Berta Sándor

"Az Apple minden adót megfizet"

A cég úgy véli, hogy az Európai Unió rossz számokat vett figyelembe, amikor az adózási gyakorlatukat bírálta.

Az Európai Bizottság következtetése szerint Írország indokolatlan adóelőnyt nyújtott az Apple-nek, melynek összege a 13 milliárd eurót is elérheti. Az állami támogatásra vonatkozó uniós szabályok szerint ez jogellenes, mivel így az Apple más vállalkozásoknál lényegesen kevesebb adót fizetett. Írországnak ezért vissza kell fizettetnie a jogellenes támogatást. A bejelentés komoly visszhangokat keltett.

Bruce Sewell, az Apple főjogásza kijelentette, hogy a helyi törvények által előírt mértékű adót fizettek az írországi tevékenységük és nyereségük után. Ez 12,5 százalékot jelent, ezért nem értik, hogy honnan vette számait az EU. 2014-ben összesen 400 millió dollár nyereségadót fizettek Írországban, valamint további 400 millió dollár társasági adót az Amerikai Egyesült Államokban. Ezenkívül a mérlegükben - az USA tekintetében - több milliárd dollár társasági adót különítettek el, ez a dokumentumban meghatározott késleltetésű adófizetésként szerepelt.

Az Európai Bizottság ráadásul elfelejtette, hogy az Apple esetében a nyereség legnagyobb részére az USA-ban való adózás vonatkozik, azaz elképzelni sem tudják, hogy honnan származhatnak az EU által sorolt számok. Sokkal több adót fizettek annál, mint amit az Európai Bizottság állított. A jogi szakember hozzátette, hogy az írországi leányvállalatuk abszolút nem azzal a céllal jött létre, hogy lehetővé tegye az adófizetés elkerülését. 1980-ban jelentek meg az országban, amikor az Amerikai Egyesült Államokon kívülre is terjeszkedni kezdtek, s tehetséges és jól képzett munkaerőt kerestek. Akkor még nagyon kis cég voltak, a kezdeti időben Írországban 60 munkatársuk volt, ezzel szemben ma már 6000 van.


Sewell hozzátette, hogy korábban az Apple létrehozott Írországban egy a helyi jog által területidegen társaságnak nevezett vállalkozást, amely felelt a legértékesebb eszközökért, a kutatásért és fejlesztésért, a szellemi tulajdonukért és az USA-n kívüli márkajogaikért. Ezek mind olyan dolgok, amelyek a Cupertinóban lévő tevékenységgel összhangban voltak. Viszont ennek a cégnek nem voltak irodái és munkatársai Írországban, hiszen nem volt operatív üzleti tevékenysége és a feladatai sem célzottan erre a tagállamra vonatkoztak.

A mostani nemzetközi adózási jogszabályok azt mondják ki, hogy a nyereségeket ott kell megadóztatni, ahol azok létrejöttek. Amennyiben minden nyereséget a kicsi, Írországban bejegyzett társasághoz akarnának társítani, akkor az azt jelentené, hogy az Indiában vagy Afrikában keletkező eladásaik minden nyeresége is az írországi tevékenységre lenne visszavezethető. Ennek pedig nincs értelme.

A jogász közölte, hogy az írországi tevékenységük után a helyi törvényekben meghatározott 12,5 százalékos adót fizettek ki, ezzel ők a legnagyobb adófizetők nem csupán Írországban, hanem az USA-ban és a világon is. Tavaly 13 milliárd dollár adót fizettek be összesen, így tehát a globális nyereségükre számított adókulcs 26,4 százalék volt. Szerinte nem arról folyik a vita, hogy mennyi adót fizetnek, hanem, hogy hol fizetnek adót. Az Európai Bizottság úgy tűnik, azt hiszi, hogy ezeket a nyereségeket Írországban kell megadóztatni. Leszögezte, hogy fellebbezni fognak a döntés ellen és maradnak Írországban, sőt, további beruházásokat is terveznek ott. Ugyanakkor attól tartanak, hogy e döntés után Európa már kevésbé lesz vonzó a külföldi befektetők számára. Az Apple meggyőződése, hogy mindig korrekt módon viselkedett és minden rá vonatkozó adót megfizetett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #13
    "Az emberek miért hagyják annyiban ezt fel nem lehet fogni."
    Nem olyan bonyolult ez.

    1. Mert nem az emberek döntenek, hanem a politikusok. És többször bebizonyosodott már, hogy a nagy cégeknek külön fekete kasszájuk van a kenőpénzekre. (Pl. Siemens, de még a Magyar Telekom is, lásd macedóniai ügylet)
    2. Más a lobbiereje a kisvállalkozásoknak és egy multinak. A sarki bolt bezár rajta kivül senkit nem érdekel, de ha egy több száz fős üzem, az már igen. És utóbbit bármikor át lehet vinni egy másik országba, szóval valós érv, hogy ha nem kapok adókedvezményt, nem maradok. Ugyanezt csinálja Magyarország is az autógyárakkal, azok is csak ezért ide jöttek, nem pl. Romániába.
  • Ingy2 #12
    Minden egyes kopejkát amit egy multi nem fizet be azt a kisemberektől szedik be mindenhol. Mert ugye az állami bevételnek be kell folynia. Az emberek miért hagyják annyiban ezt fel nem lehet fogni.
  • dyra #11
    a normális adózókkal kicseszés amit megengednek a nagy multiknak. Az unióba meg egységes adópolitika kellene, vicc amit az egyes tagállamok csinálnak. De amilyen erős ezeknek a lobbi tevékenysége kizárt, hogy ebben előrelépés legyen. Maradnak a kiskapuk és a mutyik. A kisebb adózok meg betolják majd a pénzt a multik helyett is.
  • UUUU #10
    "A jogi szakember hozzátette, hogy az írországi leányvállalatuk abszolút nem azzal a céllal jött létre, hogy lehetővé tegye az adófizetés elkerülését."

