Berta Sándor

Nem értékesíthetők a használt e-könyvek?

Egy tartományi bíróság ítélete alapján Németországban nem adhatók el a digitális kiadványok. EU szintre kerül a téma.

A hamburgi legfelsőbb bíróság jogerősen elutasította a Német Fogyasztóvédelmi Központok Szövetségének (VZBV) beadványát, amely arra irányult, hogy az elektronikus könyveket újra lehessen értékesíteni - minderről a Német Könyvkereskedelmi Egyesület számolt be. Az ügy előzménye, hogy a VZBV évekkel ezelőtt olyan online könyvkereskedőket perelt be, akik a felhasználási feltételeikben kizárták a digitális és a hangoskötetek továbbértékesítését.

Dr. Christian Sprang professzor, az egyesület jogásza közölte, hogy a hamburgi legfelsőbb bíróság döntése a teljes könyvágazat számára siker. Az ügyben eljáró bírók osztották a jogtulajdonosok és a kereskedők álláspontját, mindez fontos jelzés. Szerinte az elektronikus és a hangoskönyvek elsődleges piaca teljesen megsemmisülne, ha kialakulhatna egy legális használt piac. Amennyiben ez megvalósulna, akkor a kiadók és a kereskedők nem tudnának közösen tartós és ügyfélbarát könyvletöltési modelleken dolgozni, ami pedig a felhasználókat is károsan érintené.

A VZBV egyik jogásza azt nyilatkozta, hogy az álláspontjuk alapján az ítélet még nem jogerős. Vizsgálják, hogy fellebbezhetnek-e és az ügy a szövetségi legfelsőbb bíróság elé kerülhet-e. A szövetség azzal érvelt, hogy az elektronikus kiadványok közel annyiba kerülnek, mint a nyomtatott változatok és a felhasználó szempontjából nincs nagy különbség aközött, hogy egy kötetet a boltban vásárolt-e meg vagy letöltötte. Ennek ellenére az digitális könyvek esetében a fogyasztóknak kevesebb joguk van.

Egy holland bíróság néhány nappal ezelőtt az Európai Unió Bíróságához utalt egy hasonló ügyet, amelyben szintén arról van szó, hogy a használt e-könyvek értékesítése összeegyeztethető-e az európai szerzői joggal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #3
  Na igen, de a licensz licenc dolog a szoftverekre is igaz, a magyar törvények engedménye azokra viszont nem terjed ki.
  Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2015.04.16. 00:24:38
 • kvp #2
  Szinte sehol sem lehet elektronikus konyvet venni. Mindenhol csak licenszelni lehet, ami nem ruhazhato at. Tehat ajandekba sem adhato, max. az utalvany, mert a megvasarolt licensz egy adott felhasznaloi elofizeteshez tartozik. Atadni (elajandekozni) csak a licenszelo fel engedelyevel lehetne, ha barki is adna ilyet. Ugyanolyan mint a telefonban a simkartya vagy a bankkartya, azokat sem lehet elajandekozni, tovabba csak az hasznalhatja akinek a nevere szol. (a bankkartya meg kolcson sem adhato, tehat meg szigorubb szabalyok ervenyesek ra)

  A valoban megveheto elektronikus konyvek viszont szabadon atadhatoak, bar jellemzoen ezek nyilt licenszuek, tehat a sokszorositasuk is engedelyezett.

  ps: A fentiek miatt van az, hogy ha valaki komolyan gondolja az informacioszabadsagot, akkor elvbol nem fizet informacioert csak max. sokszoritasi koltseget. (a magyar torvenyek szerint egyebkent erre mindenkinek lehetosege van, szigoruan nonprofit celra)
 • Tetsuo #1
  Ajándékba adni lehet? Egyébként pontosan emiatt nem veszek e-könyvet, vagy csak ritkán.
  Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2015.04.15. 22:41:29