Berta Sándor

Szinte nem fizet adót Franciaországban az Airbnb

Az európai uniós államban ezúttal a szálláshelyeket kínáló platform került a kritikák kereszttüzébe.

A Le Parisien arról tudósított, hogy az Airbnb ügyfelei által Franciaországban kifizetett összeg 60 és 160 millió euró között van, ugyanakkor a cég által tavaly befizetett adó csak 69 168 eurót tett ki. Mint kiderült, a startup egy legális kiskaput használ ki. A felhasználók által fizetett összegeket két társaság kapja meg, az egyik Nagy-Britanniában, a másik Írországban található. A franciaországi leányvállalat kizárólag a marketingügyekért és a hirdetésekért felelős, s az éves bevétele nem érte el az 5 millió eurót, míg a nyeresége 166 373 eurót tett ki.

Franciaország - az Amerikai Egyesült Államok után - az Airbnb második legnagyobb piacának számít, a platformon több, mint 300 000 szálláshely érhető el. Az Airbnb az újságcikkre reagálva csupán azt közölte, hogy betartja a helyi törvényeket.


A franciaországi bevételek angol és ír cégeken futnak keresztül

A cég már a harmadik olyan vállalkozás, amely a francia hatóságok célkeresztjébe kerül. Michel Sapin francia pénzügyminiszter május végén közölte, hogy kizártnak tartja a megegyezést a Google és a többi multinacionális konszern vezetőivel. A politikus hangsúlyozta, hogy nem kötnek üzleteket, hanem a hatályban lévő törvényt alkalmazzák. A francia adóhivatal 1,6 milliárd euró adó utólagos kifizetését követeli az amerikai webes társaságtól. Ezután ismertté vált, hogy Franciaország a Booking.com szállodai szobafoglalási szolgáltatástól is 397,37 millió euró adó utólagos befizetését követeli.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!