    Hat persze.
    Csak veletlenul eppen irorszagba telepitettek oket. Micsoda veletlen !!!
  • wednes #9
    Minden adót megfizet, azt a 0,005%-ot?

    Még a hivatalos 1%-os adót is megkerülték, ami után kéne ezt a 13 milliárdot befizetni.
  • kgpro #8
    Annak az ír képviselőnek a pofázmányára én is kiváncsi lennék, hogy miként sül le a bőr a képéről, amikor tiltakozik, a 13 Milliárd ellen.
    Mellesleg ez nem mind az íreké, mert - ahogy a szendvics trükk írja - minden országból az írekhez csoportosítják a nyereséget, valószínűsítem, hogy itthonról is. Az Apple Hungary 2015-ben 1,5 Milliárdos bevételre mindössze 8,8 Millió adót fizetett. Forrás: http://e-beszamolo.im.gov.hu/oldal/kereses_merleglista?f=2wMRc3RiilNgvx4l9eo1og%3d%3d&so=1
  • Bagoly81 #7
    eu-s Junker? tudomásom szerint pl Luxemburg juttatta ilyen befizetésekhez, csak ott "egyéni" elbírálás alapján.. nemcsak az íreknél van gond. és most ő a vezér kutya a eu-s vizsgálatban. jó nem?
  • overseer-7 #6
    "De azért te, xy kisvállalkozó fizesd be az adót az utolsó fillérig, és te nem kapsz semmilyen kedvezményt belőle."

    + Itthon az a gyakorlat, hogy külföldi cégeknek a betelepülés ösztönzésére 6 éves adómentességet adnak..
    Ez annyit jelent, hogy 6 évente nevet és logót változtat a cég.. és megy minden tovább.
    Itt ahol én lakok, van egy nagy csomagoló cég.. 6 évente új néven fut.
    Már vagy 20 éve itt vannak.. adót még nem fizettek.

    De ha te nem fizeted be az adót.. még börtönbe is kerülhetsz.

    Minél nagyobb a sikkasztás, annál kisebb a lebukás esélye.. és ha lebuknál mégis, annál nagyobb a kedvezmény is. Netán el is nézik.
  • kgpro #5
    Ahogy a cikk is írja, "...korábban az Apple létrehozott Írországban egy a helyi jog által területidegen társaságnak nevezett vállalkozást, amely felelt a legértékesebb eszközökért, a kutatásért és fejlesztésért, a szellemi tulajdonukért és az USA-n kívüli márkajogaikért. Ezek mind olyan dolgok, amelyek a Cupertinóban lévő tevékenységgel összhangban voltak. Viszont ennek a cégnek nem voltak irodái és munkatársai Írországban, hiszen nem volt operatív üzleti tevékenysége és a feladatai sem célzottan erre a tagállamra vonatkoztak"
    Nagyon örülünk, hogy ennyire előrelátó volt, ez a "Dupla Ír, Holland Szendvicsnek" nevezett adózási trükk "Irish One" vállalata.
    Ebben a linkben pontosan le van írva, hogy miként működik, amit mellesleg pont az Aplle talált ki.
    http://crwwgroup.net/dupla-ir-holland-szendvics/
    Persze "Bagoly81"-nek abszolút igaza van, be kell zárni a kiskapukat és akkor nincs min vitatkozni.
    De ez azért nem ennyire egyszerű, mert így, hogy le van írva, már világos, hogy mi a trükk, de rájönni pusztán a számokból, és a pénzmozgásokból már nem annyira könnyű. Nem gondolom, hogy ennek a trükknek a kitalálásakor az Apple rögtön megkeresett valami korumpálható politikust, és annak segítségével kezdett bele ebbe az adózásba, mert a politikusok jönnek mennek, és így ingatag lábon állt volna a rendszer. De az biztos, hogy már sok éve ismert a trükk, már sok multi alkalmazza, mégis hagyták tovább adócsalni őket, ami így már az ír kormány felelőssége is.
    Rengeteg cikk van erről, csak írjátok be hogy "double irish dutch sandwich", vagy ugyanezt magyarul.
  • TokraFan #4
    Egyelőre nem látom, hogy milyen alapon kalapoznak az Apple-nél??? Ugyanis, ha Íroroszág valóban adott volna extra kedvezményt a cégnek, az akkor is csak az Ír állam vs. EU ügy lehetne, amihez nem sok köze van a cégnek. Ilyen esetben az Ír hatóságok vagy kormányok jártak el szabálytalanul és sértettek meg EU-s adótörvényeket, mely viszont nem tartozik egy harmadik félre (cégre). Az EU _esetleg_, büntetheti az Íreket, de nem büntetheti az Apple-t. Ez utóbbit az Írek sem, hiszen az Apple az Írek által felkínált lehetőséggel csak élt, a szabályok megszegését nem ő követte el, amennyiben a kedvezmény valóban létezett!
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2016.09.06. 03:42:03