Berta Sándor

19 milliárd dollárt követel Európa az Apple-től

Az írországi adóelkerülés ügyében immár Barack Obama kormánya is megszólalt, válaszlépésekkel fenyegették meg az Európai Bizottságot.

A JPMorgan bank elemzői szerint az Európai Bizottság a következő hónapokban összesen 19 milliárd dollárt követelhet az amerikai konszerntől. A testület azt veti a gyártó szemére, hogy - egy Írországgal kötött megállapodásnak köszönhetően - több milliárd dollár értékben kerülte el az adófizetést. Az Apple a globális nyeresége nagy részét az írországi kirendeltségének utalja át, miután ott sokkal kisebb a társasági adókulcs, mint az USA-ban vagy a világ többi államában.

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy az amerikai adójog azt mondja ki, hogy a készpénz-tartalékaikat hagyhatják Írországban vagy az USA-ba is visszautalhatják, de ez utóbbit egészen addig nem teszik majd meg, amíg az írországi konstrukció is tisztességes és legális. "Legális vagy nem? Egyértelműen az. Ez a jelenlegi adótörvény." - nyilatkozta. A menedzser emellett tiltakozott az Európai Unió azon állítása ellen, hogy az Apple Írországgal különösen barátságos üzletet kötött volna, és ezt az írek is így gondolják. A helyben teremtett munkalehetőségek fejében 2013-ban mindössze 2 százalékos volt a vállalat adóterhelése.

Az amerikai pénzügyminisztérium állásfoglalásában vehemensen megvédte az Apple és más tengerentúli vállalatok, például az Amazon és Starbucks alkalmazott gyakorlatát. Jack Lew pénzügyminiszter a dokumentumban azt írta, hogy Brüsszel a nemzetközi "adócsalók" utáni vadászat során túl messzire ment és elsősorban amerikai cégeket vett célkeresztbe. A szaktárca ezért fenntartja magának a jogot ellenintézkedések megtételére, ha az Európai Bizottság ragaszkodik a jelenlegi irányhoz. Úgy vélik, amennyiben a testület az adózási kérdések tekintetében visszatérne a nemzetközi együttműködés rendszeréhez, akkor az mindkét oldal számára előnyös lenne és javulhatna a helyzet a határokon átívelő befektetések szempontjából.

