Az elmúlt években az Ookbee tudatosan építkezett, fokozatosan hozta létre az új szolgáltatásait, ezek közé tartozott a Cosmics és Writer is. Utóbbi lehetővé teszi, hogy azok is megjelentethessék a műveiket, akik nem állnak kapcsolatban kiadóval. Lehetőség van a különböző alkotások kinyomtatására és hangoskönyvek készítésére is. A vállalatnak jelenleg 150 munkatársa van és Thaiföldön az e-magazinok piacán a részesedése több mint 90 százalék, de a digitális publikációk területén piacvezető a Fülöp-szigeteken, Malajziában és Vietnamban is. A startup értékét 70 millió dollárra becsülik, a tulajdonosok néhány év múlva tőzsdei megjelenést terveznek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!