13
 • Cat #13
  "Az emberek miért hagyják annyiban ezt fel nem lehet fogni."
  Nem olyan bonyolult ez.

  1. Mert nem az emberek döntenek, hanem a politikusok. És többször bebizonyosodott már, hogy a nagy cégeknek külön fekete kasszájuk van a kenőpénzekre. (Pl. Siemens, de még a Magyar Telekom is, lásd macedóniai ügylet)
  2. Más a lobbiereje a kisvállalkozásoknak és egy multinak. A sarki bolt bezár rajta kivül senkit nem érdekel, de ha egy több száz fős üzem, az már igen. És utóbbit bármikor át lehet vinni egy másik országba, szóval valós érv, hogy ha nem kapok adókedvezményt, nem maradok. Ugyanezt csinálja Magyarország is az autógyárakkal, azok is csak ezért ide jöttek, nem pl. Romániába.
 • Ingy2
  #12
  Minden egyes kopejkát amit egy multi nem fizet be azt a kisemberektől szedik be mindenhol. Mert ugye az állami bevételnek be kell folynia. Az emberek miért hagyják annyiban ezt fel nem lehet fogni.
 • dyra
  #11
  a normális adózókkal kicseszés amit megengednek a nagy multiknak. Az unióba meg egységes adópolitika kellene, vicc amit az egyes tagállamok csinálnak. De amilyen erős ezeknek a lobbi tevékenysége kizárt, hogy ebben előrelépés legyen. Maradnak a kiskapuk és a mutyik. A kisebb adózok meg betolják majd a pénzt a multik helyett is.
 • UUUU
  #10
  "A jogi szakember hozzátette, hogy az írországi leányvállalatuk abszolút nem azzal a céllal jött létre, hogy lehetővé tegye az adófizetés elkerülését."

  Hat persze.
  Csak veletlenul eppen irorszagba telepitettek oket. Micsoda veletlen !!!
 • wednes
  #9
  Minden adót megfizet, azt a 0,005%-ot?

  Még a hivatalos 1%-os adót is megkerülték, ami után kéne ezt a 13 milliárdot befizetni.
 • kgpro
  #8
  Annak az ír képviselőnek a pofázmányára én is kiváncsi lennék, hogy miként sül le a bőr a képéről, amikor tiltakozik, a 13 Milliárd ellen.
  Mellesleg ez nem mind az íreké, mert - ahogy a szendvics trükk írja - minden országból az írekhez csoportosítják a nyereséget, valószínűsítem, hogy itthonról is. Az Apple Hungary 2015-ben 1,5 Milliárdos bevételre mindössze 8,8 Millió adót fizetett. Forrás: http://e-beszamolo.im.gov.hu/oldal/kereses_merleglista?f=2wMRc3RiilNgvx4l9eo1og%3d%3d&so=1
 • Bagoly81
  #7
  eu-s Junker? tudomásom szerint pl Luxemburg juttatta ilyen befizetésekhez, csak ott "egyéni" elbírálás alapján.. nemcsak az íreknél van gond. és most ő a vezér kutya a eu-s vizsgálatban. jó nem?
 • overseer-7
  #6
  "De azért te, xy kisvállalkozó fizesd be az adót az utolsó fillérig, és te nem kapsz semmilyen kedvezményt belőle."

  + Itthon az a gyakorlat, hogy külföldi cégeknek a betelepülés ösztönzésére 6 éves adómentességet adnak..
  Ez annyit jelent, hogy 6 évente nevet és logót változtat a cég.. és megy minden tovább.
  Itt ahol én lakok, van egy nagy csomagoló cég.. 6 évente új néven fut.
  Már vagy 20 éve itt vannak.. adót még nem fizettek.

  De ha te nem fizeted be az adót.. még börtönbe is kerülhetsz.

  Minél nagyobb a sikkasztás, annál kisebb a lebukás esélye.. és ha lebuknál mégis, annál nagyobb a kedvezmény is. Netán el is nézik.
 • kgpro
  #5
  Ahogy a cikk is írja, "...korábban az Apple létrehozott Írországban egy a helyi jog által területidegen társaságnak nevezett vállalkozást, amely felelt a legértékesebb eszközökért, a kutatásért és fejlesztésért, a szellemi tulajdonukért és az USA-n kívüli márkajogaikért. Ezek mind olyan dolgok, amelyek a Cupertinóban lévő tevékenységgel összhangban voltak. Viszont ennek a cégnek nem voltak irodái és munkatársai Írországban, hiszen nem volt operatív üzleti tevékenysége és a feladatai sem célzottan erre a tagállamra vonatkoztak"
  Nagyon örülünk, hogy ennyire előrelátó volt, ez a "Dupla Ír, Holland Szendvicsnek" nevezett adózási trükk "Irish One" vállalata.
  Ebben a linkben pontosan le van írva, hogy miként működik, amit mellesleg pont az Aplle talált ki.
  http://crwwgroup.net/dupla-ir-holland-szendvics/
  Persze "Bagoly81"-nek abszolút igaza van, be kell zárni a kiskapukat és akkor nincs min vitatkozni.
  De ez azért nem ennyire egyszerű, mert így, hogy le van írva, már világos, hogy mi a trükk, de rájönni pusztán a számokból, és a pénzmozgásokból már nem annyira könnyű. Nem gondolom, hogy ennek a trükknek a kitalálásakor az Apple rögtön megkeresett valami korumpálható politikust, és annak segítségével kezdett bele ebbe az adózásba, mert a politikusok jönnek mennek, és így ingatag lábon állt volna a rendszer. De az biztos, hogy már sok éve ismert a trükk, már sok multi alkalmazza, mégis hagyták tovább adócsalni őket, ami így már az ír kormány felelőssége is.
  Rengeteg cikk van erről, csak írjátok be hogy "double irish dutch sandwich", vagy ugyanezt magyarul.
 • TokraFan
  #4
  Egyelőre nem látom, hogy milyen alapon kalapoznak az Apple-nél??? Ugyanis, ha Íroroszág valóban adott volna extra kedvezményt a cégnek, az akkor is csak az Ír állam vs. EU ügy lehetne, amihez nem sok köze van a cégnek. Ilyen esetben az Ír hatóságok vagy kormányok jártak el szabálytalanul és sértettek meg EU-s adótörvényeket, mely viszont nem tartozik egy harmadik félre (cégre). Az EU _esetleg_, büntetheti az Íreket, de nem büntetheti az Apple-t. Ez utóbbit az Írek sem, hiszen az Apple az Írek által felkínált lehetőséggel csak élt, a szabályok megszegését nem ő követte el, amennyiben a kedvezmény valóban létezett!
  Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2016.09.06. 03:42:03
 • Bagoly81
  #3
  és pont annyi adót fizetnek amennyit kell. ha meglehet oldani azt, hogy ne fizessen adót csak nagyon keveset, akkor annyit fognak fizetni, tessék becsukni a kiskapukat, és kész.

 • Cat #2
  Én annak az ír politikusnak leszek kiváncsi a nyilatkozatára, amelyik azt mondja a választóinak, hogy ugyan az EU kötelezett egy céget hogy fizessen nekünk egy kalap pénzt, de mi nem akarjuk ezt és megtámadjuk a döntést. De azért te, xy kisvállalkozó fizesd be az adót az utolsó fillérig, és te nem kapsz semmilyen kedvezményt belőle.
  Utoljára szerkesztette: Cat, 2016.09.05. 23:08:41
 • TokraFan
  #1
  Kíváncsi leszek ennek az egésznek a végére! Ha megérem egyáltalán..:-)