Lew már lobbizott Margrethe Vestagernél, az Európai Unió versenypolitikáért felelős biztosánál azért, hogy ne büntessék meg az Apple-t. 2014 júniusában vált ismertté, hogy az Európai Unió vizsgálja a társaság adózási gyakorlatát. A testület egyre inkább illegális állami támogatásként kezeli azt a gyakorlatot, hogy a társaság - a kedvező helyi adókulcsoknak köszönhetően - alig adózott a bevételei után. Írország rendkívül népszerű befektetési és adózási célpont, mert a társasági adó csupán 12,5 százalékos. Az Apple ugyanakkor további kedvezményként nem 12,5 százalékos kulccsal adózott, hanem csupán 2 százalékossal, ráadásul több mint két évtizeden keresztül élhetett ezzel a lehetőséggel. Vestager februárban jelentette be, hogy az EU vizsgálatot fog indítani az egyes nemzetközi óriáscégek és európai uniós tagállamok között létrejött adózási megállapodások felderítése érdekében. Az érintett vállalatok között felmerült az Apple, a Starbucks és a McDonald's neve is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • M2 #13
    A cégeknek az a dolguk, hogy minden centjüket foggal-körömmel védjék, az EU-nak meg az a dolga, hogy ha illegális tevékenység folyik a területén, azt megakadályozza/büntessen.
    De ha tilos külön adózási egyezményt kötni egy tagálamnak egy céggel, akkor kapja a büntit nálunk például az Audi meg a Daimler is?
  • M2 #12
    Nemrég múlt el, és máris visszasírod a kommunizmust? Ejj-ejj, van aki semmiből se tanul!
  • Sir Cryalot #11
    Srácok a világ túlnyomó többségét kitevő lakossági konzumidióták nemhogy bojkottálni nem fognak hanem inkább uszítani a szenttehénmammut érdekében, ahogy eddig, az átbaszásuk révén pozícióba került politikusok meg szemethunyni ahogy eddig, max. még körmönfontabban mint eddig. Ócska populizmus #531 fejezet című cikknél járunk.
    Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2016.08.27. 04:17:57
  • Laza #10
    Én most már azon is csodálkozom, hogy az uzsorát mindenhol üldözik, ami egy 'túlárazott szolgáltatás', közben meg a túlárazott termékeket simán lehet árulni. Hatósági ármaximalizálást az összes ilyen elborult terméknek :)
  • UUUU #9
    Acsi, ezek a nem adozo nagyvallalatok, ugy ertek el ezeket az adokedvezmenyeket, hogy kozben kijatszottak az EU-t es EUs jogserteseket kovettek el, ami egyertelmuen allami tamogatasnak minosultek.
    Raadasul megkentek ir politikusokat, hogy ezekhez az elonyokhoz jussanak.
    Kutyat nem erdekli, hogy offshore szamlakon tartja a penzt az Apple es nem viszi haza, hiszen ott is hozzafer a jogsertessel lopott haszonhoz. Meg a vegen megsajnalom oket, hogy egy milliardon megsporolnak igy 330 millio dollart, amivel no a tiszta jovedelmuk. Az meg a pofatlansag teteje, hogy ezekutan az USA meg fenyegetozik, ha egy amerikai ceg jogsertest kovet el, hogy azt ok megtoroljak.
  • Amiga #8
    Tehát lényegében a kezünkbe nyomják a túlárazott szarjaikat, a pénzt meg megtartják maguknak, és miközben a kisemberek a fizetésük felét leadózzák, ők nyomtak kemény 2 %-ot.
    Techmaffia.
    Nem az USA és az EU hibázott, hanem mi vagyunk faszok, hogy nem bojkottáljuk ezeket a termékeket.
  • TokraFan #7
    +1
    Pontosan így van!
  • Cat #6
    Azt felejted el, hogy ez alapvetően az Egyesült Államoknak sem jó. Az ugyanis fel sem merül a cégekben, hogy hazavigyék (repatriálják) ezeket a pénzeket, mert otthon nem 17, hanem 35 vagy 40 százalékkal kellene adózniuk, ehelyett ha pénzre van otthon szükségük, inkább felvesznek néhány milliárd dollár hitelt, hiszen a kamat a béka segge alatt van, vagy kiadnak vállalati kötvényt 1 százalékos hozammal.

    Összességében véve több száz milliárd euróról van szó, amit nem fektetnek be sehova, mert nincs mire elkölteni. Néha megvesznek egy-egy céget, de ez marginális, a tőke nem dolgozik. Ez baj, nincs fejlesztés, csak egymáson élösködés.
  • Pacho #5
    Az EU-nak itt roppant kevés mozgástere van, lévén hogy a "közös európai adópolitika" alapvetően azt jelenti, hogy azonos sztenderdeket alkalmazzanak mindenhol az EU-ban, és hogy elkerüljék a kettős adóztatást. Azt, hogy hol mekkora pl. a társasági adó, vagy az ÁFA mértéke, azt nem tudják befolyásolni.
  • Agamemnon #4
    De ebben az esetben nem a cégek a hiábasak, hogy éltek egy ilyen lehetőséggel, itt az EU-nak nem lett volna szabad hagynia, hogy ilyen megállapodások születhessenek tagálllamok és nagyvállalatok között. Az így kilapátolt pénzt nem a vállalatoktól kell utólag beszedni - akik ráadásul törvényesen jártak el- hanem Írországtól, hiszen ők adták oda - vagyis nem kérték el tőlük.
    Utoljára szerkesztette: Agamemnon, 2016.08.26. 13:19:04