Berta Sándor

Indiában nyithat márkaboltokat az Apple

A kaliforniai vállalat felmentést kaphat a szigorú, a helyi beszállítók részesedését megkövetelő beszerzési előírások alól.

Amennyiben az óriáscég sikerrel jár és különleges engedélyt kap, úgy lehetővé válik, hogy márkaboltokat nyisson Indiában. Nirmala Sitharaman kereskedelmi és ipari miniszter tárgyalni fog Arun Jaitley pénzügyminiszterrel az Apple számára nyújtandó kivételes engedélyről. Mindenesetre Nirmala Sitharaman szaktárcája támogatja az elképzelést. Az amerikai konszern már megkapta az indiai pénzügyminisztériumhoz tartozó külföldi befektetéseket elősegítő testület (FIPB) engedélyét. Van azonban egy feltétel is: a termékek alkatrészeinek legalább 30 százalékát az országban kell majd készíteni. Ez a szabályozás a helyi gazdaság erősítése miatt van.

A helyi gyártók közel sem örültek a hír hallatán. Pankaj Gulati, az Electronic Industries Association alelnöke azt nyilatkozta, ha az Apple külön engedélyeket kap, akkor az a helyi vetélytársainak ártani fog és valószínűleg munkahelyek elvesztéséhez vezet majd. Úgy vélte, hogy a kaliforniai társaságnak már most az alkatrészei 20-30 százalékát Indiában kellene gyártania, majd később ezt az arányt 50 százalékra kellene feltornásznia. A helyi kormánynak pedig ebben a kérdésben kőkeménynek kellene lennie. A szakember hozzátette, hogy a külföldi cégek nem engedhetik meg azt, hogy egyszerűen figyelmen kívül hagyják a félmilliárd indiai felhasználó vásárlóerejét.

Az Apple Bengaluruban létrehoz egy fejlesztőközpontot az iOS-alkalmazásokhoz, emellett pedig kirendeltséget alapít Haidarábádban. A hír azért is érdekes, mert India eddig többször elutasította az Apple azon tervét, hogy használt iPhone készülékeket szállítson az országba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!