Berta Sándor

Amerikai lobbi - ne büntesse meg az EU az Apple-t!

Washington mindent bevett a kaliforniai konszern érdekében. 8 milliárd dollárról van szó.

Jack Lew, az Obama-kabinet pénzügyminisztere azért lobbizik, hogy az Európai Unió ne szabjon ki az ír adómegtakarítási modell alkalmazása miatt több milliárd dolláros pénzbüntetést az óriáscégre. A Bloomberg arról tudósított, hogy a politikus megkereste Margrethe Vestagert, az Európai Unió versenypolitikáért felelős biztosát, hogy megpróbálja meggyőzni az amerikai kormány álláspontjáról. Ez utóbbi lényege, hogy a társaságra ne szabjanak ki több milliárd dolláros pénzbüntetést. Az Apple egyébként akár 8 milliárd dollárt is fizethet, ha az Európai Bizottság bűnösnek találja.

2014 júniusában vált ismertté, hogy az Európai Unió vizsgálja a vállalat adózási gyakorlatát. A testület egyre inkább illegális állami támogatásként kezeli azt a gyakorlatot, hogy a konszern - a kedvező helyi adókulcsoknak köszönhetően - alig adózott a bevételei után. Írország rendkívül népszerű befektetési és adózási célpont, mert a társasági adó csupán 12,5 százalékos. Az Apple ugyanakkor további kedvezményként nem 12,5 százalékos kulccsal adózott, hanem csupán 2 százalékossal, ráadásul több mint két évtizeden keresztül élhetett ezzel a lehetőséggel. Vestager februárban bejelentette, hogy az EU vizsgálatot fog indítani az egyes nemzetközi óriáscégek és európai uniós tagállamok között létrejött adózási megállapodások felderítése érdekében. Az érintett vállalatok között felmerült az Apple, a Starbucks és a McDonald's neve is.

A Bloomberg rámutatott, hogy az európai uniós biztos két forgatókönyvet dolgozott ki, amelyek különböző összegű pénzbüntetést tartalmaznak. Lew mindkét forgatókönyv megvalósítását megakadályozná. Az amerikai pénzügyminiszer korábban tisztességtelennek nevezte az Apple elleni EU-eljárást és Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének azt írta, hogy az EU az amerikai piaci szereplők ellen aránytalan mértékben lép fel. Michael Noonan ír pénzügyminiszter kifejtette, hogy már júliusban döntés születhet a kérdésben, ugyanakkor a Brexit, vagyis Nagy-Britannia kiválása az Európai Unióból módosíthatja ezeket a terveket és némileg lassíthatja az eljárást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ugh #5
    "A buntetes 8 milliard dollar.
    - Ezt nem vagyunk hajlandoak elfogadni!
    - 10..
    -Mi?
    -12..
    -fellebezunk
    -18
    -...
    -20"

    vagy

    sutyorogva: -hajlandoak vagyunk tamogatni ont es slepjet fejenkent 10 millio dolcsival
    - nem bunos!!!
  • ostoros #4
    Megdupláznám a büntetést.
  • gombabácsi #3
    tisztességes, egészséges kapitalista verseny

    a kis országok kis cégei tisztességes blablabla kapitalistablablablabla... vesznek részt a világ gigacégeivel
  • hungi #2
    Arra azért vannak elképzelések hogy ki mit VETT be lol
  • Sir Cryalot #1


    szerintem mindkét oldal potya és mániapárti így nagy lehet az egyetértés.